ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med:

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

Svenska pensionsjättar investerar 3 miljarder för att stötta pandemisjukvård

  • Länsförsäkringar, Alectas vd Magnus Billing och Länsförsäkringar köper social obligation för 3 miljarder kronor

Alecta, Länsförsäkringar och Folksamgruppen investerar tillsammans 3 miljarder kronor för att stötta global pandemisjukvård. 

International Finance Corporation, som är en del av Världsbanken, har gett ut en social obligation för att finansiera stöd och lån till företag som påverkas starkt negativt av coronaviruset. Miljarderna är öronmärkta för sociala projekt så som hälso- och sjukvård, utbildning samt finansiering till småföretag.

Alecta var den enskilt största investeraren och ställde upp med 2 miljarder kronor. 

”Genom den här investeringen bidrar vi både till att motverka de negativa effekterna av covid-19 och till att skapa trygghet för företag och deras anställda. Den här typen av investeringar i sociala obligationer gynnar långsiktigt både samhällen och våra kunder”, säger Tony Persson, chef för ränte- och strategigruppen på Alecta.

Folksamgruppen investerade 700 Mkr och Länsförsäkringar 300 Mkr.

”Vi vill stötta olika aktörer och länder att vidta åtgärder för att i möjligaste mån minska de tragiska effekterna av covid-19”, säger Kristofer Dreiman, chef ansvarsfulla investeringar Länsförsäkringar AB, i en kommentar. 

Stödet går till företag i utvecklingsländer för att de ska kunna fortsätta bedriva sin verksamhet och behålla sina anställda. Företag i vissa strategiska sektorer som medicinsk utrustning och läkemedel får direkt stöd för att bland annat säkra att leverantörskedjor kan upprätthållas. 

Obligationen är en del av Världsbankens åtagande från början av mars att avsätta upp till 14 miljarder USA-dollar för att stötta både länder och företag i privat sektor till följd av virusutbrottet.

Hållbart näringsliv är en gemensam satsning från Dagens industri och systertidningen Aktuell Hållbarhet, där du som läsare får de senaste nyheterna. För att inte missa det viktigaste – anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer