ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med:

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

Hållbart näringsliv

”Svenska exportkrediter motverkar klimatmålet”

  • Foto: Bjørnbakk, Jan-Morten

Det svenska exportkreditsystemet är inte förenligt med regeringens ambition om att Sverige ska bli världens första fossilfria välfärdsnation. 

Det menar Naturskyddsföreningen som i en ny rapport visar att Sverige har gett statliga exportkrediter motsvarande miljardbelopp till fossila investeringar i bland annat ryska Arktis, Saudiarabien och Uzbekistan.

Exportkrediter är garantier eller förmånliga lån som stater erbjuder företag för att underlätta affärer utomlands, i syfte att gynna den inhemska exportnäringen. Det svenska exportkreditsystemet utgörs av myndigheten Exportkreditnämnden, EKN, och aktiebolaget Svensk Exportkredit AB.

Enligt Naturskyddsföreningen ställde Exportkreditnämnden ut garantier till ett värde av 5,8 miljarder kronor till verksamheter inom fossilkraft mellan 2014 och 2018. Under år 2018 var Svensk Exportkredit AB:s bruttoutlåning till utvinning av fossila bränslen 2,5 miljarder kronor och ytterligare 19,3 miljarder kronor gick till fossilbränsleberoende infrastruktur.

”Vårt uppdrag är att främja svensk export och många industrier är fortfarande fossiltunga. Samtidigt har vi ett OECD-regelverk som styr oss och där har Sverige varit drivande för att säga nej till affärer med kolkraftverk”, säger Beatrice Arnesson, kommunikationschef på EKN, till Aktuell Hållbarhet.

Klimat och hållbarhet hör till vår tids absoluta ödesfrågor. Hållbart näringsliv är en gemensam satsning från Dagens industri och systertidningen Aktuell Hållbarhet, där du som läsare får de senaste nyheterna. För att inte missa det viktigaste – anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer