Denna text publiceras i samarbete med Aktuell Hållbarhet. Aktuell Hållbarhet

Sveaskog kritiseras för att vilja avverka i nationalpark

Föreningen Skydda Skogen och flera naturskyddsföreningar protesterar mot Sveaskogs planer på att avverka en gammal tallskog på Hornslandet öster om Hudiksvall i Hälsingland. 

Foto:Jesper Frisk, Jesper Frisk

Skogen ingår i Sveaskogs ekopark och organisationerna lyfter fram att området föreslås bli nationalpark i Skogsutredningen som presenterades i slutet av november. 

”Vi anser att det bör råda ett tillfälligt avverkningsstopp medan förslaget om blivande nationalpark diskuteras. Vårt statliga skogsbolag Sveaskog borde inte planera några avverkningar på Hornslandet”, säger Jenny Olsson, ordförande Naturskyddsföreningen Gävleborg, i en kommentar.

Enligt Naturskyddsföreningen Gävleborg argumenterar Skogsutredningen för att skyddad natur kan spela en aktiv roll för landsbygdsutveckling, och listar i det sammanhanget förslag om att ombilda fyra ekoparker till nationalparker, där den aktuella ekoparken är en.

Eftersom det nu har gått sex veckor sedan Sveaskogs avverkningsanmälan kom in till Skogsstyrelsen och myndigheten inte har haft några invändningar mot avverkningen kan avverkningen enligt organisationerna ske när som helst. Organisationerna kräver nu att Sveaskog drar tillbaka sin avverkningsanmälan.

Enligt organisationerna utgörs den avverkningsanmälda skogen av en brandpräglad, blockig och gles tallskog i 125-årsåldern, där det finns inslag av gammeltallar, bränd tallved och en rad olika rödlistade arter och signalarter.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?