Hoppa till innehållet

Annons

Svenska fintechbolaget gör fonderna grönare

Fjolåret blev händelserikt för det svenska fintechbolaget Datia, såväl internt som externt. 

Manne Larsson, en av Datias två grundare.
Manne Larsson, en av Datias två grundare.Foto: Joey Abrait

”När vi startade var vi inriktade på en app för att hjälpa privatpersoner att spara hållbart men så småningom insåg vi att vi kunde göra mycket större skillnad om vi hjälpte fondbolagen istället”, säger Manne Larsson, en av Datias två grundare som tidigare var investerare på EQT Ventures. 

Hans medgrundare, Juan Manuel Serruya var tidigare ingenjörschef på Spotifys New York-kontor. 

”Vi hjälper fondbolagen att göra hållbarhetsanalyser och öka hållbarheten i de bolag som ingår i fonderna, ta ett aktivt ägarskap och hantera de nya regelverken. Idag är det över 20 fonder som använder Datia som tillsammans förvaltar över 700 miljarder kronor. Söderberg & Partners, Didner & Gerge, Atle och Spiltan Fonder är några exempel på våra nuvarande kunder.”

Affärsmodellen är ett klassiskt SaaS (Software-as-a-Service) där kunderna betalar en licensavgift för att få tillgång till systemet där det finns en rad datapunkter som exempelvis de nya ramverken, koldioxidutsläpp och könsfördelning i styrelse och ledning. 

”Vår vision är att hållbarhet ska vara en naturlig del av beslutsprocessen i företagen, särskilt i finanssektorn och vår del i det är att kunna accelerera den omställningen genom att göra det lätt och värdeskapande”, säger Manne Larsson.

Prenumerera på nyhetsbrevet Hållbart näringsliv här

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera