Annons
Denna text publiceras i samarbete med Aktuell Hållbarhet. Aktuell Hållbarhet

Svenska storbolag backar upprop för EU:s ”green deal”

EU bör kräva utsläppsminskningar på minst 55 procent, det skriver 150 europeiska storbolags-vd:ar i ett öppet brev. Bland de svenska bolag som ställer sig bakom kravet finns Electrolux, H&M och AB Volvo.

Helena Helmersson, vd för H&M.
Helena Helmersson, vd för H&M.Foto:Jesper Frisk

När det det fortfarande står och väger om vilket beslut som EU kommer att ta om utsläppsminskningar uppmanar 150 europeiska företag, investerare och affärsnätverk att EU:s ledare ska stödja ambitionen i European Green Deal och minska utsläppen av växthusgaser med minst 55 procent fram till 2030. 

Kravet på EU att driva en sådan ambition finns i ett öppet brev från de 150 företagen, bland dem; Microsoft, Deutsche Bank, Unilever, Google och Apple. 

Från svensk sida undertecknas brevet av vd:arna på Folksam, Electrolux, H&M HM B -2,05% Dagens utveckling , Husqvarna, Löfbergs, Polestar, SSAB, Stora Enso, Tetra Pak, Vattenfall och AB Volvo VOLV B -1,56% Dagens utveckling . Dessutom stöds uppropet av Hagainitiativets medlemmar. 

Initiativet leds av European Corporate Leaders Group, CLG Europe, en sektorövergripande grupp av europeiska företag som arbetar för att uppnå klimatneutralitet.

”För att vi ska kunna nå vårt nettonollmål behöver vi få de företag vi investerar i att genomföra resan mot nettonollutsläpp, men vi behöver också politik som möjliggör denna resa”, säger Ylva Wessén, Folksams vd och koncernchef, i en kommentar till brevet.

I brevet redogör vd:ar från hela Europa för hur de vill samarbeta med EU för att hantera effekterna av coronapandemin samtidigt som omstarten blir mer klimatresistent. Brevet visar på bredden av stöd för en ökad klimatambition, med företag från en rad olika sektorer, allt från tillverkning, tung industri, konsumtionsvaror, kraftproduktion, teknik och finans som alla stöder 55-procentsmålet.

Läs brevet här. 

 


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?