ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med:

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

Hållbara bolag

”Svenska bolag kan bli förebilder”

  • Ulrika Modéer, chef för FN:s utvecklingsprograms avdelning för externa relationer och påverkansarbete, ser möjligheter för svenska företag att både leda utvecklingen och lyckas med affärerna. Foto: Marc Femenia/TT

Den svenska FN-toppen Ulrika Modéer anser att svenska företag har intresset och tekniken för att gå före i att jobba mot FN:s 17 hållbarhetsmål.

Hållbara bolag 2019: Alla listor bransch för bransch  (Obs extern länk!)

Om elva år är det 2030 – det år som FN vill ha nått sina 17 globala hållbarhetsmål. Rankningen Hållbara bolag visar att de svenska börsbolagen jämfört med i fjol allt mer har börjat kommunicera att de integrerar de globala hållbarhetsmålen i sitt arbete. 

En av de högst uppsatta personerna inom FN:s utvecklingsprogram är svenska Ulrika Modeér, som är assisterande generalsekreterare och chef för FN:s utvecklingsprograms avdelning för externa relationer och påverkansarbete. Hon säger att det är av högsta vikt att företagen tar arbetet för att nå FN:s globala hållbarhetsmål och Agenda 2030 på allvar.

”Både det som investerare och det som företag gör är avgörande för om man ska nå de ambitiösa globala målen för hållbar utveckling, men också parisavtalet för klimatet”, säger hon. 

Ulrika Modéer, som tidigare varit statssekreterare i den svenska regeringen och arbetat inom Miljöpartiets riksdagsorganisation, säger att just svenska bolag kan agera som en förebild i omställningen. 

”Sverige och de nordiska länderna ligger långt framme vad gäller innovation. Det gör att man kan bidra med tekniska lösningar för att hjälpa till att lösa de problem som vi har. Den miljö som finns av socialt entreprenörskap och det intresse som finns för miljö och klimatfrågor omsätts också i det svenska näringslivet. Det är hoppfullt – men också helt nödvändigt för att vi ska få en hållbar utveckling”, säger hon. 

Förutom att visa vägen säger Ulrika Modéer att ett fokuserat arbete med att nå hållbarhetsmålen kan gynna företagen.

”Det kan bli en konkurrensfördel i en värld där ansvarsfullt företagande och hållbara lösningar står högt i kurs. Till exempel ser vi globalt att om man vill attrahera den bästa unga arbetskraften är ett seriöst hållbarhetsarbete i alla affärsled en fördel”, säger Ulrika Modéer.

FN:s utvecklingsprogram håller nu på att ta fram en certifiering och standarder som bolagen kan använda sig av för att göra investeringar i linje med de globala målen.

”Det prövas nu i ett antal stora medelinkomstländer och vi kommer vara klara med det inom ett halvår”, säger Ulrika Modéer. 

Det finns mycket kvar att göra i nuläget för att målen ska kunna nås, och det kommer krävas att bolagen steppar upp, säger Ulrika Modéer.

”Vi har enormt stora utmaningar vad gäller klimat och biologisk mångfald och där visar den senaste rapporten att vi går åt fel håll”, säger hon.

Klimat och hållbarhet hör till vår tids absoluta ödesfrågor. Hållbart näringsliv är en gemensam satsning från Dagens industri och systertidningen Aktuell Hållbarhet, där du som läsare får de senaste nyheterna. För att inte missa det viktigaste – anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer