1515
Annons

Svenska bolag går samman – vill ha ny global standard

Allt fler företag satsar på att bli klimatpositiva. Men vad det faktiskt innebär är upp till varje bolag att definiera. För att minska graden av godtycklighet vill Ikea, H&M och Max nu ta fram en global standard för begreppet.

Foto:TT; Matthew Staver

Ikea ska vara klimatpositivt 2030, H&M HM B -1,30% Dagens utveckling till 2040. Och Max påstår sig ha en klimatpositiv meny sedan snart ett år tillbaka.

Vad begreppet innebär skiljer sig dock avsevärt åt mellan bolagen.

För Ikea handlar det bland annat om att sänka utsläppen i den egna verksamheten med 80 procent och att driva på för en utfasning av kol- och oljebaserade bränslen hos samtliga textilleverantörer. H&M:s ambition är att ta bort mer koldioxid ur atmosfären än vad den egna värdekedjan producerar, inkluderat allt från råmaterial till konsumenternas användning av produkterna.

Max följer å sin sida standarden för klimatneutralitet, ISO 14021. Men i stället för att kompensera för 100 procent av utsläppen – för neutralitet – kompenserar man 110 procent – för positivitet.

Allt fler företag och organisationer säger sig nu sträva efter klimatpositivitet. Och att begreppet lockar rådet det inga som helst tvivel om. Frågan är bara vilken legitimitet det har då det används högst godtyckligt.

För att råda bot på detta har Ikea, H&M och Max initierat ett arbete för att ta fram en gemensam standard som man i förlängningen hoppas ska bli praxis och nå erkännande globalt.

Deltar i samtalen gör även WWF.

”Det här är proaktiva företag som försöker hitta gemensamma principer kring vad klimatpositivitet innebär. Vi är långt ifrån att finna en standard. Men någonstans måste man börja”, säger Stefan Henningsson, senior rådgivare inom klimat, energi och innovation på WWF.

Han påpekar att termen i sig är oerhört stark. Det bolag som använder den måste kunna visa tydlig ledning i klimatarbetet.

Vad företagens gemensamma arbete kommer att landa i är ännu för tidigt att säga. Men Stefan Henningsson är av åsikten att åtminstone några punkter bör ingå:

* Bolagen måste ha satt mål i enlighet med Science Based Targets riktlinjer för max 1,5 graders uppvärmning.

* En annan rimlig princip vore att bolagen överkompenserar för de utsläpp som ändå sker.

* Bolagen bör också påverka sina kunders val. ”Det är helt centralt”, säger Stefan Henningsson.

* Ännu ett krav skulle kunna vara att bolagen stöttar lösningar i svåra sektorer, som exempelvis Hybrits stål utan kol.

Huruvida klimatpositiv är ett ord som ens bör användas råder det dock delade meningar om.

Kritikerna mot Max kampanj för klimatpositiva burgare – ”Varje tugga bidrar till ett bättre klimat” – har varit åtskilliga. Reklamen fälldes nyligen av Reklamombudsmannen för att vara vilseledande.

Påpekas bör dock att nämnden inte invände mot begreppet klimatpositiv. Däremot menade den att formuleringen om ”varje tugga” kan göra att genomsnittskonsumenten tror sig bidra till ett bättre klimat genom att äta hos hamburgerkedjan, oavsett vad som väljs på menyn.

Kaj Török, hållbarhetschef på Max, tycker inte att ordet klimatpositiv är problemet.

”Jag tror inte att våra gäster käkar två burgare till lunch på Max i stället för en bara för att vi använder ordet klimatpositiv. Jag tror att begreppet ifrågasätts för att det är nytt och för att initiativet kommer från företag, i stället för från en icke vinstdrivande organisation.”

Stefan Henningsson:

”Om begreppet ställer för låga krav ser vi absolut risker med hur det används. Ett inte lika kraftfullt begrepp är nettonoll, som många företag också funderar över. Där är riskerna för feltolkning något mindre.”

Matsvinnsbolaget vill musta dina äpplen i höst

Rscued slår ihop sig med Ica och lokala idrottsföreningar runt om i landet för att ta hand om överblivna trädgårdsäpplen. Det innebär nya terränger för matsvinnsbolaget som fått fart på tillväxten igen.  

Rscued är mest kända för sina smoothies och juicer. Bolaget gör även chips, jord och rödbetshummus.
Rscued är mest kända för sina smoothies och juicer. Bolaget gör även chips, jord och rödbetshummus.Foto:Nathalie Blixt

Initiativet provades redan under förra året men kommer att skalas upp i år. På 13 orter i Göteborg, Stockholm och Skåne kommer trädgårdsägare kunna registrera sig på Rscueds app för att få äppelträdens överblivna frukter hämtade under hösten.

”Jag har funderat länge över hur man kan ta hand om privatpersoners äpplen. Det är hundratusentals ton som ruttnar bort varje höst. Så jag ringde Ica-stiftelsen med idén och de kopplade ihop mig med organisationen Städa Sverige som engagerar ungdomar och föreningar med att samla skräp. Det var så det började”, säger Rscueds vd Truls Christenson.

Trädgårdsägare kan även välja att själva lämna in äpplena. Annars är det de lokala idrottsföreningarna kopplade till Städa Sverige som kommer att sköta insamlingen. Föreningarna kommer att få in 20.000 kronor för fyra halvdagars arbete från den lokala Ica-butiken och Ica Stiftelsen samt 1 krona per kilo äpplen från Rscued. Insamlingen sker varannan söndag med start 21 augusti.

Läs mer: Produktutveckling i raketfart – tillväxtmaskinen täljer guld på matsvinnet 

Målsättningen är att samla in minst 15 ton äpplen i höst som Rscued sedan mustar och säljer i Ica-butiken på den orten där de plockades. 

”Det är svårt att förutse hur mycket vi kommer att få in. Vi sätter 15-20 ton som en basnivå men det kan bli mycket mer”, säger Truls Christenson som vill att det ska bli ett område som växer till nästa år.

”Var det än finns en Ica-butik och en idrottsförening kan vi göra det här. Nu fokuserar vi på de 13 orterna som finns men vi tar emot intresseanmälningar till nästa år.”

Både användandet av en app och att samla in frukt från privatpersoner är nya områden för Rscued som hade ett hack i tillväxtkurvan i fjol. Efter att ha ökat omsättningen med nära 500 procent mellan 2017 och 2020, då bolaget slutade upp med 24 miljoner kronor, var det knappt någon tillväxt i fjol. Men i år har det börjat röra på sig igen och Rscued är på väg mot en omsättning på 35 Mkr.

”Efter en knackig start i januari och februari har vi haft ett fantastiskt halvår. Vi vet att vi kan vara lönsamma men vi satsar på att bygga en grund för fortsatt expansion med nya lokaler, maskiner och en ny fabrik. Fokus ligger fortsatt på Sverige men nästa år börjar vi planera för en utlandsexpansion”, säger Truls Christenson.

Prenumerera på Hållbart näringslivs nyhetsbrev 

Följ oss på Twitter 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera