ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med:

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

Svenska livsmedelsjättar kritiseras i samband med vattenbrist i Peru

  • Svenska livsmedelsbolag måste stärka sitt arbete med att minska vattenrelaterad påverkan. Foto: Hasse Holmberg / TT

Svenska livsmedelsjättar måste ta större ansvar för den akuta vattenbrist som uppstått i delar av Peru. Detta eftersom exporten av grönsaker bidrar till problemet, enligt en ny rapport från Swedwatch och Diakonia.

Storskalig odling av exportgrönsaker i Peru har skapat en akut vattenbrist i delar av landet. Hårdast drabbat är området Ica-dalen där vattenbrist nu slår hårt mot lokalbefolkningens hälsa och försörjning. 

Nu kräver Swedwatch och Diakonia i en rapport att svenska livsmedelsjättar tar ansvar för situationen och stärker sitt arbete med att minska vattenrelaterad påverkan. De företag som granskats i rapporten är Ica, Axfood, Coop, Martin&Servera, Everfresh och Ewerman.

”De svenska företagen bör stärka sin uppföljning av MR-risker i sin leverantörskedja, framför allt när det gäller vattenrelaterad påverkan. Det bör ske i samråd med lokalbefolkningen och de organisationer och försvarare av mänskliga rättigheter som verkar i området. Vilket ansvar företagen har är kopplat till deras möjlighet att påverka. De kan behöva göra satsningar tillsammans med andra företag i branschen”, säger Georg Andrén, generalsekreterare på Diakonia, i en kommentar.

Swedwatch och Diakonia hävdar i rapporten att de svenska livsmedelsjättarna varit väl medvetna om problemen i Peru men trots detta inte i tillräcklig utsträckning genomfört kontroller och uppföljningar mot leverantörer i landet.

Klimat och hållbarhet hör till vår tids absoluta ödesfrågor. Hållbart näringsliv är en gemensam satsning från Dagens industri och systertidningen Aktuell Hållbarhet, där du som läsare får de senaste nyheterna. För att inte missa det viktigaste – anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer