1515
Denna text publiceras i samarbete med Aktuell Hållbarhet. Aktuell Hållbarhet

Svensk polis ratar elbilar

När polisen upphandlar bilar för framtiden låser man fast sig vid förbränningsmotorer i ytterligare åtta år. Elbilar anses inte klara de krav som ställs på ett utryckningsfordon, kan Aktuell Hållbarhet rapportera.

El är inget för svensk polis.
El är inget för svensk polis.Foto:Stina Stjernkvist/TT

Under de kommande åtta åren ska det levereras minst 2.200 nya polisbilar till svensk polis och efter avslutad upphandling står det klart att det blir Volvomodellerna XC 60 och V 90. Det betyder att svensk polis har låst sig vid förbränningsmotorer för lång tid framöver. 

Det har väckt kritik, bland annat i forum kopplat till utvecklingen av elfordon. Även 2030-sekretariatets vd Jakob Lagercrantz reagerar och tycker att polisen borde bidra till att uppfylla satta mål i klimatpolitiken. 

”Sedan 2005 har svenska myndigheter haft krav på sig att köpa en allt högre andel miljöfordon. Nu har svenska polisen valt att köpa in 2.200 fordon, till synes utan att ställa miljökrav”, säger han till Aktuell Hållbarhet.  

I ett mejl till Aktuell Hållbarhet skriver Robert Haaga, kommissarie och projektledare, att kraven i upphandlingen vara satta utifrån verksamhetens prestandakrav på utryckningsfordon, och att om drivmedel skulle ställas som krav i dag hade inga anbud lämnats då kraven inte skulle kunna uppfyllas gällande vikter och räckvidd. Han tillägger att XC60, som nu upphandlas kan tankas med HVO100 vilket är helt fossilfritt.

”Att tanka HVO100 i en flotta av den storleken skulle ge en merkostnad på två miljoner kronor om året, en viktig klimatåtgärd men här finns inget åtagande från polisen”, säger Jakob Lagercrantz och menar att Polisen kunnat välja en annan väg:

”Det hade varit fullt möjligt att undanta tio procent och där upphandla miljöfordon för att lära och få erfarenheter. Runt om i världen finns det polismyndigheter som har både Tesla och Nissan Leaf samt elbilar från de stora tyska märkena.”


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?