1515
Denna text publiceras i samarbete med Aktuell Hållbarhet. Aktuell Hållbarhet

Svenska forskare går samman i satsning på vätgas

Forskningsinstituten Energiforsk och Research Institutes of Sweden, Rise, inleder ett strategiskt samarbete med ett nationellt forsknings- och utvecklingsprogram om vätgas.

Foto:Pontus Lundahl/TT

Tanken är att under hösten dra i gång verksamheten som ska ha ett systemperspektiv och ge underlag för politiker att fatta beslut om vätgasens roll i energisystemet samt även fungera som en dialogplattform mellan näringslivet, akademin och politiken. Även teknik- och marknadsstudier ska ingå.

Intresset för vätgas har ökat hos näringslivet efter att EU i somras presenterade en ny vätgasstrategi och Fossilfritt Sverige i början av året lade förslag till en nationell strategi. Den nationella strategin håller nu på att tas fram av Energimyndigheten. Björn Aronsson, verksamhetsledare på Vätgas Sverige, skriver i en analys i Aktuell Hållbarhets tjänst Ekotransport att bristen på kompetens och vilja hos beslutsfattare länge har satt Sverige på åskådarplats när flera länder drivit på med stor ambitionsnivå. 

”Nu börjar det ske ett trendbrott i svensk kontext. Näringslivet har börjat inse potentialen med vätgas och allt fler politiker och myndigheter har växlat upp i sitt intresse för vätgas och därmed påbörjat kompetensresan”, skriver han i analysen.

Enligt Björn Aronsson har internationella organ som till exempel det internationella energiorganet IEA blivit allt tydligare i sina slutsatser om att vätgasen behövs för omställningen av vårt samhälle och de ser de nordiska länderna som lämpliga tillverkningsländer på grund av deras rena energimix.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?