Annons

Svensk uppstickare gör oljan cirkulär – ”oljebolagen är kanske inte jätteglada”

Förbrukad olja från industrin renas till ursprungligt skick och kan användas igen. Just nu byggs en av de två första anläggningarna i världen upp i Ånge i Västernorrland. 

”Vi måste försöka bli cirkulära inom industrin”, säger Nils-Erik Jonasson, delägare i Rocco Oil. 

Rocco Oil ägs i dag av ett femtontal företagare och privatpersoner med anknytning till Ånge, bland dem idrottsprofilerna Lars Lagerbäck. Till höger Rocco Oils vd Torbjörn Pettersson.
Rocco Oil ägs i dag av ett femtontal företagare och privatpersoner med anknytning till Ånge, bland dem idrottsprofilerna Lars Lagerbäck. Till höger Rocco Oils vd Torbjörn Pettersson.Foto:Terje Pedersen

Det är nio år sedan postens paketterminal mitt i Ånge lades ner. Under våren har en helt ny anläggning byggts upp i den rymliga tegelbyggnaden intill järnvägsstationen: En återvinningsanläggning för olja. 

”Filtreringsteknik för olja har funnits länge, men att återställa oljan till ursprungligt skick med en viss teknologi känner i alla fall jag inte till att det finns”, säger Rocco Oils vd Torbjörn Pettersson. 

Rocco Oil ägs i dag av ett femtontal företagare och privatpersoner med anknytning till Ånge, bland dem idrottsprofilerna Lars Lagerbäck och Emil och Elias Pettersson. Tekniken har utvecklats av uppfinnare verksamma vid Östersundsbaserade företaget Recond Oil, som 2019 köptes upp av SKF. 

”Oljebolagen är kanske inte jätteglada, de vill ju att vi ska förbruka oljan, men de är jätteintresserade av tekniken”, säger Nils-Erik Jonasson. 

Det är hans långa samarbete med Fred Sundström, grundare till Recond Oil, som är anledningen till att anläggningen hamnade just i Ånge. Till vardags driver han och hans fru Carina Jonasson Recond Concept, som jobbar med rekonditionering av industriella system. Också det företaget är beläget i den tidigare postterminalen och han är också delägare och styrelseledamot i Rocco Oil. 

Anläggningen i Ånge är i dag en av två i världen. SKF håller själva på att installera en likadan anläggning i Tyskland och ännu en planeras i Mexiko.
Anläggningen i Ånge är i dag en av två i världen. SKF håller själva på att installera en likadan anläggning i Tyskland och ännu en planeras i Mexiko.Foto:Jack Mikrut

Anläggningen i Ånge är i dag en av två i världen. SKF håller själva på att installera en likadan anläggning i Tyskland och ännu en planeras i Mexiko. Installationerna av anläggningarna i Sverige och Tyskland sker parallellt och har fördröjts en del av pandemi och karantänregler. Tekniken används också på SKF:s egna anläggningar för att rena olja direkt på plats.

När en olja i en industri blir för smutsig för att fortsätta användas går den normalt sett till destruktion. 

”Om vi kan nyttja de resurser vi tar upp flera gånger om i stället för att bara bränna dem och förstöra världen måste vi göra det. Vi måste försöka bli cirkulära inom industrin”, säger Nils-Erik Jonasson. 

Han tror att uppväxten i Ljungaverk, där han på nära håll såg hur föroreningar från industrin påverkade miljön, ligger till grund för hans inställning: 

”När man fick frågan om vad man skulle göra när man blev större sa jag att jag ville jobba med något som är hållbart, som kan förbättra.”

Idén med Rocco Oil är att låta smutsig olja renas och ingå i ett kretslopp. Det leder både till ett lägre fossilt uttag och att mindre koldioxid släpps ut i atmosfären eftersom oljan inte går till förbränning. 

”Vi tar in den här oljan här och vi gör den så ren. Det är en nanoteknik som gör den renare än ’virgin oil' och sedan kan den gå tillbaka till fabriken så att man kan använda samma olja om och om och om igen”, säger Nils-Erik Jonasson.  

Nils-Erik Jonasson är delägare och styrelseledamot i Rocco Oil.
Nils-Erik Jonasson är delägare och styrelseledamot i Rocco Oil.Foto:Jack Mikrut

Torbjörn Pettersson kan inte säkert säga om det finns någon bortre gräns för hur många gånger samma olja kan renas. I en testanläggning har samma olja gått runt och renats i 8-9 år utan att bli obrukbar. 

En skillnad för kunderna är att olika typer av oljor måste hållas isär vid återvinning för att sedan kunna renas. Vid destruktion spelar det ingen roll om man blandar olika oljor. Från marknadens håll har man mött stort intresse men också frågor kring hur tekniken fungerar: 

”Vi kan bevisa att det fungerar, inte bara i labbtester utan även i storskalig drift”, säger Torbjörn Pettersson. 

”Marknaden frågar mer och mer efter hållbara och cirkulära lösningar. Lagkrav ligger runt hörnet för industrin, man kommer behöva visa hur och inte bara i fina texter. Detta kommer vi kunna leverera från Ånge”, säger Nils-Erik Jonasson. 

Anläggningen befinner sig fortfarande i en installationsfas där prestanda och kapacitet förbättras och finjusteras, något som kommer att fortgå under sommaren. I höst räknar man med att komma upp i full produktion.

I stället för att köpa oljan som en produkt blir affärsmodellen här en annan, kunden leasar oljan, som en tjänst. Förutom vinsten i lägre koldioxidutsläpp är det också billigare att använda sig av renad olja än att köpa ny olja, enligt Torbjörn Pettersson.

I dagsläget är sex personer anställda i företaget och ytterligare 5-7 personer kommer att anställas i ett senare skede. Anläggningen är helautomatisk och därmed inte så personalkrävande. Med sina metallglänsande tankar och rör påminner anläggningen om en animerad tv-serie från forna Jugoslavien. 

”Det är lite som professor Balthazar, man stoppar in en droppe och så kommer det ut något rent på andra sidan”, säger Torbjörn Pettersson. 

Prenumerera på nyhetsbrevet Hållbart näringsliv här

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera