Nästa generations robotar ska klara av att planera sitt eget arbete för att lösa komplexa uppgifter på ett mänskligt sätt. För närvarande är de robotar som finns rätt dumma, enligt Maximilian Diehl, doktorand vid institutionen för elektroteknik på Chalmers och ledande forskare bakom projektet. De behöver exakt programmering för att utföra en begränsad mängd rörelser.
De kan exempelvis inte duka ett bord, som är rätt enkelt för en människa. Det är en uppgift som kräver att utföraren agerar på flera olika sätt beroende på hur förutsättningarna ser ut. Om en stol oväntat står i vägen behöver man kunna förstå att flytta på den eller ta en omväg.
”Vårt mål har varit att ta reda på hur robotar kunde lära sig från människor. Vi vill få dem att förstå avsikten bakom våra handlingar genom att bryta ned dem i olika delhandlingar. Vi går till skåpet för att där finns besticken vi vill ha och vi öppnar det för att få ut dem. Det handlar om att skapa en referensram som gör dem mer anpassbara”, säger Maximilian Diehl.
Forskarna har skapat en förklarande AI som utvinner information vid en demonstration, för att sedan kunna planera utförandet av en uppgift. Systemet fick observera medan människor staplade kuber på varandra på tolv olika sätt. Sedan kunde det, genom TIAGo-robot som är designad för att arbeta i inomhusmiljöer, upprepa uppgiften även om förutsättningarna ändrades.

Roboten lyckades skapa en egen plan för att stapla kuberna 92 procent av gångerna efter enbart en demonstration. Men träffsäkerheten höjdes till 100 procent när information från samtliga tolv demonstrationer användes. Den typen av flexibel problemlösning möjliggör för användning av robotar i mänskliga miljöer.
”Vi vill inte jobba med robotar om det är svårt att förutse vad de ska göra eller vad man kan förvänta från dem. Det ingjuter förtroende om folk känner sig trygga med att de gör det som är rimligt”, säger Karinne Ramirez-Amaro, forskarassistent på projektet.
Ett användningsområde forskarna tittar på är i industrin, inom ramen för ett samarbete med AB Volvo VOLV B +4,18% Dagens utveckling . Karinne Ramirez-Amaro tar som exempel att robotarna skulle kunna utföra de fysiska uppgifterna i samband med service av lastbilar medan människor fokuserar på de kognitiva.
”Det är för att göra jobben som gör livet enklare för människor. Det är en tung uppgift att skruva ut bultar och ta av hjul. Med robotar skulle teknikerna slippa de negativa effekterna på händer och armar från vibrationerna i skruvdragen de använder”, säger hon.
Ett annat användningsområde skulle vara inom olika serviceyrken eller inom sjukvården. Men det återstår fortfarande många år innan robotarna är redo att brukas utanför en kontrollerad laboratoriemiljö. För att kunna brukas i relation med människor behöver robotar tackla perception, planering och beslutsfattande i realtid. Bara att uppfatta lutning i marken, mattor eller trappor är ännu en utmaning.
”Det beror lite på uppgiften. Det kan gå snabbare med exempelvis transportrobotar som hämtar eller lämnar varor. Det finns prototyper på det redan. Men ju mer samverkan med människor, desto svårare”, säger Maximilian Diehl.