Annons
Denna text publiceras i samarbete med Aktuell Hållbarhet. Aktuell Hållbarhet

Svenska företag kan göra bättre under fotbolls-VM

Fack- och människorättsorganisationer har rapporterat om kränkningar av mänskliga rättigheter i samband med fotbolls-VM i Ryssland. I en ny rapport anser Swedwatch att svenska företag som sponsrar stora mästerskap måste hantera de MR-frågor som uppstår.

Enligt Swedwatch finns många brister när det gäller att visa hur företagen kartlägger och agerar på kränkningar av mänskliga rättigheter.
Enligt Swedwatch finns många brister när det gäller att visa hur företagen kartlägger och agerar på kränkningar av mänskliga rättigheter.Foto:Adam Ihse/TT

I rapporten har Swedwatch ställt frågor till sju stora svenska fotbollssponsorer. Enligt rapporten har det skett framsteg hos sponsorerna på policynivå sedan 2014, då en liknande undersökning gjordes. 

Men fortfarande finns enligt Swedwatch många brister när det gäller att visa hur företagen kartlägger och agerar på kränkningar av mänskliga rättigheter.

”Det är positivt att företagen har antagit policyer för mänskliga rättigheter, och att flera av dem kartlagt riskerna med fotbolls-VM i Ryssland. Men för att leva upp till de ramverk som finns måste sponsorerna också agera, till exempel genom att driva specifika frågor i dialog med Svenska Fotbollsförbundet”, säger Olof Björnsson, researcher på Swedwatch, i en kommentar.

Ursprungligen ville Swedwatch ställa frågor till 13 sponsorer, men bara sju ställde upp. 

Swedwatch anser att företag öppet bör redogöra för hur de hanterar människorättsrisker i enlighet med det som i UN Guiding principles on business and human rights kallas ”know and show”. Det vill säga att företag måste känna till och visa att de respekterar mänskliga rättigheter.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?