1515

Svenska bolag går samman – vill ha ny global standard

Allt fler företag satsar på att bli klimatpositiva. Men vad det faktiskt innebär är upp till varje bolag att definiera. För att minska graden av godtycklighet vill Ikea, H&M och Max nu ta fram en global standard för begreppet.

Foto:TT; Matthew Staver

Ikea ska vara klimatpositivt 2030, H&M HM B -0,47% Dagens utveckling till 2040. Och Max påstår sig ha en klimatpositiv meny sedan snart ett år tillbaka.

Vad begreppet innebär skiljer sig dock avsevärt åt mellan bolagen.

För Ikea handlar det bland annat om att sänka utsläppen i den egna verksamheten med 80 procent och att driva på för en utfasning av kol- och oljebaserade bränslen hos samtliga textilleverantörer. H&M:s ambition är att ta bort mer koldioxid ur atmosfären än vad den egna värdekedjan producerar, inkluderat allt från råmaterial till konsumenternas användning av produkterna.

Max följer å sin sida standarden för klimatneutralitet, ISO 14021. Men i stället för att kompensera för 100 procent av utsläppen – för neutralitet – kompenserar man 110 procent – för positivitet.

Allt fler företag och organisationer säger sig nu sträva efter klimatpositivitet. Och att begreppet lockar rådet det inga som helst tvivel om. Frågan är bara vilken legitimitet det har då det används högst godtyckligt.

För att råda bot på detta har Ikea, H&M och Max initierat ett arbete för att ta fram en gemensam standard som man i förlängningen hoppas ska bli praxis och nå erkännande globalt.

Deltar i samtalen gör även WWF.

”Det här är proaktiva företag som försöker hitta gemensamma principer kring vad klimatpositivitet innebär. Vi är långt ifrån att finna en standard. Men någonstans måste man börja”, säger Stefan Henningsson, senior rådgivare inom klimat, energi och innovation på WWF.

Han påpekar att termen i sig är oerhört stark. Det bolag som använder den måste kunna visa tydlig ledning i klimatarbetet.

Vad företagens gemensamma arbete kommer att landa i är ännu för tidigt att säga. Men Stefan Henningsson är av åsikten att åtminstone några punkter bör ingå:

* Bolagen måste ha satt mål i enlighet med Science Based Targets riktlinjer för max 1,5 graders uppvärmning.

* En annan rimlig princip vore att bolagen överkompenserar för de utsläpp som ändå sker.

* Bolagen bör också påverka sina kunders val. ”Det är helt centralt”, säger Stefan Henningsson.

* Ännu ett krav skulle kunna vara att bolagen stöttar lösningar i svåra sektorer, som exempelvis Hybrits stål utan kol.

Huruvida klimatpositiv är ett ord som ens bör användas råder det dock delade meningar om.

Kritikerna mot Max kampanj för klimatpositiva burgare – ”Varje tugga bidrar till ett bättre klimat” – har varit åtskilliga. Reklamen fälldes nyligen av Reklamombudsmannen för att vara vilseledande.

Påpekas bör dock att nämnden inte invände mot begreppet klimatpositiv. Däremot menade den att formuleringen om ”varje tugga” kan göra att genomsnittskonsumenten tror sig bidra till ett bättre klimat genom att äta hos hamburgerkedjan, oavsett vad som väljs på menyn.

Kaj Török, hållbarhetschef på Max, tycker inte att ordet klimatpositiv är problemet.

”Jag tror inte att våra gäster käkar två burgare till lunch på Max i stället för en bara för att vi använder ordet klimatpositiv. Jag tror att begreppet ifrågasätts för att det är nytt och för att initiativet kommer från företag, i stället för från en icke vinstdrivande organisation.”

Stefan Henningsson:

”Om begreppet ställer för låga krav ser vi absolut risker med hur det används. Ett inte lika kraftfullt begrepp är nettonoll, som många företag också funderar över. Där är riskerna för feltolkning något mindre.”

 


Innehåll från PayerAnnons

Returpack väljer Payer för en ny digital utbetalningslösning för pantpengar

Returpack har valt betalningsbolaget Payers plattform för att ta in pantsystemet i en ny och digital era. 

Den nya digitala utbetalningslösningen börjar nu rullas ut på Returpacks egna storpantarautomater, Pantamera Express, i hela landet.

Sedan 1980-talet har svenskarna vallfärdat till landets pantmaskiner för att lämna in sina burkar och flaskor. Returpack är företaget som införde pantsystemet och bolaget hanterar nu över 2 miljarder burkar och flaskor varje år.

Returpack valde 2019 Payer som partner att digitalisera pantsystemets utbetalningslösning av pantpengar och bolaget har nu utvecklat den tekniska plattformen som gör det möjligt att starta tester och utrullning över hela landet.

Utbetalning till bankkontot

88% av alla flaskor och burkar som säljs i Sverige i dag pantas och materialåtervinns genom Returpacks pantsystem.

Returpack jobbar med att ständigt utveckla systemet för att förenkla och öka tillgängligheten för pantaren. Att kunna betala ut pant på fler sätt än via det traditionella pantkvittot är ett av förnyelseområdena. Den digitala överföringen direkt till det egna bankkontot ger en smidig lösning och följer digitaliseringsutvecklingen i samhället. 

Returpack har implementerat denna lösning i de egenägda storpantarautomaterna,  Pantamera Express. Ett test ihop med dagligvaruhandeln planeras och därefter tas beslut om vidare implementeringar.

– Pantamera Express-automaterna är en viktig del i vårt utvecklingsarbete kring framtidens pantsystem. Här har vi haft möjlighet att testa en ny digitaliserad utbetalningslösning i stor skala och kan nu erbjuda en säker, enkel och smidig tjänst för överföring av pantpengar direkt in på bankkontot, säger Carita Classon, produktchef på Returpack/Pantamera.

Internet-of-things – kommunikation mellan pantmaskin och mobilapp

Payer valdes för att utveckla motorn, en digital betalningslösning direkt till konsumentens bankkonto. Lösningen fungerar i en kombination mellan pantmaskinen, molnet och en mobilapp. Den nya Pantamera-appen är tillgänglig för både iOS och Android. Redan efter två månader har appen laddats ned 20 000 gånger.

Innan appen kan användas första gången kopplas bankkontot genom Mobilt Bank-ID av användaren. Det är en process som tar mindre än 1 minut att genomföra. Efter att pantaren hällt i sina burkar och PET-flaskor i Pantamera Express, skannar pantaren en QR-kod med mobilappen för att slutföra transaktionen.

I den första fasen av utrullningen ingick Returpacks 57 egenägda storpantarautomater, Pantamera Express. Dessa står utplacerade på större återvinningscentraler över hela landet. Under 2020 pantades 90 miljoner förpackningar via Pantamera Express.

Under pilotfasen har över 25% av användarna valt den digitala lösningen. Det är något som Returpack tror kommer öka snabbt ju fler svenskar som känner till appen. Den digitala lösningen är ett komplement till papperskvittot som kommer finnas kvar.

– Payer har varit mycket lyhörda för våra önskemål och vi har hela tiden känt oss trygga med att dom levererat en stabil och säker lösning för vårt digitala genombrott, säger Henric Oscarsson, Utvecklingsansvarig på Returpack/Pantamera.

– Vi på Payer är otroligt stolta över att vi fick förtroendet att utveckla nästa generations utbetalningslösning i det svenska pantsystemet. Ett system som alla svenskar har en relation till och bidrar till. Förutom att det är smidigt för konsumenten att få pengarna direkt på kontot, när man pantar, säger Peder Berge, vd och grundare av Payer.

Klicka här för att läsa mer om samarbetet mellan Returpack och Payer 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?