ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med:

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

Svenska aktieägare kan påverka tröskeleffekter i klimatet

  • Ett begränsat antal investerare har ett stort inflytande som påverkar bland annat Amazonas. Foto: RICARDO MORAES

Banker, pensionsfonder och institutionella investerare kontrollerar flera tröskeleffekter som riskerar att destabilisera klimatet. 

Det handlar om Amazonas samt de stora barrskogarna i Ryssland och Kanada där ett begränsat antal investerare har ett stort inflytande genom aktieägande i företag som är verksamma i dessa regioner. Den slutsatsen dras av ett internationellt forskarteam där bland annat Stockholm Resilience Centre deltar.

Victor Galaz, docent vid Stockholm Resilience Centre, säger i en kommentar att forskarnas metod skiljer sig från standardmetoder inom hållbar finans genom att de har tittat på finansiella aktörers koppling till aktiviteter som påverkar stora ekosystem och är av stor vikt att bevara för att stabilisera klimatet. 

De stora skogarna är viktiga globala sänkor för koldioxid och exempel på det som inom forskningen går under benämningen tröskeleffekter.

Även svenska pensionsbolag och banker finns med i studien. Pensionsfonder är de viktigaste svenska ägarna där AMF, som ägs av Svenskt Näringsliv och LO, har störst innehav i bolag som påverkar dessa tröskeleffekter. Flera av de statliga pensionsfonderna och största svenska bankerna är med på listan av investerare.

Victor Galaz och ett antal forskare skriver i en kommentar på Stockholm Resilience Centres hemsida att svenska finansaktörer har möjlighet att påverka utvecklingen:

”Som vi ser det finns det stora möjligheter för svenska banker och pensionsfonder att tillsammans ta sig an denna utmaning genom att utveckla nya metoder för att se över sitt aktieinnehav, strategier för påverkan i företag som är förknippade med aktiviteter som påverkar klimatstabilitet, och utveckla nya finansiella produkter som har den här typen av tröskelfenomen i fokus.”

Klimat och hållbarhet hör till vår tids absoluta ödesfrågor. Hållbart näringsliv är en gemensam satsning från Dagens industri och systertidningen Aktuell Hållbarhet, där du som läsare får de senaste nyheterna. För att inte missa det viktigaste – anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies