ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med:

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

Svenska företag ska visa vägen vid klimattoppmötet

  • Klimatminister Isabella Lövin (MP). Foto: TT

Sverige får tillsammans med Indien i uppgift att på kommande klimatmöte i New York lyfta industrins betydelse för omställningen till ett hållbart samhälle. 

”Vi vill visa på de positiva möjligheter som finns”, säger klimatminister Isabella Lövin.

Utsläppen från industrin ökar och ska världen ha en chans att klara omställningen måste klimatavtrycket minska å det snaraste. Därför är det inte förvånande att just industrin lyfts som ett av flera separata spår under september månads klimatmöte i New York – ett spår som Sverige tillsammans med Indien ska stå värd för.

Ambitionen är att nå åtaganden om nettonoll i utsläpp 2050 och halverade utsläpp till 2030, med förhoppning om att en rad industrier från olika sektorer ska kliva fram och ta ledning i omställningen. I det arbetet förväntas såväl regeringar som företag ge sitt stöd.

”Dynamiken där ett industriland i väst och en växande ekonomi arbetar tillsammans är viktig för att visa att ambitionshöjningar är möjliga världen över. Det handlar inte om att vissa ska göra något och andra inte, utan om att det finns en potential hos alla”, skriver klimatminister Isabella Lövin (MP) i en kommentar.

Enligt henne kommer Sverige att ha en framskjuten roll under klimatmötet.

”Vi vill visa på de stora och positiva möjligheter som finns med omställningen. Vi vet att investeringar i teknik för att producera stål utan kol, som svenska Hybrit arbetar med, både ger nya möjligheter för industrin och kan innebära mycket stora utsläppsminskningar världen över.”

En rad svenska företag kommer att närvara i New York för att sätta fokus på industrins ansvar och möjligheter vid en snabb omställning till fossilfritt. Bland dem finns Scania, vars hållbarhetschef Åsa Pettersson framhåller att Sverige har åtskilliga globala bolag som kan exportera teknik som kan bidra till omställningen.

Inom transportsektorn ska man nå fossilfritt särskilt fort, konstaterar hon – 2040 måste Scanias hela produktutbud vara fossilfritt.

På klimatmötet kommer hon och kolleger att lyfta ett samarbete med H&M, Siemens och Eon:

”Vi ska visa att det krävs arbete i hela värdekedjan. För att det ska bli verklighet är det bra att bygga industrikoalitioner där möjligheterna till storskaliga lösningar ökar. Vi hoppas kunna inspirera och få fler att se på vad som är möjligt att göra”, säger hon.

Ett annat bolag som ska närvara vid klimatmötet är Ikea. Jonas Carlehed, hållbarhetschef för Ikea Sverige, skriver i en kommentar att han ser klimatveckan som en ”nyckelmöjlighet för att drastiskt öka takten i arbetet för att lösa klimatkrisen”. 

Klimatkrisen har enligt honom en stor inverkan på bolagets affär. 

”Vi är på plats i New York för att vi som ledande företag vill ta ansvar och leda förändringen genom att delta i relevanta policydiskussioner, paneler och bilaterala möten om hur man bygger en hållbar marknad och underlättar övergången till en cirkulär ekonomi.”

Deltar på mötet gör även Ericsson, där hållbarhetschef Mats Pellbäck Scharp, framhåller digitaliseringen som en förutsättning och möjliggörare för att klara flera av FN:s hållbarhetsmål. Han pekar också på vikten av partnerskap för att klara globala utmaningar.

”Svenska företag behöver samarbeta med organisationer och företag från alla delar av världen för att skapa en positiv drivkraft. Det är hög tid att öka takten framför allt för att kunna halvera världens utsläpp av koldioxid till 2030. Det är nödvändigt om det skall finnas någon möjlighet att maximera temperaturökningen till 1,5 grader, vilket är viktigt för ekonomisk och stabil utveckling i världen.”

Klimat och hållbarhet hör till vår tids absoluta ödesfrågor. Hållbart näringsliv är en gemensam satsning från Dagens industri och systertidningen Aktuell Hållbarhet, där du som läsare får de senaste nyheterna. För att inte missa det viktigaste – anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies