Annons
Denna text publiceras i samarbete med Aktuell Hållbarhet. Aktuell Hållbarhet

Sveaskog kritiseras för att vilja avverka i nationalpark

Föreningen Skydda Skogen och flera naturskyddsföreningar protesterar mot Sveaskogs planer på att avverka en gammal tallskog på Hornslandet öster om Hudiksvall i Hälsingland. 

Foto:Jesper Frisk, Jesper Frisk

Skogen ingår i Sveaskogs ekopark och organisationerna lyfter fram att området föreslås bli nationalpark i Skogsutredningen som presenterades i slutet av november. 

”Vi anser att det bör råda ett tillfälligt avverkningsstopp medan förslaget om blivande nationalpark diskuteras. Vårt statliga skogsbolag Sveaskog borde inte planera några avverkningar på Hornslandet”, säger Jenny Olsson, ordförande Naturskyddsföreningen Gävleborg, i en kommentar.

Enligt Naturskyddsföreningen Gävleborg argumenterar Skogsutredningen för att skyddad natur kan spela en aktiv roll för landsbygdsutveckling, och listar i det sammanhanget förslag om att ombilda fyra ekoparker till nationalparker, där den aktuella ekoparken är en.

Eftersom det nu har gått sex veckor sedan Sveaskogs avverkningsanmälan kom in till Skogsstyrelsen och myndigheten inte har haft några invändningar mot avverkningen kan avverkningen enligt organisationerna ske när som helst. Organisationerna kräver nu att Sveaskog drar tillbaka sin avverkningsanmälan.

Enligt organisationerna utgörs den avverkningsanmälda skogen av en brandpräglad, blockig och gles tallskog i 125-årsåldern, där det finns inslag av gammeltallar, bränd tallved och en rad olika rödlistade arter och signalarter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera