ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med:

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

De släppte ut mest 2019

  • Foto: Fredrik Sandberg / TT

Sverige utsläpp inom utsläppshandeln minskade förra året med 5 procent, berättar Naturvårdsverket på fredagen. 

”Utsläppen i den i handlande sektorn har legat stilla i många år nu. Under handelsperiod nummer tre, som går tillbaka till 2013, har de inte förändrats överhuvudtaget förrän under 2019. Sedan får vi se om det här är en trend eller om det bara gäller ett enskilt år”, säger Fredrik Hannerz, chef för utsläppshandelsenheten på Naturvårdsverket, till Aktuell Hållbarhet.

Fredrik Hannerz konstaterar att den nu rapporterade utsläppsminskningen är i den storleksordning som skulle behöva ske ett genomsnittligt år. Anläggningarna inom utsläppshandeln som står för 40 procent av Sveriges utsläpp ska vara nära noll år 2045. Den största minskningen under förra året skedde inom el och värme, cementproduktion och raffinaderierna.

Vad beror nedgången på?
”Vi har inte granskat allt i detalj. En del anläggningar påverkar siffrorna väldigt mycket, är det produktionsstopp vid dem så kan det slå igenom ordentligt. Exempelvis så tror jag att Preem i Lysekil hade ett planerat avbrott under förra året och det kan vara det som avspeglar sig i siffrorna”, säger Fredrik Hannerz.

De anläggningar som släppte ut mest koldioxid under förra året var SSAB i Luleå och Oxelösund följt av Cementa i Slite, Lule kraft AB som förbränner gaserna från SSAB i Luleå samt Preem i Lysekil.

Inom hela EU var utsläppsminskningen inom handelssystemet troligen 8-9 procent enligt Naturvårdsverket, främst till följd av en minskad produktion av kolkraft som sätts i samband med ett ökat pris på utsläppsrätter.

Hållbart näringsliv är en gemensam satsning från Dagens industri och systertidningen Aktuell Hållbarhet, där du som läsare får de senaste nyheterna. För att inte missa det viktigaste – anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer