ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med:

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

Svenska myndigheter vill samarbeta med Norge för att lagra svensk koldioxid

  • Foto: Henrik Montgomery/TT

Svenska myndigheter undersöker möjligheterna för ett eventuellt framtida samarbete om koldioxidlagring med Norge.

“Om svensk industri bestämmer sig för tekniken behöver vi förbereda oss och veta vad som förväntas av staten”, säger Julien Morel vid Naturvårdsverket.

Norge är det land i världen som kanske har störst erfarenhet av koldioxidlagring. Efter 2024 är förhoppningen att utöka verksamheten till att även omfatta internationella industrier.

Ett samarbete mellan Sverige och Norge har länge beskrivits som en möjlighet för båda parter, och svensk industri efterfrågar ett samarbetsavtal mellan länderna.

För att stå redo inför ett eventuellt framtida samarbete åker på torsdagen representanter från Naturvårdsverket, SGU och Energimyndigheten till Norge för att träffa norska departement, näringslivet och andra icke-statliga aktörer.

“Vi ska i ett första skede lära oss om landets erfarenheter och fundera över hur vi kan organisera oss i Sverige för att stötta industrin samt hur ett samarbete skulle kunna se ut”, säger Julien Morel, klimatanalytiker vid Naturvårdsverkets klimatmålsenhet.

Koldioxidavskiljning och lagring innebär att industrins koldioxidutsläpp avskiljs, transporteras och lagras permanent under marken. Tekniken anses vara central för att kunna begränsa klimatförändringarna. I Sverige hör cementindustrin, energiproduktionen samt massa- och pappersindustrin till intressenterna. 

Den rödgröna regeringen tillsatte i somras en utredning för att ta fram en strategi för hur Sverige ska uppnå negativa utsläpp, där koldioxidlagring beskrivs som en av möjliga lösningar. Syftet med resan till Norge är därför också att komma med inspel till den utredningen och till den kommande regeringens handlingsplan för klimatet.

Enligt Julien Morel har Parisavtalet, det klimatpolitiska ramverket och 1,5-gradersrapporten från FN:s klimatpanel gett nytt liv till frågan om negativa utsläpp. Han påminner om att debatten om koldioxlagring började redan på 90-talet, men att inte mycket har hänt. 

“Inte på grund av tekniken, mer till följd vilken syn man haft på tekniken. Nu har intresset för den här lösningen ökat igen. Och med tanke på den akuta klimatsituationen vi har vore det synd att stänga dörren. Vi måste förbereda oss på att på något sätt dammsuga atmosfären”, säger han.

Internationellt finns förväntningar på att Sverige ska gå före.

“Vi ligger nära Norge som kommit långt i arbetet med koldioxidlagring och vi har stora punktutsläpp som lämpar sig för den här tekniken. Vi brukar själva framhålla vårt klimatarbete. Frågan är hur vi tar frågan vidare?”

Klimat och hållbarhet hör till vår tids absoluta ödesfrågor. Hållbart näringsliv är en gemensam satsning från Dagens industri och systertidningen Aktuell Hållbarhet, där du som läsare får de senaste nyheterna. För att inte missa det viktigaste – anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer