Annons

Svenska aktörer lagrar solkraft i nedlagda gruvor

Sol och vindkraft sätter press på det svenska elnätet. Det vill Mine Storage lösa genom energilagring i nedlagda gruvor, med hjälp av vattenkraft.

”Vi räknar med en avkastning på 14-17 procent per år”, säger bolagets ordförande Christopher Engman.

Foto:Most Photos

Svenska Mine Storage gör gemensam sak med en rad svenska aktörer för att ta fram en blueprint för världens första underjordiska ”mine storage”-anläggning. Det handlar om att lagra energi på ett helt nytt sätt.

Konsortiet, som består av gruvbolagen Boliden BOL -0,44% Dagens utveckling och Lovisagruvan, energibolaget Mälarenergi, vattenkraftsutrustningstillverkaren Voith Hydro och Afry, har nu fått stöd av Vinnova för att tillsammans kunna ta den nya tekniken till marknaden. 

Målet med satsningen är att lösa bristen på frekvensreglering i det svenska elnätet, där en allt större andel utgörs av förnybar energi som vind och sol. Mine Storages lagringslösning bygger på användandet av pumpkraftverk i nedlagda gruvor. När tillgången på el är stor i nätet pumpas vatten upp till ett övre magasin i gruvan, när elproduktionen går ner leds vattnet tillbaka till ett lägre magasin. På vägen passerar det elgenererande turbiner.

”Normalt sett så finns det en gruvsjö ovan mark, sedan finns det ett schackt och olika tunnlar. Det fina är att man, precis som i vanlig vattenkraft utnyttjar höjdskillnader och använder vatten och gravitation som ett sätt att utvinna energi”, säger Christopher Engman, ordförande och medgrundare i Mine Storage.

En region där Mine Storage är aktiva är Värmland. Redan i fjol tvingades stamnätsägaren Svenska kraftnät att sätta stopp för tillkoppling av storskalig förnybar elproduktion till det värmländska stamnätet. Stamnätet har nått sin maxkapacitet, och en utbyggnad kommer inte att kunna vara på plats förrän tidigast 2030.

”Det som händer nu är att vi underproducerar el och måste köpa el från utlandet, ofta koleldad och gaseldad el, vilket syns på elpriserna just nu som är ”sky high”. Så dels behöver vi bygga ut mer sol och vind, vilket redan sker väldigt intensivt, och för att hantera det behöver vi storskalig lagring”, säger Christopher Engman.

Kostnadskalkylen är mellan 200 miljoner och 1 miljard kronor per gruva. 

”Ett gruvlager håller mellan 50 till 70 år, vilket gör att du får en extremt bra kalkyl utdraget över tid. Om man tittar på avkastningen så ligger den runt 14-17 procent per år, vilket är ganska högt för att vara inom energibranschen”, säger Christopher Engman.

Just nu är bolaget på jakt efter nedlagda gruvor att utveckla. 

”Vi håller just nu på att scouta och förhandla med ägare av uttjänta gruvor både i Irland, Sverige, Tyskland och Finland”, säger Christopher Engman.

Mine Storage är dock inte ensamma om tekniken på den nordiska marknaden. Di har tidigare rapporterat om bolaget Pumped Hydro Storage, som 2020 beviljades 13 miljoner kronor av Energimyndigheten för att bygga ett pumpkraftverk i en nedlagd gruva i Ålands skärgård. 

Mine Storage startades i fjol av en grupp medarbetare som valde att lämna ursprungsbolaget.

 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera