Svenska veganaktier missar globala guldruschen

Den som velat bli rik på vegantrenden har fått rikta blickarna internationellt där många aktier inom växtbaserat mångdubblats. Veganaktierna på Stockholmsbörsen har dock inte lyft, ännu.

Fredrika Gullfot, vd för Simris Alg. Till höger en vegetarisk hamburgare från Umami Burger.
Fredrika Gullfot, vd för Simris Alg. Till höger en vegetarisk hamburgare från Umami Burger.Foto:Daniel Nilsson/TT

Vår köttkonsumtion och djurhållning för mjölk- och äggproduktion står för 15 procent av världens klimatutsläpp, lika mycket som hela transportsektorn. Inte konstigt att växtbaserade alternativ är stekheta. 

Köttkonsumtionen globalt väntas växa med mindre än 1 procent årligen medan växtbaserade alternativ med dryga 30 procent de kommande fem åren, enligt investmentbanken UBS.

Mest uppmärksammade bolaget i nischen för växtbaserade köttalternativ är amerikanska Beyond Meat vars aktie rusade med som mest drygt 900 procent förra sommaren från börsintroduktionen någon månad tidigare. Sedan dess har kursen fallit tillbaka men är likafullt upp drygt 500 procent.

Aktien har också tappat de senaste veckorna efter en svag rapport som visade på en oväntad förlust och lägre försäljning än väntat, men förmodligen också i spåren på allt mer konkurrens på köttersättningsområdet. Nyligen avslöjade McDonalds att bolaget nästa år lanserar en egen växtbaserad burgare, McPlant, efter lång väntan. Livsmedelsjätten Unilever förklarade likaså i dagarna att bolaget ska femfaldiga den årliga försäljningen av växtbaserade kött- och mejeriprodukter till 1 miljard euro de närmaste fem till sju åren.

Måns Ullerstam driver investmentbolaget Kale United.
Måns Ullerstam driver investmentbolaget Kale United.

Entreprenören och investeraren Måns Ullerstam som driver investmentbolaget Kale United, med fokus på växtbaserat, lyfte nyligen i Di fram det kanadensiska bolaget The Very Good Food som gör köttersättningsprodukter och pratade om bolaget som ”nästa generations Beyond Meat”. Aktien har dock redan till och med överträffat Beyond Meat-hajpen och rusat över 1.600 procent på kanadensiska börsen.

En annan av veganinvesteraren Måns Ullerstams favoritaktier just nu är israeliska Else Nutrion, som också är noterat i Kanada, och likaså har rusat rejält och är upp drygt 500 procent bara i år.

Samma fart är det inte på de svenska veganaktierna. Veg of Lund, som producerar vegetabiliska drycker och probiotikaprodukter noterades i början av året med bland andra polisprofessorn Leif GW Persson som en av storägarna till introduktionskursen 11 kronor. Idag handlas dock aktien kring 7 kronor.

AAK, som tillverkar vegetabiliska oljor, meddelade nyligen att bolaget etablerar ett globalt innovationscenter för växtbaserade livsmedel i Holland. Aktien har dock stått och stampat det senaste året.

Till svenska veganbolagen kan vi också räkna Senzagen som ersätter läkemedels-, kosmetika- och kemikalieindustrins djurförsök med labbtester. Inte heller den aktien är någon kurssuccé utan har tappat 30 procent i år.

För Simris Alg, som odlar alger och tillverkar kosttillskott, går det än tyngre, aktien är ner 70 procent i år efter rader av besvikelser.

 


Innehåll från ScriveAnnons

”Scrive är en viktig pusselbit i att skapa en trygg uthyrning för våra kunder”

Bedrägerier kopplat till bostadsuthyrning inleds ofta på Internet.

Scrives e-signeringstjänst kan minska risken för att man ska bli lurad.

– Vi jobbar löpande för att minimera oseriösa aktörer på våra marknadsplatser, säger Stephanie Olsen, Customer experience manager på Qasa.

Få alla viktiga avtal signerade snabbt och pålitligt 

Marknadsplatser som hanterar uthyrning av bostäder har en ökad risk för närvaro av bedragare – det var en av anledningarna till Qasa grundades 2014. Företaget ville skapa en trygg marknadsplats för båda parter, och samtidigt jämna ut maktbalansen mellan hyresvärd och hyresgäst.

Qasa har tagit fram en helhetslösning där företaget hanterar deposition och hyresbetalningar, och där det elektroniskt signerade hyresavtalet via Scrive ökar säkerheten.

– I vår tjänst Hyrespaketet (även känt som Trygg uthyrning) ingår bland annat digital signering av hyresavtalet, vilket gör att våra kunder slipper oroa sig för att bli lurade då alla transaktioner går via Qasa, säger Stephanie Olsen.

Qasa har sedan starten 2014 använt sig av Scrives tjänster.

– På den tiden var det inte lika vanligt med elektronisk signering som det är idag. Vi var ute efter att skapa en modern och effektiv process rakt igenom och valde därför att skapa ett digitalt avtal med enkel signering.

Med Scrive garanteras säkerheten

När Qasa vände sig till Scrive stod det snabbt klart att Scrives eID-hub (företagets produkt för att tillhandahålla id-verifiering och autentisering via exempelvis BankID i Sverige eller NemID i Danmark) var den rätta produkten. 

Genom eID-hubben har Qasa möjlighet att använda sig av flera olika eID:n för att öka tryggheten i varje transaktion. 

– Trygghet och säkerhet är vårt huvudfokus, och då blir verifieringen ett självklart led i det. Vi vill inte tumma på säkerheten bara för att vi är digitala, snarare tvärtom. Scrive har hjälpt oss med BankID-verifiering av annonsörer på Blocket bostad, och med elektronisk signering av hyresavtal sedan vår start. 

Enligt Stephanie är det digitala kontraktverktyget ”otroligt smidigt”.

– Avtalet är framtaget av jurister och säkerställer därför schysta villkor för båda parter, sen kan hyresvärden specificera vissa detaljer vid behov i verktyget på hemsidan. När hyresvärden känner sig redo skickar hen enkelt avtalet för signering med ett knapptryck. När båda parter har BankID-signerat hyresavtalet finns det alltid tillgängligt på vår plattform för båda att se.

Qasa måste följa penningtvättslagen, vilket innebär att de behöver säkerställa att hyresvärden som mottar hyresutbetalningen är den som den utger sig för att vara. 

– Elektronisk signering är ett sätt för oss att säkerställa det, avslutar Stephanie.

Med Scrive tar ditt företag klivet in i en digital framtid – läs mer här 

Fakta: Scrive

✓ Scrive grundades 2010 och blev snabbt marknadsledare i Norden inom elektroniska signeringslösningar. 

✓ Företaget är, med kunder i över 30 länder, känd som en innovatör inom arbetsflödesautomation som kräver elektronisk signering och digital identitetautentisering.

✓ Varje månad hanterar Scrive drygt två miljoner signerade dokument.

✓ Företaget växer snabbt med kunder i vitt skilda branscher. Exempelvis signeras de flesta telekomavtal och nästan alla bilfinansieringsaffärer i dag elektroniskt.

Mer från Scrive

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Scrive och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?