ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med:

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

Utsläpp från industrin

Svensk solel i Zambia får FN-pris

  • Foto: Bjrn Dahlfors,

Elprojektet Beyond the Grid Fund for Zambia (BGFZ), som förser 800 000 människor i Zambia med grön el, får FN:s klimatpris Global Climate Action Award. 

Det meddelar svenska biståndsmyndigheten Sida, som lanserade projektet 2016.

Zambia är ett av flera afrikanska länder där småskalig energiförsörjning vid sidan av elnätet vinner mark. Ofta handlar det om solceller och batterier som gör att byar kan få grundläggande kraftmöjligheter, utan att de större — ofta nedgångna och fossilberoende — elnäten behöver blandas in.

”Man kan säga att vi satsar storskaligt på småskalig el och helt hoppar över steget med ett fast elnät”, säger Sidas generaldirektör Carin Jämtin enligt ett pressmeddelande.

Projektet har stor betydelse för folket på landsbygden i Zambia, enligt Klas Waldenström, samordnare på Sida och initiativtagare till projektet.

”Det betyder allt. Har man inte tillgång till elektricitet så lever man under miserabla förhållanden. Nu har många en portabel lampa som de kan ta med sig till latrintunnan på kvällen och känna sig tryggare. Unga människor kan studera på kvällarna vilket gör att de presterar bättre i skolan, säger han.

Sida står för en del av kostnaden för utbyggnaden, men det mesta av kapitalet kommer från de småskaliga energiföretag som lämnat anbud på att få vara med, och utomstående investerare som tror på affärsmodellen. Sida beskriver det som att kunder ”hyrköper” sin elförsörjning. Upplägget liknar, och har även kopplingar till, Göteborgsbaserade Trine — en satsning där svenska småsparare mot ränta kan vara med och finansiera sådan småskalig el i Afrika.

Kundernas betalningar och annan administration sköts via mobiltelefon — även det en vanlig lösning i afrikanska länder där det traditionella banksystemet är dåligt på att anamma ny teknik.

Global Climate Action Award presenteras under den pågående klimatveckan i New York, men ska delas ut på FN:s klimatkonferens i Chile i december.

Under tiden växer Beyond the Grid-satsningen. Sida har beslutat att utvidga till Burkina Faso, Liberia och Moçambique, och med tiden hoppas man kunna omfatta upp till 15 miljoner människor.

”Det är fantastiskt roligt att vi kan överskrida målet som vi satte upp för projektet. Vi är på väg att missa de globala hållbarhetsmålen och det behövs en helt annan typ av ambition, resurser och att vi tar det misslyckandet på allvar. Därför måste vi göra fler sådana här saker”, säger Klas Waldenström.

Hållbart näringsliv är en gemensam satsning från Dagens industri och systertidningen Aktuell Hållbarhet, där du som läsare får de senaste nyheterna. För att inte missa det viktigaste – anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer