1515
Annons

Svenska fintechbolaget gör fonderna grönare

Fjolåret blev händelserikt för det svenska fintechbolaget Datia, såväl internt som externt. 

Manne Larsson, en av Datias två grundare.
Manne Larsson, en av Datias två grundare.Foto:Joey Abrait

”När vi startade var vi inriktade på en app för att hjälpa privatpersoner att spara hållbart men så småningom insåg vi att vi kunde göra mycket större skillnad om vi hjälpte fondbolagen istället”, säger Manne Larsson, en av Datias två grundare som tidigare var investerare på EQT Ventures. 

Hans medgrundare, Juan Manuel Serruya var tidigare ingenjörschef på Spotifys New York-kontor. 

”Vi hjälper fondbolagen att göra hållbarhetsanalyser och öka hållbarheten i de bolag som ingår i fonderna, ta ett aktivt ägarskap och hantera de nya regelverken. Idag är det över 20 fonder som använder Datia som tillsammans förvaltar över 700 miljarder kronor. Söderberg & Partners, Didner & Gerge, Atle och Spiltan Fonder är några exempel på våra nuvarande kunder.”

Affärsmodellen är ett klassiskt SaaS (Software-as-a-Service) där kunderna betalar en licensavgift för att få tillgång till systemet där det finns en rad datapunkter som exempelvis de nya ramverken, koldioxidutsläpp och könsfördelning i styrelse och ledning. 

”Vår vision är att hållbarhet ska vara en naturlig del av beslutsprocessen i företagen, särskilt i finanssektorn och vår del i det är att kunna accelerera den omställningen genom att göra det lätt och värdeskapande”, säger Manne Larsson.

Prenumerera på nyhetsbrevet Hållbart näringsliv här

Sommarrally i vindkraftsbolagen: ”Lyckats väl resultatmässigt”

Den senaste månaden har flera av Stockholmsbörsens bolag inom vindkraft upplevt stark medvind och kört ifrån totalavkastningsindexet OMXSGI.

”Det har att göra med vilka resultat som levereras. En aktiekurs ska spegla bolagens utveckling”, säger Charlotta Faxén, förvaltare på Lannebo Fonder. 

Arise-vd:n Per-Erik Eriksson, förvaltaren Charlotta Faxén och Slitevinds vd Jonas Dahlström är eniga om att framtiden är ljus för vindkraften.
Arise-vd:n Per-Erik Eriksson, förvaltaren Charlotta Faxén och Slitevinds vd Jonas Dahlström är eniga om att framtiden är ljus för vindkraften.Foto:Jesper Frisk / Anders Sällström / Press

Starka rapporter, storaffärer, budhistorier och positiva besked kring USA:s klimatpaket. Det har varit ett par händelserika veckor under sommaren som följts av rally i flera bolag inom vindkraftssektorn. Medan Stockholmsbörsens OMXSGI-index, alltså med utdelningar inräknat, lyft 8,4 procent de gångna 30 dagarna har vindkraftsaktörer som OX2, Arise, Eolus Vind och Slitevind rusat 30-40 procent vardera. 

Allra starkast har den nya spelaren Orrön Energy gått med ett lyft på 120 procent. Efter fredagens rapport rekylerade dock aktien ned 11,4 procent. Bolaget, som tidigare hette Lundin Energy, har fått ett nytt fokus efter att ha avyttrat sin oljeverksamhet till Aker BP i juni. För närvarande består verksamheten av en och en halv vindkraftspark samt ett vattenkraftverk och det stora inträdet in i marknaden kom med ett bud på Slitevind vid månadsskiftet. 

”Att ett Lundinföretag tar sig in i vår bransch är såklart välkommet. Det är ett tecken i tiden och visar att förnybar energi med elektricitet som energibärare är en intressant bransch i högsta grad”, säger Slitevinds vd Jonas Dahlström.

Trots att sektorn till och från varit haussad anser Charlotta Faxén, som bland annat förvaltar två hållbarhetsfonder med fokus på Sverige och Norden, att prislapparna hade kommit ned en bit vid starten på året. Hon pekar på Rysslands invasion av Ukraina som en startpunkt för den senaste uppgången, när EU började skynda på arbetet med att bli kvitt beroendet av fossila energikällor.

”Hela världen och framför allt länderna i Europa har fått en ny syn på energi efter kriget. Man har sett en liknande utveckling för den här typen av aktier i hela Europa”, säger Charlotta Faxén.

Men det är inte bara makrofaktorer som påverkar. Bolagen själva har också levererat positiva besked under sommaren. OX2, som nyligen fått flera riktkurshöjningar från analytikerhåll, redogjorde för en ökad omsättning med 55 procent och ett ökat rörelseresultat med 750 procent under det andra kvartalet jämfört med samma period i fjol. 

Eolus Vind säkerställde finansiering på 1,5 miljarder kronor i början av juli och Arise meddelade sin ”största och mest lönsamma” projektförsäljning någonsin i mitten på månaden.

”Det är flera faktorer som påverkat den senaste utvecklingen. De flesta bolagen har lyckats väl resultatmässigt tror jag. Och det är en fortsatt stark investerarmarknad med mycket kapital avsatt för förnybar energi som lett till konkurrens om projekten. Sedan påverkar höga elpriser också”, säger Per-Erik Eriksson, vd på Arise.

Charlotta Faxén pekar också på en annan påverkande faktor.

”Det finns faktiskt inte så många bolag inom segmentet på börsen. Därför blir investeringarna ofta samlade hos ett par få bolag och det kan också driva aktiekursen”, säger hon.

Nu när Orrön Energy ställt om och flera fossilbolag gör insatser för att bredda sina verksamheter väntas däremot spelplanen bli större.

”Vi har sett att den typ av lönsamhet som sektorn numera uppvisar ofta innebär att konkurrensen också ökar. Så det är inte förvånande att det kommer in fler aktörer”, säger Per-Erik Eriksson.

Framöver väntar aktörerna inte sig en avmattad efterfrågan utan snarare snabbare tillståndsprocesser, ökad efterfrågan på grön el från industrier som ställer om och fler nationella ansträngningar för att nå klimatmålen.

”Det har pratats mycket om elbilsomställningen och allt fler serverhallar. Men steget med elektrifieringen av svensk basindustri kommer att stå för det största elbehovet. Och utvecklingen är densamma i resten av Norden, speciellt i Norge och Finland som vi börjat titta mot”, säger Jonas Dahlström.

Sett över hela året är Eolus Vind det enda vindkraftsbolaget som backat. Bolaget har haft det motigt med det norska projektet Öyefjellet som skjutits upp flera gånger. 

”Värderingarna kommer alltid se väldigt höga ut i närtid i och med att det är så långa ledtider. Ska man investera i den här typen av bolag måste man vara långsiktig. Det kommer att vara en krokig resa”, säger Charlotta Faxén.

Bland andra bolag inom kategorin förnybar energi har det också varit ett uppsving under sommaren men sett från årsskiftet ligger bland annat småspararfavoriterna Climeon och Azelio på minus 70-80 procent vardera.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera