ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med:

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

Svenska företag missar hållbarhetskrav på pensionsförvaltningen

  • Foto: Janerik Henriksson/TT

Efterfrågan på hållbara tjänstepensioner är stor. Samtidigt missar de flesta företag att ställa hållbarhetskrav på sina leverantörer av tjänstepensioner. Det konstateras i en ny undersökning som pensionsförvaltaren SPP gjort.

”Tjänstepensioner är näst efter löner den största personalkostnaden för många företag. Tjänstepensionsleverantörer är en leverantör som vilken som helst. Många svenska företag är jättebra på att applicera hållbarhetskrav på sina underleverantörer. Men av någon anledning faller tjänstepensionerna bort här”, säger SPP:s vd Staffan Hansén till Aktuell Hållbarhet.

Staffan Hansén tror att bristen på krav mot tjänstepensionsleverantörer beror på att pengar ofta uppfattas som något ansiktslöst och att det är svårt att förhålla sig till vad pengar kan användas till. Samtidigt konstaterar han att potentialen för att använda tjänstepensionerna för hållbar påverkan är enorm.

”Svenska företag betalar in cirka 500 miljoner kronor om dagen i tjänstepensionsinsättningar för sina anställda. Ungefär hälften av allt investerat kapital i världen är pensionspengar. Pengar har den ultimata kraften att påverka. Här borde företagen ställa mycket bättre krav som säkerställer att de här pengarna investeras på ett hållbart sätt.”

När företag börjar ställa krav på tjänstepensionsleverantörer tycker SPP att det är viktigt att företagen i ett första steg säkerställer att leverantören mäter klimatavtrycken från sina investeringar, och att de arbetar för att få ner avtrycken. SPP tycker också att företag bör rikta in sig på leverantörer som arbetar brett för att påverka hela kapitalet i en hållbar riktning och inte bara erbjuder nischade hållbarhetsfonder i ett snävt urval av den totala fondförvaltningen.

Hållbart näringsliv är en gemensam satsning från Dagens industri och systertidningen Aktuell Hållbarhet, där du som läsare får de senaste nyheterna. För att inte missa det viktigaste – anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer