1515
Annons

Svenska veganaktier missar globala guldruschen

Den som velat bli rik på vegantrenden har fått rikta blickarna internationellt där många aktier inom växtbaserat mångdubblats. Veganaktierna på Stockholmsbörsen har dock inte lyft, ännu.

Fredrika Gullfot, vd för Simris Alg. Till höger en vegetarisk hamburgare från Umami Burger.
Fredrika Gullfot, vd för Simris Alg. Till höger en vegetarisk hamburgare från Umami Burger.Foto:Daniel Nilsson/TT

Vår köttkonsumtion och djurhållning för mjölk- och äggproduktion står för 15 procent av världens klimatutsläpp, lika mycket som hela transportsektorn. Inte konstigt att växtbaserade alternativ är stekheta. 

Köttkonsumtionen globalt väntas växa med mindre än 1 procent årligen medan växtbaserade alternativ med dryga 30 procent de kommande fem åren, enligt investmentbanken UBS.

Mest uppmärksammade bolaget i nischen för växtbaserade köttalternativ är amerikanska Beyond Meat vars aktie rusade med som mest drygt 900 procent förra sommaren från börsintroduktionen någon månad tidigare. Sedan dess har kursen fallit tillbaka men är likafullt upp drygt 500 procent.

Aktien har också tappat de senaste veckorna efter en svag rapport som visade på en oväntad förlust och lägre försäljning än väntat, men förmodligen också i spåren på allt mer konkurrens på köttersättningsområdet. Nyligen avslöjade McDonalds att bolaget nästa år lanserar en egen växtbaserad burgare, McPlant, efter lång väntan. Livsmedelsjätten Unilever förklarade likaså i dagarna att bolaget ska femfaldiga den årliga försäljningen av växtbaserade kött- och mejeriprodukter till 1 miljard euro de närmaste fem till sju åren.

Måns Ullerstam driver investmentbolaget Kale United.
Måns Ullerstam driver investmentbolaget Kale United.

Entreprenören och investeraren Måns Ullerstam som driver investmentbolaget Kale United, med fokus på växtbaserat, lyfte nyligen i Di fram det kanadensiska bolaget The Very Good Food som gör köttersättningsprodukter och pratade om bolaget som ”nästa generations Beyond Meat”. Aktien har dock redan till och med överträffat Beyond Meat-hajpen och rusat över 1.600 procent på kanadensiska börsen.

En annan av veganinvesteraren Måns Ullerstams favoritaktier just nu är israeliska Else Nutrion, som också är noterat i Kanada, och likaså har rusat rejält och är upp drygt 500 procent bara i år.

Samma fart är det inte på de svenska veganaktierna. Veg of Lund, som producerar vegetabiliska drycker och probiotikaprodukter noterades i början av året med bland andra polisprofessorn Leif GW Persson som en av storägarna till introduktionskursen 11 kronor. Idag handlas dock aktien kring 7 kronor.

AAK, som tillverkar vegetabiliska oljor, meddelade nyligen att bolaget etablerar ett globalt innovationscenter för växtbaserade livsmedel i Holland. Aktien har dock stått och stampat det senaste året.

Till svenska veganbolagen kan vi också räkna Senzagen som ersätter läkemedels-, kosmetika- och kemikalieindustrins djurförsök med labbtester. Inte heller den aktien är någon kurssuccé utan har tappat 30 procent i år.

För Simris Alg SIMRIS B -2,29% Dagens utveckling , som odlar alger och tillverkar kosttillskott, går det än tyngre, aktien är ner 70 procent i år efter rader av besvikelser.

Almi Green Invest – så ska näringslivet klara omställningen

Almi hör till de aktörer som föreslås få utökat uppdrag då näringslivet ska ställa om till hållbarhet. Den utredning som i dag lämnades över till regeringen vill se ett statligt grönt investeringsbolag, Almi Green Invest, och en grön Venture Debt-fond.

Finansmarknadsminister Max Elger och näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson, båda S.
Finansmarknadsminister Max Elger och näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson, båda S.
Foto:Lars Schröder/TT
Foto:Ali Lorestani/TT

På måndagen presenterade regeringens utredare sina förslag på hur staten bättre ska kunna stötta näringslivets gröna omställning. Flera idéer lades på bordet, och klart är att Almi får flera nya uppdrag, om utredarna får som de vill. 

Främst handlar det om att Almi ska få skapa ett statligt grönt investeringsbolag, Almi Green Invest, med en ram på 1,5 miljarder kronor. 

”De ska ha ett tydligt uppdrag att möjliggöra gröna investeringar hos företag. Det ska vara uthålligt, aktivt och en flexibel minoritetsägare”, sa Martin Janhäll, en av de tre utredarna. 

Utredarna vill också se en grön Venture Debt-fond under Almi Green Invest. 

”Också den på 1,5 miljarder”, säger Martin Janhäll. 

Han och hans båda kolleger vill därtill tillföra Saminvest 1 miljard kronor för att utveckla riskkapitalmarknadens uthållighet och göra det möjligt för AP-fonderna att investera i onoterade bolag. 

”Vi ser att AP-fonderna har en aptit att delta i detta.”

I utredningen finns också förslag om att ta bort exportkriteriet för Exportkreditnämndens gröna krediter samt göra det möjligt för EKN och Riksgälden att ställa ut kreditgarantier för följdinvesteringar och samhällsomvandling. 

Utöver de finansiella delarna slår utredarna fast att Sverige i dag behöver mer kompetens för den gröna omställningen, inte minst offentliga rådgivare. 

”Personer som förstår ny teknik och nya affärsmodeller och kan bedöma risker som är kopplade till investeringar”, säger Kersti Karltorp. 

Näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson och finansmarknadsminister Max Elger tog emot utredningen under en pressträff. 

De båda intygade att klimatomställningen är ett prioriterat område för den svenska regeringen, men att ”det finns ett enormt kapitalbehov”. 

Max Elger passade på att ge Sverigedemokraterna en känga efter, möjligen efter partiledare Jimmie Åkessons utspel i Sveriges Radio, där han bland annat säger att ”fler dör av kyla än av värme”. 

”Det är olyckligt att Sverigedemokraterna denna morgon sår tvivel om vi ska leva upp till Parisavtalet. Jag tror att ett sådant beteende skulle slå undan benen för hela den här omställningen”, sa ministern. 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera