Annons

Svenska myndigheter vill samarbeta med Norge för att lagra svensk koldioxid

Svenska myndigheter undersöker möjligheterna för ett eventuellt framtida samarbete om koldioxidlagring med Norge.

“Om svensk industri bestämmer sig för tekniken behöver vi förbereda oss och veta vad som förväntas av staten”, säger Julien Morel vid Naturvårdsverket.

Foto:Henrik Montgomery/TT

Norge är det land i världen som kanske har störst erfarenhet av koldioxidlagring. Efter 2024 är förhoppningen att utöka verksamheten till att även omfatta internationella industrier.

Ett samarbete mellan Sverige och Norge har länge beskrivits som en möjlighet för båda parter, och svensk industri efterfrågar ett samarbetsavtal mellan länderna.

För att stå redo inför ett eventuellt framtida samarbete åker på torsdagen representanter från Naturvårdsverket, SGU och Energimyndigheten till Norge för att träffa norska departement, näringslivet och andra icke-statliga aktörer.

“Vi ska i ett första skede lära oss om landets erfarenheter och fundera över hur vi kan organisera oss i Sverige för att stötta industrin samt hur ett samarbete skulle kunna se ut”, säger Julien Morel, klimatanalytiker vid Naturvårdsverkets klimatmålsenhet.

Koldioxidavskiljning och lagring innebär att industrins koldioxidutsläpp avskiljs, transporteras och lagras permanent under marken. Tekniken anses vara central för att kunna begränsa klimatförändringarna. I Sverige hör cementindustrin, energiproduktionen samt massa- och pappersindustrin till intressenterna. 

Den rödgröna regeringen tillsatte i somras en utredning för att ta fram en strategi för hur Sverige ska uppnå negativa utsläpp, där koldioxidlagring beskrivs som en av möjliga lösningar. Syftet med resan till Norge är därför också att komma med inspel till den utredningen och till den kommande regeringens handlingsplan för klimatet.

Enligt Julien Morel har Parisavtalet, det klimatpolitiska ramverket och 1,5-gradersrapporten från FN:s klimatpanel gett nytt liv till frågan om negativa utsläpp. Han påminner om att debatten om koldioxlagring började redan på 90-talet, men att inte mycket har hänt. 

“Inte på grund av tekniken, mer till följd vilken syn man haft på tekniken. Nu har intresset för den här lösningen ökat igen. Och med tanke på den akuta klimatsituationen vi har vore det synd att stänga dörren. Vi måste förbereda oss på att på något sätt dammsuga atmosfären”, säger han.

Internationellt finns förväntningar på att Sverige ska gå före.

“Vi ligger nära Norge som kommit långt i arbetet med koldioxidlagring och vi har stora punktutsläpp som lämpar sig för den här tekniken. Vi brukar själva framhålla vårt klimatarbete. Frågan är hur vi tar frågan vidare?”


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Resurs BankAnnons

Resurs Bank skapar hållbar lönsamhet när handeln förändras

Anna Nauclér, CCO på Resurs Bank
Anna Nauclér, CCO på Resurs Bank

Under lång tid har hållbarhetsfrågan och den cirkulära ekonomin vänt upp och ner på handeln och i dagsläget möter handlare också helt nya utmaningar där kunder håller hårdare i sina pengar. Förmågan att snabbt ställa om sin verksamhet blir därför allt viktigare, framför allt när nya oförutsedda omvärldsfaktorer nu tydligt påverkar handeln. Att väga in ansvarsfull kreditgivning och erbjuda flexibla betallösningar är två sätt att skapa hållbar lönsamhet och stå starkare i en osäker värld.

Nya utmaningar bidrar också till utveckling, nya kundresor och nya erbjudanden. Resurs Bank är en av de största leverantörerna av betallösningar på den nordiska marknaden och har lång erfarenhet av att i nära samarbete med sina partners möjliggöra detta omställningsarbete.

– Vill man få återkommande kunder kan man inte bara konkurrera med pris. Istället behöver man utmärka sig som en aktör som snabbt förstår kunderna behov och kan ställa om även när det blåser upp till storm. En viktig aspekt är att erbjuda olika alternativ av betallösningar i kombination med en noggrann kreditbedömning som ger kunderna ökad handlingskraft, trygghet och flexibilitet. Därför erbjuder vi bland annat prenumerationslösningar som ger kunden möjlighet att använda en produkt utan att äga den och därmed istället få en månadsavgift som går att avsluta, säger Anna Nauclèr, CCO på Resurs Bank.

Resurs Checkout – en omnilösning

När konsumenter ändrar sitt sätt att handla är det viktigare än någonsin med en omnilösning som håller ihop kommunikation och betallösningar i både e-handel och butik.

– Med Resurs Checkout får handlare en omnilösning som gör det smidigt att anpassa sin affär till de kanaler som konsumenterna efterfrågar. Med Resurs Checkout kan kunder välja delbetalning som gör att man kan skapa en jämnare månadsekonomi för att kunna planera sin ekonomi och känna sig trygg, fortsätter Anna.

Starka varumärken bygger lojalitet

Nyckeln till att få fler återkommande kunder ligger i att anpassa sin affärsstrategi så att den håller sig relevant och hjälper till att stärka varumärket. Precis som att affärsmodeller anpassas behöver varumärkesarbetet spegla vad som sker i världen.

– Handeln har mycket att vinna på att väga in aspekter som handlar om hållbar konsumtion, där kreditbedömning är grundläggande för att också skapa hållbar lönsamhet i sin affär. Genom att erbjuda co- och whitelabel-koncept för våra betallösningar, där våra partners varumärke frontas gentemot slutkund, skapas förutsättningar för en tydlig och anpassad kundkommunikation som stärker handlarens varumärke, säger Anna.

Klokare köp ger hållbarare samhällen

Detta får till följd att kunderna har råd att köpa produkter av högre kvalitet som håller längre vilket bidrar till klokare konsumtion samtidigt som högre snittköp skapar tillväxt. Långsiktigt smarta köp leder till hållbar privatekonomi, vilket i sin tur leder till mer hållbart rustade samhällen som kan leva upp till de globala målen.

– Resurs har en noggrann kreditbedömningsprocess med syfte att människor ska ha en långsiktig hållbar privatekonomi. Vi har individuell rådgivning och en rad olika aktiviteter för att undvika att kunder hamnar i inkasso. Ingen vinner på överskuldsättning, avslutar Anna.

FAKTA OM RESURS BANK

Resurskoncernen finns i hela Norden och består av Resurs Bank och Solid Försäkring. Vi jobbar med att skapa smarta betal- och finansieringslösningar för både konsumenter och företag.

EXTERN LÄNK: Läs mer om Resurs Bank här 

Mer från Resurs Bank

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Resurs Bank och ej en artikel av Dagens industri
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?