ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

Svenska livsmedelsjättar kritiseras i samband med vattenbrist i Peru

  • Svenska livsmedelsbolag måste stärka sitt arbete med att minska vattenrelaterad påverkan. Foto: Hasse Holmberg / TT

Svenska livsmedelsjättar måste ta större ansvar för den akuta vattenbrist som uppstått i delar av Peru. Detta eftersom exporten av grönsaker bidrar till problemet, enligt en ny rapport från Swedwatch och Diakonia.

Storskalig odling av exportgrönsaker i Peru har skapat en akut vattenbrist i delar av landet. Hårdast drabbat är området Ica-dalen där vattenbrist nu slår hårt mot lokalbefolkningens hälsa och försörjning. 

Nu kräver Swedwatch och Diakonia i en rapport att svenska livsmedelsjättar tar ansvar för situationen och stärker sitt arbete med att minska vattenrelaterad påverkan. De företag som granskats i rapporten är Ica, Axfood, Coop, Martin&Servera, Everfresh och Ewerman.

”De svenska företagen bör stärka sin uppföljning av MR-risker i sin leverantörskedja, framför allt när det gäller vattenrelaterad påverkan. Det bör ske i samråd med lokalbefolkningen och de organisationer och försvarare av mänskliga rättigheter som verkar i området. Vilket ansvar företagen har är kopplat till deras möjlighet att påverka. De kan behöva göra satsningar tillsammans med andra företag i branschen”, säger Georg Andrén, generalsekreterare på Diakonia, i en kommentar.

Swedwatch och Diakonia hävdar i rapporten att de svenska livsmedelsjättarna varit väl medvetna om problemen i Peru men trots detta inte i tillräcklig utsträckning genomfört kontroller och uppföljningar mot leverantörer i landet.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies