1515
Annons

Svenska företag missar hållbarhetskrav på pensionsförvaltningen

Efterfrågan på hållbara tjänstepensioner är stor. Samtidigt missar de flesta företag att ställa hållbarhetskrav på sina leverantörer av tjänstepensioner. Det konstateras i en ny undersökning som pensionsförvaltaren SPP gjort.

Foto:Janerik Henriksson/TT

”Tjänstepensioner är näst efter löner den största personalkostnaden för många företag. Tjänstepensionsleverantörer är en leverantör som vilken som helst. Många svenska företag är jättebra på att applicera hållbarhetskrav på sina underleverantörer. Men av någon anledning faller tjänstepensionerna bort här”, säger SPP:s vd Staffan Hansén till Aktuell Hållbarhet.

Staffan Hansén tror att bristen på krav mot tjänstepensionsleverantörer beror på att pengar ofta uppfattas som något ansiktslöst och att det är svårt att förhålla sig till vad pengar kan användas till. Samtidigt konstaterar han att potentialen för att använda tjänstepensionerna för hållbar påverkan är enorm.

”Svenska företag betalar in cirka 500 miljoner kronor om dagen i tjänstepensionsinsättningar för sina anställda. Ungefär hälften av allt investerat kapital i världen är pensionspengar. Pengar har den ultimata kraften att påverka. Här borde företagen ställa mycket bättre krav som säkerställer att de här pengarna investeras på ett hållbart sätt.”

När företag börjar ställa krav på tjänstepensionsleverantörer tycker SPP att det är viktigt att företagen i ett första steg säkerställer att leverantören mäter klimatavtrycken från sina investeringar, och att de arbetar för att få ner avtrycken. SPP tycker också att företag bör rikta in sig på leverantörer som arbetar brett för att påverka hela kapitalet i en hållbar riktning och inte bara erbjuder nischade hållbarhetsfonder i ett snävt urval av den totala fondförvaltningen.


Kunglig glans på impact-konferens

I dag samlas en rad svenska företagsledare i den brittiska huvudstaden, där Svenska Handelskammaren i London står som arrangör för en stor konferens på tema impact och hållbarhet.

Peter Sandberg är vd för Svenska handelskammaren i London.
Peter Sandberg är vd för Svenska handelskammaren i London.Foto:Jonas Eng

Impactkonferensen arrangeras årligen av Svenska Handelskammaren i London för att koppla ihop investerare, företagsledare, akademiker och politiker och samla de 'största tänkarna' kring grön återhämtning.

På årets agenda står alltifrån flygindustrins transformation och klimatneutral mobilitet till cirkulär handel, fossilfritt stål och en hållbar finanssektor. Bland talarna finns en rad tunga namn. Förutom utbildningsminister Anna Ekström (S) kommer bland annat Vattenfalls vd Anna Borg, SAS vd Anko van der Werff och SSAB:s vd Martin Lindqvist tala på konferensen.

Syftet är att i förlängningen hitta lösningar på vår tids stora frågor, genom inspirationsföreläsningar från nästa generations entreprenörer och företag som lyckats förändra sin verksamhet eller vänt upp och ner på sin affärsmodell.

”Vi lanserade konferensen förra året i kölvattnet av COP26 då vi såg en stor möjlighet till utbyte mellan svenska och brittiska aktörer, både inom näringsliv, politik och akademi. För att vi skall lyckas med en grön omställning krävs det dels samarbete men också kunskapsöverföring mellan sektorer, aktörer och över gränser. Just inom hållbarhetsområdet finns det mycket utrymme för utbyte av lärdomar och erfarenheter och Sverige har mycket att erbjuda. I slutändan är vi ju en representant för svenskt näringsliv.”, säger Peter Sandberg, vd för Svenska handelskammaren i London.

Vad kan den globala hållbarhetstrenden innebära för svensk export?

”Det är ingen hemlighet att Sverige och svenska företag i många avseenden ligger i framkant när det gäller hållbarhetsarbete. Vi ser stor efterfrågan på svenska lösningar i Storbritannien, och man har ambitiösa planer från brittiskt håll. Till exempel ställer Storbritannien nu om till grön värme och har förbjudit gasuppvärmning av nybyggda hus från och med 2025. Här finns det utmärkta möjligheter för svenska bolag att ta plats. Utvecklingen går fort nu, så det gäller att visa framfötterna. Sverige har ett starkt varumärke på hållbarhetsfronten, och det skall vi lyfta till vår bästa förmåga.”, säger Peter Sandberg.

Sammanlagt deltar drygt 350 personer från såväl Sverige som Storbritannien under fredagen, som avslutas med en kunglig middag för att ”fira århundraden av vänskap och handel mellan Sverige och Storbritannien”. Huruvida någon representant från det brittiska kungahuset kommer delta är däremot oklart.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?