Annons
Denna text publiceras i samarbete med Aktuell Hållbarhet. Aktuell Hållbarhet

Svensk vindkraft del av Amazons nya klimatlöfte

Amazons vindkraftpark i Värmland är bolagets första utanför USA. Nu kopplas den upp mot det svenska kraftnätet. ”Vår satsning i Sverige är en viktig del av vårt arbete för att nå våra klimatmål, säger Amazons energichef Nat Sahlstro.

Svensk vindkraft. Vindkraftverk nära Näsudden på Gotland.
Svensk vindkraft. Vindkraftverk nära Näsudden på Gotland.Foto:Fredrik Sandberg/TT

E-handelsjätten Amazon och dess systerbolag Amazon Web Services meddelar i dag att företagens vindkraftspark i Bäckhammar, Värmland, nu kopplas upp till det svenska kraftnätet. Vindkraftsparken i Bäckhammar är Amazons första vindkraftspark utanför USA. Den förväntas leverera 280 000 MWh per år och därmed ge stöd till Amazon Web Services datacenter i Sverige samt till Amazons planerade e-handelsetablering i Sverige. 

– Vi har ett antal aggressiva klimatmål och vår satsning i Sverige är en viktig del av vårt arbete för att nå målen, säger Amazons energichef Nat Sahlstrom till Aktuell Hållbarhet. 

Amazon har sedan tidigare ett mål om att enbart använda fossilfri energi senast år 2025. I september presenterar bolaget nu ett nytt mål, ett åtagande om att nå netto nollutsläpp år 2040. 

– För oss är netto noll ett väldigt viktigt åtagande. Vårt mål ligger 10 år före Parisavtalets mål, säger Nat Sahlstrom. 

Projektet i Bäckhammar är ett av två stora vindprojekt som Amazon driver i Sverige. År 2022 planerar Amazon att koppla upp ytterligare en vindkraftspark, då med en kapacitet på 102 MWh. 

De senaste åren har stor uppmärksamhet riktats mot hur mycket energi som i dag används av IT-jättar som Amazons datacenter. Och hur den energianvändningen ökar exponentiellt. Nat Sahsltrom säger att han ofta får frågor kring detta. 

– Ofta så glömmer folk hur mycket energieffektivisering dessa datacenter faktiskt genererar i samhället. De flesta av de IT-tjänster vi i dag tar för givna hanterades förut manuellt, på ett betydligt mindre energieffektivt sätt. Ett datacenter ska självklart vara så energieffektivt som det bara går. Men man ska också komma ihåg att datacenter i det stora hela leder till minskad energianvändning. 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?