1515

Svensk uppstickare gör oljan cirkulär – ”oljebolagen är kanske inte jätteglada”

Förbrukad olja från industrin renas till ursprungligt skick och kan användas igen. Just nu byggs en av de två första anläggningarna i världen upp i Ånge i Västernorrland. 

”Vi måste försöka bli cirkulära inom industrin”, säger Nils-Erik Jonasson, delägare i Rocco Oil. 

Rocco Oil ägs i dag av ett femtontal företagare och privatpersoner med anknytning till Ånge, bland dem idrottsprofilerna Lars Lagerbäck. Till höger Rocco Oils vd Torbjörn Pettersson.
Rocco Oil ägs i dag av ett femtontal företagare och privatpersoner med anknytning till Ånge, bland dem idrottsprofilerna Lars Lagerbäck. Till höger Rocco Oils vd Torbjörn Pettersson.Foto:Terje Pedersen

Det är nio år sedan postens paketterminal mitt i Ånge lades ner. Under våren har en helt ny anläggning byggts upp i den rymliga tegelbyggnaden intill järnvägsstationen: En återvinningsanläggning för olja. 

”Filtreringsteknik för olja har funnits länge, men att återställa oljan till ursprungligt skick med en viss teknologi känner i alla fall jag inte till att det finns”, säger Rocco Oils vd Torbjörn Pettersson. 

Rocco Oil ägs i dag av ett femtontal företagare och privatpersoner med anknytning till Ånge, bland dem idrottsprofilerna Lars Lagerbäck och Emil och Elias Pettersson. Tekniken har utvecklats av uppfinnare verksamma vid Östersundsbaserade företaget Recond Oil, som 2019 köptes upp av SKF. 

”Oljebolagen är kanske inte jätteglada, de vill ju att vi ska förbruka oljan, men de är jätteintresserade av tekniken”, säger Nils-Erik Jonasson. 

Det är hans långa samarbete med Fred Sundström, grundare till Recond Oil, som är anledningen till att anläggningen hamnade just i Ånge. Till vardags driver han och hans fru Carina Jonasson Recond Concept, som jobbar med rekonditionering av industriella system. Också det företaget är beläget i den tidigare postterminalen och han är också delägare och styrelseledamot i Rocco Oil. 

Anläggningen i Ånge är i dag en av två i världen. SKF håller själva på att installera en likadan anläggning i Tyskland och ännu en planeras i Mexiko.
Anläggningen i Ånge är i dag en av två i världen. SKF håller själva på att installera en likadan anläggning i Tyskland och ännu en planeras i Mexiko.Foto:Jack Mikrut

Anläggningen i Ånge är i dag en av två i världen. SKF håller själva på att installera en likadan anläggning i Tyskland och ännu en planeras i Mexiko. Installationerna av anläggningarna i Sverige och Tyskland sker parallellt och har fördröjts en del av pandemi och karantänregler. Tekniken används också på SKF:s egna anläggningar för att rena olja direkt på plats.

När en olja i en industri blir för smutsig för att fortsätta användas går den normalt sett till destruktion. 

”Om vi kan nyttja de resurser vi tar upp flera gånger om i stället för att bara bränna dem och förstöra världen måste vi göra det. Vi måste försöka bli cirkulära inom industrin”, säger Nils-Erik Jonasson. 

Han tror att uppväxten i Ljungaverk, där han på nära håll såg hur föroreningar från industrin påverkade miljön, ligger till grund för hans inställning: 

”När man fick frågan om vad man skulle göra när man blev större sa jag att jag ville jobba med något som är hållbart, som kan förbättra.”

Idén med Rocco Oil är att låta smutsig olja renas och ingå i ett kretslopp. Det leder både till ett lägre fossilt uttag och att mindre koldioxid släpps ut i atmosfären eftersom oljan inte går till förbränning. 

”Vi tar in den här oljan här och vi gör den så ren. Det är en nanoteknik som gör den renare än ’virgin oil' och sedan kan den gå tillbaka till fabriken så att man kan använda samma olja om och om och om igen”, säger Nils-Erik Jonasson.  

Nils-Erik Jonasson är delägare och styrelseledamot i Rocco Oil.
Nils-Erik Jonasson är delägare och styrelseledamot i Rocco Oil.Foto:Jack Mikrut

Torbjörn Pettersson kan inte säkert säga om det finns någon bortre gräns för hur många gånger samma olja kan renas. I en testanläggning har samma olja gått runt och renats i 8-9 år utan att bli obrukbar. 

En skillnad för kunderna är att olika typer av oljor måste hållas isär vid återvinning för att sedan kunna renas. Vid destruktion spelar det ingen roll om man blandar olika oljor. Från marknadens håll har man mött stort intresse men också frågor kring hur tekniken fungerar: 

”Vi kan bevisa att det fungerar, inte bara i labbtester utan även i storskalig drift”, säger Torbjörn Pettersson. 

”Marknaden frågar mer och mer efter hållbara och cirkulära lösningar. Lagkrav ligger runt hörnet för industrin, man kommer behöva visa hur och inte bara i fina texter. Detta kommer vi kunna leverera från Ånge”, säger Nils-Erik Jonasson. 

Anläggningen befinner sig fortfarande i en installationsfas där prestanda och kapacitet förbättras och finjusteras, något som kommer att fortgå under sommaren. I höst räknar man med att komma upp i full produktion.

I stället för att köpa oljan som en produkt blir affärsmodellen här en annan, kunden leasar oljan, som en tjänst. Förutom vinsten i lägre koldioxidutsläpp är det också billigare att använda sig av renad olja än att köpa ny olja, enligt Torbjörn Pettersson.

I dagsläget är sex personer anställda i företaget och ytterligare 5-7 personer kommer att anställas i ett senare skede. Anläggningen är helautomatisk och därmed inte så personalkrävande. Med sina metallglänsande tankar och rör påminner anläggningen om en animerad tv-serie från forna Jugoslavien. 

”Det är lite som professor Balthazar, man stoppar in en droppe och så kommer det ut något rent på andra sidan”, säger Torbjörn Pettersson. 

Prenumerera på nyhetsbrevet Hållbart näringsliv här


Innehåll från Hewlett-Packard EnterprisesAnnons

HPE GreenLake – en katalysator för ett hållbarare näringsliv

Den accelererade digitalisering som följt på pandemin ser ut att fortsätta. Medan det för vissa innebär en del utmaningar, har det förändrade arbetssättet också resulterat i fler möjligheter till reflektion och nytänkande. En tydlig trend, som växer sig allt starkare, är att fler går över till as-a-service-lösningar, för att skapa hållbarare verksamheter ur såväl miljö- som ur ekonomisk synpunkt. 

En viktig insikt under det senaste året var att den klassiska modellen, där all producerad data flyttas in till datacenter för att analyseras i molnet, inte längre var optimal. 

– Över 70 procent av alla data produceras i edgeenheter, såsom smartphones, sensorer i bilar eller tillverkande maskiner. Att analysera den centralt kräver mer resurser och att man flyttar datan fram och tillbaka, vilket är förhållandevis ineffektivt. Datan behöver i stället analyseras nära eller på plats där den genereras för att skapa nytta, varpå enbart slutsatser och resultat skickas vidare för att korreleras centralt, säger Lars-Eric Jansten, Country Manager Services & Consumption hos Hewlett Packard Enterprise.

Binder 40 procent mindre kapital

Att förvalta egna serverhallar drar exempelvis stora mängder ström och resurser, samtidigt som kapaciteten sällan utnyttjas fullt ut. Resultatet blir arbetskrävande och oflexibla upplägg med en dyr prislapp. Att istället upphandla IT-infrastruktur som tjänst ger en mängd fördelar. 

– Med HPE:s hållbara edge-till-moln-plattform GreenLake binder snittkunden cirka 40 procent mindre kapital och ökar därtill produktiviteten för IT-drift av hårdvara med upp till 40 procent, så att mer tid kan läggas på verksamhetsnära utveckling av IT.

Greenlake innebär därtill långt mer dynamiska villkor; installationstiderna kapas med uppemot 75 procent och modellen erbjuder en unik skalbarhet, där kapaciteten skalas upp eller ner med en enkel knapptryckning och man betalar för det som används. GreenLake kan även innefatta lösningar från leverantörer som exempelvis Nutanix, VMware, SAP, Microsoft med flera.

Följer en rigorös miljöstandard

En central nytta med GreenLake är de avsevärda miljöfördelar som kunderna får. HPE följer en rigorös miljöstandard genom hela kedjan från utveckling och tillverkning till slutanvändning. Målet är att erbjuda 30 gånger effektivare computinglösningar till 2025 och att vara koldioxidneutrala senast 2050. 

– Detta ska vi på HPE uppnå genom effektivare tillverkning, bättre och mer långlivade produkter och energieffektivisering, men också genom omfattande återvinning och genom att säkerställa att våra tjänster bidrar till att IT konsumeras på ett effektivt sätt. Med GreenLake betalar företagen bara för det de faktiskt nyttjar och har behov av, vilket kan ge en nyttjandegrad på upp till 90 procent. På så vis blir GreenLake en katalysator för ett hållbarare näringsliv. 

Addera tjänster efter behov

HPE har således snabbt etablerat sig som en tongivande aktör vad gäller hållbara lösningar. Ska IT-branschen gå mot hållbarare villkor i stort krävs emellertid att fler företag tar ansvar för att infrastrukturen håller måttet från produktion till skrotning. 

– Kraven från kunderna på att arbeta med miljön i blickfånget blir allt starkare och branschen har ett ansvar att anpassa sig och leda den utvecklingen framåt. Med tanke på att världen blir allt mer hybrid, med konsumenter som konsumerar IT både från lokala ISP:er, egna datacenter och publika moln, måste kunderna kunna känna sig säkra på att deras IT är lika hållbar och flexibel oavsett källa. Alla dessa utmaningar löser vi med GreenLake, avslutar Lars-Eric.

Läs mer om HPE GreenLake

 

Mer från Hewlett-Packard Enterprises

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Hewlett-Packard Enterprises och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?