Denna text publiceras i samarbete med Aktuell Hållbarhet. Aktuell Hållbarhet

Svensk lagstiftning klimatgranskas

För att Sverige ska nå klimatmålet om noll nettoutsläpp år 2045 ska nu all relevant lagstiftning ses över. 

Foto: Claudio Bresciani / TT

Regeringen har tillsatt en ny utredning för att göra översynen och komma med förslag på anpassningar av lagstiftningen.

Utredningen innebär bland annat att miljöbalken ska ses över för att effektivt bidra till att nå klimatmålen, att annan lagstiftning som kan ha betydelse för klimatmålen ska identifieras, prioritera lagstiftningarna utifrån möjligheten att på ett kostnadseffektivt sätt nå klimatmålen samt att lämna nödvändiga författningsförslag. Dessutom ska utredaren beskriva hur förslagen påverkar svenska företags konkurrenskraft, risken för koldioxidläckage och de globala koldioxidutsläppen.

Regeringen pekar på flera utmaningar för lagstiftningen att bidra till klimatmålet i dag. Det handlar bland annat om att det finns lagstiftning som inte är tydlig när det gäller roller och ansvar för minskad klimatpåverkan för samhällets aktörer och lagstiftning som påverkar utsläppen av växthusgaser i negativ riktning och därmed hämmar möjligheterna att nå klimatmålen.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?