ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med:

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

Svenska företag kan göra bättre under fotbolls-VM

  • Enligt Swedwatch finns många brister när det gäller att visa hur företagen kartlägger och agerar på kränkningar av mänskliga rättigheter. Foto: Adam Ihse/TT

Fack- och människorättsorganisationer har rapporterat om kränkningar av mänskliga rättigheter i samband med fotbolls-VM i Ryssland. I en ny rapport anser Swedwatch att svenska företag som sponsrar stora mästerskap måste hantera de MR-frågor som uppstår.

I rapporten har Swedwatch ställt frågor till sju stora svenska fotbollssponsorer. Enligt rapporten har det skett framsteg hos sponsorerna på policynivå sedan 2014, då en liknande undersökning gjordes. 

Men fortfarande finns enligt Swedwatch många brister när det gäller att visa hur företagen kartlägger och agerar på kränkningar av mänskliga rättigheter.

”Det är positivt att företagen har antagit policyer för mänskliga rättigheter, och att flera av dem kartlagt riskerna med fotbolls-VM i Ryssland. Men för att leva upp till de ramverk som finns måste sponsorerna också agera, till exempel genom att driva specifika frågor i dialog med Svenska Fotbollsförbundet”, säger Olof Björnsson, researcher på Swedwatch, i en kommentar.

Ursprungligen ville Swedwatch ställa frågor till 13 sponsorer, men bara sju ställde upp. 

Swedwatch anser att företag öppet bör redogöra för hur de hanterar människorättsrisker i enlighet med det som i UN Guiding principles on business and human rights kallas ”know and show”. Det vill säga att företag måste känna till och visa att de respekterar mänskliga rättigheter.

Klimat och hållbarhet hör till vår tids absoluta ödesfrågor. Hållbart näringsliv är en gemensam satsning från Dagens industri och systertidningen Aktuell Hållbarhet, där du som läsare får de senaste nyheterna. För att inte missa det viktigaste – anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer