Hoppa till innehållet

Annons

Svenska bolag redo för klimatmöte i Dubai

Intresset är större än någonsin bland svenska företag för att delta vid FN:s klimattoppmöte i november. På närvarolistan står inte bara de större exportbolagen, utan också flera impactbolag.

Emma Modéer Wiking, hållbarhetschef på Business Sweden och Sveriges chefsförhandlare Mattias Frumerie.
Emma Modéer Wiking, hållbarhetschef på Business Sweden och Sveriges chefsförhandlare Mattias Frumerie.Foto: Press, Kamran Jebreili/AP/TT, Joey Abrait
Dubai är värdstaden för årets upplaga av klimatmötet.
Dubai är värdstaden för årets upplaga av klimatmötet.Foto: Kamran Jebreili/AP/TT

Årets upplaga av FN:s globala klimattoppmöte går av stapeln i november. Nu presenterar Business Sweden listan över bolag som ingår i den svenska delegationen.

”Precis som tidigare år ingår flera av Sveriges största exportföretag, men också flera av de nya och innovativa gröna techbolagen, som Climateview, Einride och Doconomy”, säger Emma Modéer Wiking, chef för internationellt hållbart företagande på Business Sweden.

Vilka frågor vill svenska företag vill driva vid toppmötet?

”Många av frågorna återkommer från tidigare år. Företagen vill fortfarande se långsiktiga och transparenta ramverk och beslutsförhållanden som skapar tydliga incitament för investeringar i omställning. Man vill se att det ska bli dyrare och svårare att släppa ut och många vill gärna se en snabbare utfasning av fossila subventioner”, säger Emma Modéer Wiking.

Bland de frågor den svenska delegationen ställer sig bakom finns även ett robust system för utsläppshandelssystem, där även minusutsläpp ingår, samt ett pris på utsläpp av på koldioxid.

2015, i samband med Cop21 i Paris, lanserades det så kallade Parisavtalet, inom vilket världens länder förbinder sig till att begränsa den globala temperaturökningen till 1,5 grader.

Vid mötet i Dubai avslutas den första globala översynen av hur ländernas insatser och åtaganden (de så kallade NDC:erna) ligger till i förhållande till Parisavtalet. 

”I och med den globala översynen gör vi en bedömning av hur långt vi har kommit i klimatarbetet. Vi vet att länderna ligger efter och att vi borde gjort mer både för att sänka utsläppen och för att stärka motståndskraften mot klimatförändringar. Det har vi sett bevis på, inte minst i och med sommarens väderrelaterande händelser”, säger Sveriges chefsförhandlare Mattias Frumerie.

Att mötet hålls i Förenade arabemiraten, ett av världens största oljeproducerande länder har rönt kritik. Mattias Frumerie vill dock inskärpa vikten av att ha med den fossila industrin vid förhandlingsbordet.

Läs mer: Olje-vd chef för nästa FN-klimatmöte: ”Oerhörd intressekonflikt”

Vad är den bästa utkomsten av det här mötet? 

”Den globala översynen av ländernas klimatåtaganden sätter tonen både för mötet och riktningen framöver. Vi behöver enas om vad länderna förväntas göra, inte minst i det medelkorta perspektivet för att leverera nya nationella mål”, säger Mattias Frumerie.

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera