Svenska pensionsjättar investerar 3 miljarder för att stötta pandemisjukvård

Alecta, Länsförsäkringar och Folksamgruppen investerar tillsammans 3 miljarder kronor för att stötta global pandemisjukvård. 

Länsförsäkringar, Alectas vd Magnus Billing och Länsförsäkringar köper social obligation för 3 miljarder kronor
Länsförsäkringar, Alectas vd Magnus Billing och Länsförsäkringar köper social obligation för 3 miljarder kronor

International Finance Corporation, som är en del av Världsbanken, har gett ut en social obligation för att finansiera stöd och lån till företag som påverkas starkt negativt av coronaviruset. Miljarderna är öronmärkta för sociala projekt så som hälso- och sjukvård, utbildning samt finansiering till småföretag.

Alecta var den enskilt största investeraren och ställde upp med 2 miljarder kronor. 

”Genom den här investeringen bidrar vi både till att motverka de negativa effekterna av covid-19 och till att skapa trygghet för företag och deras anställda. Den här typen av investeringar i sociala obligationer gynnar långsiktigt både samhällen och våra kunder”, säger Tony Persson, chef för ränte- och strategigruppen på Alecta.

Folksamgruppen investerade 700 Mkr och Länsförsäkringar 300 Mkr.

”Vi vill stötta olika aktörer och länder att vidta åtgärder för att i möjligaste mån minska de tragiska effekterna av covid-19”, säger Kristofer Dreiman, chef ansvarsfulla investeringar Länsförsäkringar AB, i en kommentar. 

Stödet går till företag i utvecklingsländer för att de ska kunna fortsätta bedriva sin verksamhet och behålla sina anställda. Företag i vissa strategiska sektorer som medicinsk utrustning och läkemedel får direkt stöd för att bland annat säkra att leverantörskedjor kan upprätthållas. 

Obligationen är en del av Världsbankens åtagande från början av mars att avsätta upp till 14 miljarder USA-dollar för att stötta både länder och företag i privat sektor till följd av virusutbrottet.

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?