ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med:

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

Svensk lagstiftning klimatgranskas

  • Foto: Claudio Bresciani / TT

För att Sverige ska nå klimatmålet om noll nettoutsläpp år 2045 ska nu all relevant lagstiftning ses över. 

Regeringen har tillsatt en ny utredning för att göra översynen och komma med förslag på anpassningar av lagstiftningen.

Utredningen innebär bland annat att miljöbalken ska ses över för att effektivt bidra till att nå klimatmålen, att annan lagstiftning som kan ha betydelse för klimatmålen ska identifieras, prioritera lagstiftningarna utifrån möjligheten att på ett kostnadseffektivt sätt nå klimatmålen samt att lämna nödvändiga författningsförslag. Dessutom ska utredaren beskriva hur förslagen påverkar svenska företags konkurrenskraft, risken för koldioxidläckage och de globala koldioxidutsläppen.

Regeringen pekar på flera utmaningar för lagstiftningen att bidra till klimatmålet i dag. Det handlar bland annat om att det finns lagstiftning som inte är tydlig när det gäller roller och ansvar för minskad klimatpåverkan för samhällets aktörer och lagstiftning som påverkar utsläppen av växthusgaser i negativ riktning och därmed hämmar möjligheterna att nå klimatmålen.

Klimat och hållbarhet hör till vår tids absoluta ödesfrågor. Hållbart näringsliv är en gemensam satsning från Dagens industri och systertidningen Aktuell Hållbarhet, där du som läsare får de senaste nyheterna. För att inte missa det viktigaste – anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer