Annons
Denna text publiceras i samarbete med Aktuell Hållbarhet. Aktuell Hållbarhet

Svenska banker investerar i ohållbara företag

De sju största bankerna i Sverige fortsätter investera kundernas pengar i företag som är kända för kopplingar till allvarliga kränkningar av mänskliga rättigheter och långvarig negativ miljöpåverkan. 

Det hävdar Amnesty International och initiativet Fair Finance Guide, som följt upp en tidigare undersökning från 2015. 

Swedbank, som har investeringar i de kritiserade företagen via etiska fonder, uppger för Aktuell Hållbarhet att det är bättre att försöka påverka företagen än att lämna dem.

"Vi utvärderar kontinuerligt vilka bolag vi för dialog med och tycker det är bra att rapporten ger oss erkännande för vårt påverkansarbete. Vi är övertygande om att vi gör en större skillnad genom ett aktivt påverkansarbete tillsammans med andra ansvarsfulla ägare än om vi skulle avstå att investera. Vi rapporterar om vilka effekter de dialogerna ger", svarar Eva Axelsson, hållbarhetschef på Swedbank Robur, i ett mejl till Aktuell Hållbarhet.

I granskningen ”Still Irresponsible Investments” beskrivs hur Sveriges storbanker investerar i företagen Dow Du Pont, Goldcorp, Royal Dutch Shell, Vedanta Resources, Renault och Stora Enso. 

Företag som enligt rapporter från Amnesty International har väldokumenterad negativ påverkan på mänskliga rättigheter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera