Annons

Svensk solel i Zambia får FN-pris

Elprojektet Beyond the Grid Fund for Zambia (BGFZ), som förser 800 000 människor i Zambia med grön el, får FN:s klimatpris Global Climate Action Award. 

Foto:Bjrn Dahlfors,

Det meddelar svenska biståndsmyndigheten Sida, som lanserade projektet 2016.

Zambia är ett av flera afrikanska länder där småskalig energiförsörjning vid sidan av elnätet vinner mark. Ofta handlar det om solceller och batterier som gör att byar kan få grundläggande kraftmöjligheter, utan att de större — ofta nedgångna och fossilberoende — elnäten behöver blandas in.

”Man kan säga att vi satsar storskaligt på småskalig el och helt hoppar över steget med ett fast elnät”, säger Sidas generaldirektör Carin Jämtin enligt ett pressmeddelande.

Projektet har stor betydelse för folket på landsbygden i Zambia, enligt Klas Waldenström, samordnare på Sida och initiativtagare till projektet.

”Det betyder allt. Har man inte tillgång till elektricitet så lever man under miserabla förhållanden. Nu har många en portabel lampa som de kan ta med sig till latrintunnan på kvällen och känna sig tryggare. Unga människor kan studera på kvällarna vilket gör att de presterar bättre i skolan, säger han.

Sida står för en del av kostnaden för utbyggnaden, men det mesta av kapitalet kommer från de småskaliga energiföretag som lämnat anbud på att få vara med, och utomstående investerare som tror på affärsmodellen. Sida beskriver det som att kunder ”hyrköper” sin elförsörjning. Upplägget liknar, och har även kopplingar till, Göteborgsbaserade Trine — en satsning där svenska småsparare mot ränta kan vara med och finansiera sådan småskalig el i Afrika.

Kundernas betalningar och annan administration sköts via mobiltelefon — även det en vanlig lösning i afrikanska länder där det traditionella banksystemet är dåligt på att anamma ny teknik.

Global Climate Action Award presenteras under den pågående klimatveckan i New York, men ska delas ut på FN:s klimatkonferens i Chile i december.

Under tiden växer Beyond the Grid-satsningen. Sida har beslutat att utvidga till Burkina Faso, Liberia och Moçambique, och med tiden hoppas man kunna omfatta upp till 15 miljoner människor.

”Det är fantastiskt roligt att vi kan överskrida målet som vi satte upp för projektet. Vi är på väg att missa de globala hållbarhetsmålen och det behövs en helt annan typ av ambition, resurser och att vi tar det misslyckandet på allvar. Därför måste vi göra fler sådana här saker”, säger Klas Waldenström.


Innehåll från Bristol-Myers Squibb Annons

Uppköpet stärker BMS:s läkemedelsportfölj

I november blev Celgene en del av Bristol Myers Squibb.
I november blev Celgene en del av Bristol Myers Squibb.

Med uppköpet av läkemedelsbolaget Celgene stärker Bristol Myers Squibbs sitt erbjudande av läkemedel och vårdlösningar. Bolaget kommer även fortsätta att samarbeta med andra vårdaktörer för att utveckla behandlingar för svårt sjuka patienter.

I november förra året fullbordade BMS, Bristol Myers Squibb, sitt uppköp av Celgene och de båda bolagens produkter finns nu under BMS varumärke.

– Bägge bolagen var framgångsrika både globalt och här i Sverige. Tillsammans har vi nu möjligheten att hjälpa än fler patienter inom olika sjukdomsområden. Vi har redan ett flertal ledande produkter på marknaden och bara under de kommande två åren lanserar vi ytterligare åtta nya läkemedel, säger Michaël Lugez, vd på BMS Sverige och tidigare vd på Celgene Nordics. 

Ledande biofarmabolag

Celgene var innan sammanslagningen en världsledande aktör inom läkemedelsutveckling för behandling av bland annat blodcancersjukdomar, solida cancertumörer samt inflammatoriska och immunologiska sjukdomar. BMS var ett globalt biofarmabolag som utvecklade innovativa läkemedel inom onkologi, kardiovaskulära sjukdomar, immunologi och fibros.

– Tillsammans har vi en av industrins bredaste pipelines och tack vare att vi nu kan slå samman kunskaperna och erfarenheterna från de båda bolagen kommer vi bli ännu starkare. Medarbetarna är vår främsta tillgång och de drivs av att hitta nya läkemedel och innovativa behandlingslösningar för vården. Både Celgene och BMS har tidigare också investerat stort i forskning globalt och det är något vi kommer att fortsätta med, säger Michaël Lugez.

EXTERN LÄNK: Läs mer - så verkar Bristol Myers Squibb i Sverige.

Under kommande år avser BMS i Sverige att arbeta mot tre huvudmål.

– Vår första prioritet är nu att färdigställa sammanslagningen av bolagen för att patienterna ska kunna ta del av fördelarna. Vidare har vi som mål att våra nya produkter ska bli tillgängliga för patienter i Sverige så snart som möjligt. Det tredje målet är att ge vår personal fler möjligheter att växa och utveckla vår affär, säger Michaël Lugez.

Patienterna är allt fokus

Patienterna och deras vård står ständigt i fokus i allting som BMS gör och bolaget vill vara med genom hela patientresan. Därför utvecklar de nu bland annat en app där patienter kan följa sin behandling, få svar på frågor och prata med en läkare.

– Vi vill inte bara vara en läkemedelsleverantör, utan även en partner till alla som är involverade inom hälso- och sjukvård. BMS var till exempel med och grundade organisationen ”All.Can” vars mål är att frigöra resurser för sjukhus för att optimera behandlingen av patienter. För att uppnå detta måste vi arbeta tillsammans. Ett annat exempel är hur vi i den pågående pandemin arbetar tillsammans med andra företag och organisationer för att donera pengar, labbutrustning och produkter för att stötta kampen mot coronaviruset, säger Michaël Lugez.

Ny logotyp

I samband med uppköpet av Celgene uppdaterar BMS även sitt varumärke med en ny logotyp.

– Även om vi fortfarande heter BMS är vi ett nytt bolag och det vill vi visa med vår nya logotyp. Motivet är en hand som är en universell symbol för läkande. Den representerar att ge och ta emot vård och visar på vårt engagemang för att sätta människan i första rummet, det är personligt, avslutar Michaël Lugez.

EXTERN LÄNK: Läs mer om Bristol Myers Squibb här 

Fakta Bristol Myers Squibb
Bristol Myers Squibb, BMS, är ett globalt biofarmaceutiskt bolag som utvecklar innovativa läkemedel för svåra sjukdomar. Bolaget kombinerar smidigheten hos ett bioteknikbolag med räckvidden och resurserna hos ett etablerat läkemedelsföretag. BMS är bland annat verksamma inom onkologi, kardiovaskulära sjukdomar, cancersjukdomar samt inflammatoriska och immunologiska sjukdomar. BMS deltar i flera globala samarbeten för att utveckla och optimera vårdlösningar med patienten i fokus.

Mer från Bristol-Myers Squibb

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Bristol-Myers Squibb och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?