1515
Annons

Svenska bolag toppar lista över korruptionsböter

När Transparency International i dag publiceras sitt senaste korruptionsindex, Corruption Perceptions Index, CPI, framgår det att Sverige ligger kvar på samma nivå som 2018, med 85 av 100 poäng. 

Foto:JACK MIKRUT

Samtidigt sticker Sverige ut negativt med toppar på listan över bolag i världen som bötfälls för korrupta affärer. Det handlar om den amerikanska finansinspektionens lista över högsta böter hittills. Den toppas av brasilianska oljebolaget Petrobas följt av de svenska bolagen Ericsson och Telia. Tillsammans har de två bolagen betalat böter på cirka 20 miljarder kronor. 

”Det senaste året har vi sett hur flera svenska bolag har varit inblandade i allvarliga korruptionsaffärer. Det måste ses som unikt och anmärkningsvärt för ett land med två bolag topp tio i världen när kopputionsböter till amerikanska myndigheter sammanfattas”, säger Ulrik Åshuvud, ordförande för TI Sverige, till Aktuell Hållbarhet. 

Att Sverige med detta facit fortfarande är högt uppe på anti-korruptionsidexet kan tyckas motsägelsefullt. 

”Det beror på att indexet mäter hur nationers offentliga verksamheter och deras institutioner fungerar och där är Sverige stabilt i toppen”, säger Ulrik Åshuvud, 

Nya Zeeland och Danmark behåller sina topplaceringar med 87 av 100 poäng. Finland hamnar på 86 poäng. Totalt sett hamnar två tredjedelar av världens länder under 50 poäng av 100 möjliga. 21 länder har sämre position i dag än för sex år sedan. 

Av dem som halkat ned ett steg finns stora industriländer som Kanada, Frankrike, Tyskland och Japan.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?