Hoppa till innehållet

Annons

Svenska kemister gör mat av el och koldioxid

Om några veckor serverar de ett kilo ”smör” gjort på elenergi och koldioxid. Kemisterna Anders Lorén och Marcus Vestergren är på väg att lösa de stora hållbarhetsutmaningarna med dagens moderna jordbruk och livsmedelsindustri.

Foto: Most Photos

”Vi tillverkar mat på ett helt annat sätt än mänskligheten har gjort de senaste 10.000 åren. Helt disruptivt, vi löser det med kemi”, säger Anders Lorén, forskare och kemist vid statliga forskningsinstitutet RISE som tillsammans med kollegan Marcus Vestergren driver det Vinnova-finansierade projektet Power to Food som tar fram en process för att tillverka mat av elenergi och koldioxid.

Metoden är framför allt tänkt för att komplettera jordbruket, vars stora hållbarhetsutmaningar främst är kopplade till landanvändning och därigenom artutrotning, vattenanvändning och näringsläckage till hav.

”Vår energikälla och råvara är elektricitet. Som energibärare använder vi matfett som vi tillverkar från koldioxid, det verkar ju finnas en del över om man säger så. Koldioxid är den mest oxiderade formen av kol och vi reducerar den till matfett helt enkelt”.

Anledningen till att det är just fett man valt förklaras med att det var enklast att snabbt få fram en färdig produkt, något att visa upp. 

”Vi har koncept med socker och protein också men där har vi ännu inte en färdig produkt.”

Än så länge sker utvecklingen i laboratorium och man har så här långt tagit fram två burkar med vitt pulver, fettsyra respektive matfett samt fått ett godkänt patent.

Kemisterna Marcus Vestergren och Anders Lorén utvecklar en process för att tillverka mat av el och koldioxid.
Kemisterna Marcus Vestergren och Anders Lorén utvecklar en process för att tillverka mat av el och koldioxid.Foto: Torbjörn Esping

Under våren räknar man med att ha ytterligare två prototypprodukter klara, ett kilo bredbart fett, som ett smör eller margarin och ett alternativ till palmolja för bakverk eller frityr. Forskarna trycker hårt på att Power to Food bygger på en teknik som är skalbar.

”Vi tänker oss en intensiv, centraliserad produktion likt den i dagens kemiindustri och i raffinaderivärlden. Sedan kan råvaruproduktionen vara decentraliserad i form av solceller och vindkraftverk.”

En förutsättning för att göra mat av el är naturligtvis att den är billig och förnybart producerad, precis som det handlar om för andra intressanta, innovativa industriprojekt just nu som satsningarna på grön vätgas och fossilfritt stål. 

Nästa steg som Anders Lorén ser hägrar framför sig är att ”hänga på” en pilotanläggning på någon processindustri. 

”En sådan här industri ska etableras där det finns stora koldioxidutsläpp, vid ett pappersbruk eller en biogasanläggning till exempel.”

En anläggning invid ett pappersbruk skulle kunna använda industrins utsläpp av cirka 500.000 ton koldioxid årligen till att tillverka 170.000 ton matfett, vilket motsvarar behovet hos 6 miljoner människor.

Så nu gäller det bara att fånga industrins och investerarnas intresse.

”Det finns fantastiskt mycket värdefull kunskap i den svenska processindustrin som vi kan ta tillvara”, menar Anders Lorén men medger samtidigt att de aktuella, likaså revolutionerande stålindustriprojekten Hybrit och H2 Green Steel har en lite lättare resa.

”Men efterfrågan är rimligtvis stor, det äts en del fett, proteiner och kolhydrater per dag på jorden.”

Innehåll från KameoAnnons

Växande intresse för investeringar i private debt: ”Attraktivt komplement till börsen”

Sebastian Harung, grundare av Kameo.
Sebastian Harung, grundare av Kameo.

När marknaden utmanar många traditionella investeringsformer växer intresset för ett tillgångsslag med hög avkastning och låg volatilitet: säkerställda fastighetslån.

– Alla våra lån är säkrade med pant, och ger investerarna månadsvisa ränteutbetalningar under en löptid på i snitt tolv månader, säger Sebastian Harung, vd och grundare för Kameo.

Extern länk: Investera i fastighetslån med månatliga ränteutbetalningar. 

I en rapport från Företagarna, publicerad i maj 2023, framkommer det att det främsta hindret för tillväxt bland små och medelstora företag är finansiering. Företagare utanför större städer drabbas hårdast. Detta har lett till att många fastighetsutvecklare nu utforskar alternativa finansieringsmöjligheter.

Och det är här Kameo, som är Skandinaviens ledande investeringsplattform för säkerställda fastighetslån, kommer in i bilden.

– Vi för samman fastighetsutvecklare som behöver finansiering med investerare intresserade av private debt. För små och medelstora företag är det utmanande att uppfylla bankernas nya krav, men vi märker att det fortfarande finns en marknad inom SME-segmentet som kan både sälja och bygga nya bostäder. Samtidigt ser vi att det finns god tillgång till kapital från både institutionella och privata investerare, säger Sebastian Harung.

Sedan juni förra året har antalet investerare på Kameos plattform ökat tvåsiffrigt, och uppgår nu till över 40 000 privatpersoner och företag. De investerar direkt i fastighetslån som har genomgått en noggrann kreditbedömning, och som är säkrade med pant. Under andra kvartalet 2023 har snitträntan legat på 10,15 procent och löptiden på investeringarna har varit i snitt 12 månader.

Alla lån synas i sömmarna

– Kameo genomför en detaljerad granskning av varje lån och har ett team med expertis inom både fastigheter och krediter. Detta reflekteras tydligt i Kameos resultat. Sedan vår start 2016 har vi inte haft några kreditförluster i Sverige, säger Sebastian Harung.

I våras säkrade bolaget 700 miljoner kronor i finansiering från en av världens största kapitalförvaltare. I samband med det gjorde kapitalförvaltaren en genomlysning av Kameos lån- och kreditprocesser. Och gav grönt ljus.

Trots de rådande omständigheterna på bostadsmarknaden uppvisar Kameos investeringsplattform en positiv utveckling. Sedan bolaget drog igång 2016 har verksamheten vuxit rejält. Fram till dags dato har man förmedlat över 970 lån till ett värde på drygt 4,4 miljarder kronor. Bara under andra kvartalet i år har Kameo finansierat lån för 273 miljoner kronor.

– Det första projekt vi finansierade var en stuga nära Göteborg. Trots att bolaget redan hade ett lån från banken, behövde de ytterligare 500 000 kronor. På två månader samlade vi in beloppet från totalt 22 investerare, säger Sebastian Harung och fortsätter:

– Det kan jämföras med att vi för ett par veckor sedan finansierade ett lån på 34 miljoner kronor till ett projekt utanför Stockholm. Det tog bara 1,5 timme att finansiera med hjälp av 2 000 investerare.

Fler fastighetsbolag söker alternativ finansiering

De traditionella bankernas enhetliga modell har påverkat små och medelstora företag negativt i det nuvarande ekonomiska klimatet. Därför vänder sig allt fler inom SME-sektorn till Kameo för finansiering.

– För det första sätter politiken många krokben för bostadsbyggare, för det andra är det svårt att få finansiering. Bankerna är fyrkantiga och ställer allt högre krav. Det är ett stort problem i både Sverige och Norge.

Han ser Kameos lösning som betydligt flexiblare och snabbare än bankerna.

– Vi kan erbjuda lån med högre belåningsgrad och har också möjlighet att vara mer flexibla i våra villkor. Om risken ökar, justerar vi med en högre ränta. Vår prioritet är att skapa solida processer, steg för steg, och att rikta oss mot etablerade fastighetsbolag med välplanerade och kvalitativa projekt, säger han.

Komplement till börsen

Det tillgångsslag som Kameo erbjuder ser Sebastian Harung som ett attraktivt komplement till börsen. Men han betonar att säkerställda fastighetslån, liksom andra investeringar, inte är helt riskfria.

– Det är som alltid viktigt att balansera riskerna, så att fastighetslån blir en integrerad del av en helhetsportfölj, säger han.

I takt med att fler investerare, företag och institutioner får upp ögonen för ​Kameo​ – och att fler fastighetsutvecklare söker alternativa finansieringslösningar – tror Sebastian Harung att hans företag kommer att fortsätta att växa stadigt.

– Om fem år tror jag att vi är en naturlig del av den traditionella finansbranschen och att vi i allt större utsträckning kan vara med och lösa bostadsbristen.

Extern länk: Investera i fastighetslån med månatliga ränteutbetalningar.  

 

Mer från Kameo

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Kameo och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera