ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med:

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

Svensk konsumtion orsakar stora utsläpp i utlandet

Klimatpåverkan från svensk konsumtion ligger på cirka nio ton per person och år. Det visar färsk statistik från Naturvårdsverket. 

Enligt siffrorna från myndigheten låg utsläppen av växthusgaser från svensk konsumtion år 2017 på 90 miljoner ton, av vilka nästan 60 procent uppstår i utlandet. 

Naturvårdsverket skriver i ett pressmeddelande att utsläppen från svensk konsumtion har minskat med tio procent sedan 2008. Dock finns en svagt uppåtgående trend sedan 2014.        

”För att hålla den globala uppvärmningen under två grader behövs omfattande åtgärder från såväl politiker och näringsliv som från privatpersoner för att minska utsläppen till ett ton per person”, skriver myndigheten. 

Enligt Sveriges miljömål och övergripande generationsmål ska Sverige inte orsaka miljö- och hälsoproblem utanför Sveriges gränser.

”För att uppnå det svenska generationsmålet samt Parisavtalets mål bör de globala utsläppen vara i genomsnitt högst ett ton per person och år till 2050. Att påverka utsläppen i andra länder kan vara svårt och det ställer krav på alla aktörer i samhället”, säger Jonas Allerup, klimatanalytiker på Naturvårdsverket, i en kommentar. 

Klimat och hållbarhet hör till vår tids absoluta ödesfrågor. Hållbart näringsliv är en gemensam satsning från Dagens industri och systertidningen Aktuell Hållbarhet, där du som läsare får de senaste nyheterna. För att inte missa det viktigaste – anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer