Denna text publiceras i samarbete med Aktuell Hållbarhet. Aktuell Hållbarhet

Svenska livsmedelsjättar kritiseras i samband med vattenbrist i Peru

Svenska livsmedelsjättar måste ta större ansvar för den akuta vattenbrist som uppstått i delar av Peru. Detta eftersom exporten av grönsaker bidrar till problemet, enligt en ny rapport från Swedwatch och Diakonia.

Svenska livsmedelsbolag måste stärka sitt arbete med att minska vattenrelaterad påverkan.
Svenska livsmedelsbolag måste stärka sitt arbete med att minska vattenrelaterad påverkan.Foto:Hasse Holmberg / TT

Storskalig odling av exportgrönsaker i Peru har skapat en akut vattenbrist i delar av landet. Hårdast drabbat är området Ica-dalen där vattenbrist nu slår hårt mot lokalbefolkningens hälsa och försörjning. 

Nu kräver Swedwatch och Diakonia i en rapport att svenska livsmedelsjättar tar ansvar för situationen och stärker sitt arbete med att minska vattenrelaterad påverkan. De företag som granskats i rapporten är Ica, Axfood, Coop, Martin&Servera, Everfresh och Ewerman.

”De svenska företagen bör stärka sin uppföljning av MR-risker i sin leverantörskedja, framför allt när det gäller vattenrelaterad påverkan. Det bör ske i samråd med lokalbefolkningen och de organisationer och försvarare av mänskliga rättigheter som verkar i området. Vilket ansvar företagen har är kopplat till deras möjlighet att påverka. De kan behöva göra satsningar tillsammans med andra företag i branschen”, säger Georg Andrén, generalsekreterare på Diakonia, i en kommentar.

Swedwatch och Diakonia hävdar i rapporten att de svenska livsmedelsjättarna varit väl medvetna om problemen i Peru men trots detta inte i tillräcklig utsträckning genomfört kontroller och uppföljningar mot leverantörer i landet.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?