1515

Svenska företag ska visa vägen vid klimattoppmötet

Sverige får tillsammans med Indien i uppgift att på kommande klimatmöte i New York lyfta industrins betydelse för omställningen till ett hållbart samhälle. 

”Vi vill visa på de positiva möjligheter som finns”, säger klimatminister Isabella Lövin.

Klimatminister Isabella Lövin (MP).
Klimatminister Isabella Lövin (MP).Foto:TT

Utsläppen från industrin ökar och ska världen ha en chans att klara omställningen måste klimatavtrycket minska å det snaraste. Därför är det inte förvånande att just industrin lyfts som ett av flera separata spår under september månads klimatmöte i New York – ett spår som Sverige tillsammans med Indien ska stå värd för.

Ambitionen är att nå åtaganden om nettonoll i utsläpp 2050 och halverade utsläpp till 2030, med förhoppning om att en rad industrier från olika sektorer ska kliva fram och ta ledning i omställningen. I det arbetet förväntas såväl regeringar som företag ge sitt stöd.

”Dynamiken där ett industriland i väst och en växande ekonomi arbetar tillsammans är viktig för att visa att ambitionshöjningar är möjliga världen över. Det handlar inte om att vissa ska göra något och andra inte, utan om att det finns en potential hos alla”, skriver klimatminister Isabella Lövin (MP) i en kommentar.

Enligt henne kommer Sverige att ha en framskjuten roll under klimatmötet.

”Vi vill visa på de stora och positiva möjligheter som finns med omställningen. Vi vet att investeringar i teknik för att producera stål utan kol, som svenska Hybrit arbetar med, både ger nya möjligheter för industrin och kan innebära mycket stora utsläppsminskningar världen över.”

En rad svenska företag kommer att närvara i New York för att sätta fokus på industrins ansvar och möjligheter vid en snabb omställning till fossilfritt. Bland dem finns Scania, vars hållbarhetschef Åsa Pettersson framhåller att Sverige har åtskilliga globala bolag som kan exportera teknik som kan bidra till omställningen.

Inom transportsektorn ska man nå fossilfritt särskilt fort, konstaterar hon – 2040 måste Scanias hela produktutbud vara fossilfritt.

På klimatmötet kommer hon och kolleger att lyfta ett samarbete med H&M, Siemens och Eon:

”Vi ska visa att det krävs arbete i hela värdekedjan. För att det ska bli verklighet är det bra att bygga industrikoalitioner där möjligheterna till storskaliga lösningar ökar. Vi hoppas kunna inspirera och få fler att se på vad som är möjligt att göra”, säger hon.

Ett annat bolag som ska närvara vid klimatmötet är Ikea. Jonas Carlehed, hållbarhetschef för Ikea Sverige, skriver i en kommentar att han ser klimatveckan som en ”nyckelmöjlighet för att drastiskt öka takten i arbetet för att lösa klimatkrisen”. 

Klimatkrisen har enligt honom en stor inverkan på bolagets affär. 

”Vi är på plats i New York för att vi som ledande företag vill ta ansvar och leda förändringen genom att delta i relevanta policydiskussioner, paneler och bilaterala möten om hur man bygger en hållbar marknad och underlättar övergången till en cirkulär ekonomi.”

Deltar på mötet gör även Ericsson, där hållbarhetschef Mats Pellbäck Scharp, framhåller digitaliseringen som en förutsättning och möjliggörare för att klara flera av FN:s hållbarhetsmål. Han pekar också på vikten av partnerskap för att klara globala utmaningar.

”Svenska företag behöver samarbeta med organisationer och företag från alla delar av världen för att skapa en positiv drivkraft. Det är hög tid att öka takten framför allt för att kunna halvera världens utsläpp av koldioxid till 2030. Det är nödvändigt om det skall finnas någon möjlighet att maximera temperaturökningen till 1,5 grader, vilket är viktigt för ekonomisk och stabil utveckling i världen.”

 

 


Innehåll från SavelendAnnons

SaveLend satsar på tillväxt efter lyckad börsnotering

Efter en rekordspäckad vår och en utomordentligt lyckad börsnotering, siktar banbrytande P2P-aktören SaveLend på fortsatt tillväxt och utökad verksamhet. 

– Krediter är på väg att bli det naturliga tredje tillgångsslaget i väldiversifierade portföljer och vi trivs bra med att leda den utvecklingen, säger Ludwig Pettersson, vd och grundare.

Kom igång med dina kreditinvesteringar 

Kreditinvesterings- och sparplattformen SaveLend har under sina sju år gått från klarhet till klarhet. 2021 års första kvartalsrapport visade en omsättningsökning på 57 procent från 2020, en trend som har fortsatt under Q2. För en dryg månad sedan avslutades därtill företagets teckningstid inför börsnoteringen och även här var resultatet långt över förväntan. 

– Intresset var enormt – vi övertecknades med över 600 procent – vilket var oerhört glädjande! Det har verkligen blivit en sporre för oss och i skrivande stund har vi fler än 2000 aktieägare. Majoriteten av andelarna ägs dock fortfarande av våra anställda på ett eller annat sätt, så vi har ett starkt operationellt ägande, säger Ludwig, som själv är största ägare även efter noteringen.

Skapar spännande synergier

Investeringsplattformen fokuserar i korthet på att ge såväl privatpersoner som företag möjlighet att investera i peer-to-peer-lån, för att därmed finansiera krediter till andra användare. Typ av investering är helt valfri och kan inkludera allt från fastighetskrediter och företagslån till konsumentkrediter och inkassoportföljer. Avkastningen kommer investerarna till godo i form av utbetald ränta. 

– Det finns många fruktsamma synergier mellan aktieägare och investerare på plattformen och de två grupperna överlappar varandra allt mer. Vi ser det som ett kvitto på att vi har en modell som verkligen fungerar.

Varför SaveLend? 

Ett förutsägbart komplement

Förutom att Ludwig är majoritetsägare efter börsnoteringen är han även en aktiv investerare på SaveLends plattform. Han är övertygad om att det rör sig om ett tryggt tillgångsslag som passar de flesta, inte minst på grund av dess låga korrelation med börsen. 

– Krediter ger ett mer förutsägbart kassaflöde och via SaveLends plattform behöver investerare inte likvidera sina tillgångar för att få ut sin kredit. Detta gör tillgångsslaget till ett värdefullt komplement till exempelvis aktier och fonder – sedan 2014 har SaveLend i genomsnitt genererat 13,82 procent ränta på investerat kapital, per år.

Varför ska du investera i krediter? 

Siktar på 25 procent organisk tillväxt

Härnäst avser SaveLend att exekvera sina finansiella mål och fortsätta sin expansion, med en målsättning på minst 25 procent organisk tillväxt per år. Siktet är inställt på att växa befintliga marknader och att därtill realisera sin förvärvsagenda. 

– Vi letar efter såväl rena kundstockar som kan lyftas in i vår tekniska plattform och på så vis höja marginalen, som komplement till befintlig verksamhet, såsom nya kredittyper och ett bredare erbjudande. Det är en mycket spännande utveckling, avslutar Ludwig. 

Få svar på dina frågor 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?