1515
Annons

Svenska företag ska visa vägen vid klimattoppmötet

Sverige får tillsammans med Indien i uppgift att på kommande klimatmöte i New York lyfta industrins betydelse för omställningen till ett hållbart samhälle. 

”Vi vill visa på de positiva möjligheter som finns”, säger klimatminister Isabella Lövin.

Klimatminister Isabella Lövin (MP).
Klimatminister Isabella Lövin (MP).Foto:TT

Utsläppen från industrin ökar och ska världen ha en chans att klara omställningen måste klimatavtrycket minska å det snaraste. Därför är det inte förvånande att just industrin lyfts som ett av flera separata spår under september månads klimatmöte i New York – ett spår som Sverige tillsammans med Indien ska stå värd för.

Ambitionen är att nå åtaganden om nettonoll i utsläpp 2050 och halverade utsläpp till 2030, med förhoppning om att en rad industrier från olika sektorer ska kliva fram och ta ledning i omställningen. I det arbetet förväntas såväl regeringar som företag ge sitt stöd.

”Dynamiken där ett industriland i väst och en växande ekonomi arbetar tillsammans är viktig för att visa att ambitionshöjningar är möjliga världen över. Det handlar inte om att vissa ska göra något och andra inte, utan om att det finns en potential hos alla”, skriver klimatminister Isabella Lövin (MP) i en kommentar.

Enligt henne kommer Sverige att ha en framskjuten roll under klimatmötet.

”Vi vill visa på de stora och positiva möjligheter som finns med omställningen. Vi vet att investeringar i teknik för att producera stål utan kol, som svenska Hybrit arbetar med, både ger nya möjligheter för industrin och kan innebära mycket stora utsläppsminskningar världen över.”

En rad svenska företag kommer att närvara i New York för att sätta fokus på industrins ansvar och möjligheter vid en snabb omställning till fossilfritt. Bland dem finns Scania, vars hållbarhetschef Åsa Pettersson framhåller att Sverige har åtskilliga globala bolag som kan exportera teknik som kan bidra till omställningen.

Inom transportsektorn ska man nå fossilfritt särskilt fort, konstaterar hon – 2040 måste Scanias hela produktutbud vara fossilfritt.

På klimatmötet kommer hon och kolleger att lyfta ett samarbete med H&M, Siemens och Eon:

”Vi ska visa att det krävs arbete i hela värdekedjan. För att det ska bli verklighet är det bra att bygga industrikoalitioner där möjligheterna till storskaliga lösningar ökar. Vi hoppas kunna inspirera och få fler att se på vad som är möjligt att göra”, säger hon.

Ett annat bolag som ska närvara vid klimatmötet är Ikea. Jonas Carlehed, hållbarhetschef för Ikea Sverige, skriver i en kommentar att han ser klimatveckan som en ”nyckelmöjlighet för att drastiskt öka takten i arbetet för att lösa klimatkrisen”. 

Klimatkrisen har enligt honom en stor inverkan på bolagets affär. 

”Vi är på plats i New York för att vi som ledande företag vill ta ansvar och leda förändringen genom att delta i relevanta policydiskussioner, paneler och bilaterala möten om hur man bygger en hållbar marknad och underlättar övergången till en cirkulär ekonomi.”

Deltar på mötet gör även Ericsson, där hållbarhetschef Mats Pellbäck Scharp, framhåller digitaliseringen som en förutsättning och möjliggörare för att klara flera av FN:s hållbarhetsmål. Han pekar också på vikten av partnerskap för att klara globala utmaningar.

”Svenska företag behöver samarbeta med organisationer och företag från alla delar av världen för att skapa en positiv drivkraft. Det är hög tid att öka takten framför allt för att kunna halvera världens utsläpp av koldioxid till 2030. Det är nödvändigt om det skall finnas någon möjlighet att maximera temperaturökningen till 1,5 grader, vilket är viktigt för ekonomisk och stabil utveckling i världen.”

 

Innehåll från SEK Svensk ElstandardAnnons

Bakom kulisserna i det uppkopplade samhället

Thomas Korssell, vd på SEK Svensk Elstandard.
Thomas Korssell, vd på SEK Svensk Elstandard.

Framtidens standardisering stavas elbilar och smarta kläder. Den fossilfria omställningen väntar runt hörnet – och det är standarder som gör den möjlig.

 – Vi kommer prata betydligt mer om standarder i framtiden. Det blir ännu viktigare när vi ska ställa om till solceller, vindkraft och batterier, säger Thomas Korssell, vd på SEK Svensk Elstandard.

Alla kommer i kontakt med standarder – men få vet om det. Idag tar vi knappar, larmsystem, automatiska belysningssystem och självkörande vattenspridare för givet. Enligt Thomas Korssell är det tack vare standarder vi kan göra det.

– Det finns en anledning till att du kan starta din elvisp hemma när du sitter i bilen och ha sockerkakan färdig när du kommer hem, skrattar han.

Ett ännu mer uppkopplat samhälle

Enligt Thomas Korssell behöver inte alla förstå de bakomliggande orsakerna till varför saker fungerar som de gör, eftersom han tror att standarder i framtiden allt mer kommer paketeras som färdiga lösningar.

– Snart kommer fler vara sina egna elproducenter, utan att man för den sakens skull måste vara en expert i frågan. Produkterna och tjänsterna räknar exempelvis ut energianvändning, energislag och vädertecken – för att man enklare ska kunna optimera sin egen energiförbrukning, säger han.

Vidare menar Thomas Korssell att bilpooler och laddstationer i förlängningen är standarder. Likaså smarta klockor och andra ”wearables”. Det finns många faktorer som spelar in för att olika smarta system ska kunna kommunicera med varandra – allt från cybersäkerhet till funktion och design.

– Man kan säga att standarder egentligen är tekniska regler för samverkan – både mellan varandra och i olika system. Men det är nog lite enklare att förklara det som anledningen till att man kan fjärrstyra sitt sockerkaksbak, säger Thomas Korssell.

Läs det senaste från SEK Svensk Elstandard här.  

Högaktuellt engagemang

Även om inte alla behöver förstå de bakomliggande principerna, är det desto viktigare att engagera sig tidigt i standardiseringsarbetet om man arbetar i branschen. För att Sverige ska kunna fortsätta vara ett framgångsrikt innovationsland krävs det att man har koll på omvärlden så att man kan attrahera rätt sorts kompetens.

– Dessutom skapar det förutsättningar för ett stort nätverk, som i sin tur leder till en bättre förståelse för energisituationen i världen.

Nyfiken på att påverka elstandarder? Anmäl dig här.  

Fakta:
SEK Svensk Elstandard är en ideell organisation, utsedd av regeringen att ansvara för all elektroteknisk standardisering i Sverige. SEK är svensk nationalkommitté i IEC och alla svenska företag, myndigheter, organisationer, högskolor och universitet kan delta i standardiseringsarbetet.

Besök SEK Svensk Elstandards hemsida.  

Mer från SEK Svensk Elstandard

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SEK Svensk Elstandard och ej en artikel av Dagens industri

Världens tredje största pensionsfond fortsätter att satsa på kol

Sydkoreas nationella pensionsfond ser över en ny kolpolicy. Ett förslag som övervägs är att sälja av bolag som får mer än hälften av sina intäkter från kolverksamhet. En nivå som väcker stark kritik, rapporterar Bloomberg.  

Genrebild.
Genrebild.Foto:Malin Palmqvist

Fonden, som förvaltar tillgångar värderade till över 7.000 miljarder kronor och uppskattas vara världens tredje största pensionsfond, lovade i fjol att sälja av innehaven inom de smutsigaste fossila bränslena. Det landade i april i ett förslag från ett konsultbolag att införa ett förbud mot investeringar i bolag med intäkter från kolkrafts- eller kolgruvsverksamhet som antingen överstiger 30 eller 50 procent. 

Vilken gränsnivå det blir är inte bestämt än, men oavsett ligger de på en betydligt lägre nivå än vad som vanligtvis införs när stora fonder genomför liknande policyförändringar.

”De negativa konsekvenserna av att den nationella pensionsfonden misslyckas med att göra klimatmedvetna investeringar kommer bli enorm”, säger Kim Sung-Ju, tidigare ordförande i fondbolaget och oppositionspolitiker i Sydkorea, till Bloomberg. 

Den nationella pensionsfonden är Sydkoreas största institutionella investerare. Skulle fonden välja den lägre gränsnivån innebär det att 10 miljarder i tillgångar skulle behöva säljas av. Samtidigt behålls tillgångar kopplade till kol som är värda runt 30 miljarder kronor fram till 2030.

Kol är den största energikällan i Sydkorea, strax före naturgas och kärnkraft. 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera