Tio års forskning vid Linköpings universitet utmynnade i ett träbatteri som bolaget Ligna Energy i grannstaden Norrköping nu är på väg att ta ut på marknaden.
”Vår unika användning av lignin är att det är den aktiva batterikomponenten i katoden. Vi använder lignin som huvudmassa, istället för till exempel litium eller bly”, förklarar Peter Ringstad, vd för Ligna Energy.
Här skiljer sig Ligna Energy från exempelvis Northvolt och andra litiumjon-tillverkare som ser möjligheter att byta ut en mindre del, de grafitbaserade anoderna i sina batterier till lignin.
”Vi ser också möjligheter med ligninanoder i våra batterier och har ett gryende samarbete med en annan startup, Bright Day Graphene.”
Då handlar det om batterier som till allra största delen är tillverkade av träråvara.
”Vi har testat lignin från många olika källor för att skapa oss en bild av hur känsliga vi är materialets variation. Just nu använder vi framför allt ett kraftlignin från Stora Enso. Men vi har också provat lignin från Domsjö och eukalyptuslignin från Sydamerika”, berättar Peter Ringstad.
Ligna Energy har dock passerat teststadiet och är på god väg in i marknadsfasen.
”Vi har sålt tusen batterikomponenter för IoT-applikationer. Nu jobbar vi med produktionsuppskalning där vi ska tillverka batterierna på rulle. Det, inklusive leverantörsnätverk, räknar vi med att ha klart under nästa höst.”
Bolaget jobbar nu framför allt mot smarta byggnader.
”Vårt mest utvecklade samarbete är med Epishine som tillverkar solceller för inomhusbruk. Den kombinationen med en skördare och ett batteri ger en mycket kraftfull produkt. Men vi har också samarbeten med andra typer av skördare, som till exempel tar energin från jorden, som använder mikroorganismer i marken för att ladda batterier.”
Ligna Energy ser dock även möjligheter med bolagets teknik i större energilager.
”Det ser vi som steg två för bolaget, på tre till fyra års sikt. För att ta det behöver vi utveckla materialtekniken ytterligare för att få en energitäthet som är tillräckligt bra för att kostnaden per energienhet och cykel ska bli konkurrenskraftigt. Vi siktar på en energitäthetsnivå som blybatterier vilket är ungefär en femtedel av dagens litiumbatterier.”
Batteritillverkning i trä underlättar inte minst den viktiga återvinningen.
”Vårt lilla batteri kan man i princip slänga i vilken återvinning som helst utan att det är dåligt för miljön. Eller i värsta fall elda upp det i egenskap av biobränsle”, förklarar Peter Ringstad.
Utmaningen han brottas med just nu är att bygga en sälj- och produktionskapacitet för sensorbatterierna.
”Vi ser inga större tekniska utmaningar. För de större energilagren handlar det istället om att resa mer kapital för att komma vidare.”
Huvudägare i Ligna Energy är Wallenbergkontrollerade investeringsbolaget Ruasset.