1515

Svalt intresse för hållbar bomull

Kampen för hållbar bomull i klädindustrin möts av ointresse från konsumenterna.

Men två svenska företag får toppbetyg i en ny rapport.

Omkring 15 procent av den globala bomullsodlingen är i dag hållbart producerad — en ökning med två procent från året innan. Men bara en dryg femtedel säljs som hållbar.

Anledningen är svag efterfrågan från företag och konsumenter, enligt en ny rapport från Världsnaturfonden (WWF), Solidaridad och Pesticide Action Network.

"Fler konsumenter skulle behöva göra medvetna val kring vilka företag man ska välja och vilka plagg man ska köpa. Sen kan det vara svårt för en konsument att hänga med. Företagen sitter på nyckeln. Man måste köpa upp de kvantiteter som finns tillgängliga. Det skulle också skapa efterfrågan och få fler bönder att ställa om till ekologiskt", säger Daniel Robertsson chef för företagssamarbeten på WWF.

Bomullsindustrin stod 2009 för 6,2 procent av det globala användandet av bekämpningsmedel. Odlingarna kräver stora volymer sötvatten, och skapar stora problem med övergödning på grund av den höga användningen av gödningsmedel.

I rapporten rankas 75 av de största företagen utifrån sin användning av hållbar bomull. Svenska IKEA toppar listan, medan H&M hamnar på femte plats.

"Jag är väldigt glad att två svenska bolag kan ligga där och visa resten av textilvärlden att det går att göra det här, och att det går att ha ambitiösa mål. Fler företag måste sätta upp mål att ha 100 procent hållbar bomull i sin produktion senast år 2020", säger Daniel Robertsson.

Över hälften av företagen, 44 stycken, får dock underkänt. Bland de företag som får bottenbetyg finns bland andra Amazon och Footlocker.


Innehåll från XenitAnnons

Virtuella skrivbord, lösningen för den hybrida arbetsplatsen

Xenits medarbetare Isabella Sinik Tinnberg och Jimmy Dao
Xenits medarbetare Isabella Sinik Tinnberg och Jimmy Dao

Allt fler företag har efter pandemin öppnat upp för en hybrid arbetsplats där medarbetarna kan mixa kontor- och hemmaarbete som de själva önskar. Den ökade friheten att kunna arbeta varifrån man vill ställer nya krav på företags IT. Krav som många företag saknar digitala lösningar för att möta.

– För två år sedan kunde ingen förutspå hur otroligt viktigt det skulle bli för företag att erbjuda en säker och enkel distansarbetsplats i molnet. När allt fler nu går mot att erbjuda sina medarbetare en hybrid arbetsplats även efter pandemin måste företag investera i rätt teknologier med bättre förutsättningar för ökad flexibilitet. Där är virtuella skrivbord en väldigt bra lösning för många. Virtuella skrivbord leder till flexibilitet och skalbara kostnader för verksamheten utan att tumma på medarbetarnas upplevelse eller säkerhet, säger Linus Lindström, vd på Xenit.

Xenit är ett av de främsta företagen i Sverige inom virtuella skrivbord i Microsoft Azure. Ett virtuellt skrivbord är ett skrivbord som man kan komma åt var som helst, när som helst och från vilken enhet som helst med alla program och applikationer man behöver i sitt arbete.

Läs mer om Xenits tjänst för virtuella skrivbord. 

– Det är viktigt att erbjuda sina medarbetare ett flexibelt arbetssätt och samtidigt skydda sin organisations data, applikationer, enheter och nätverk från cyberhot.  Med virtuella skrivbord i Azure får användarna ökad frihet i hur de vill arbeta samtidigt som verksamhetens IT får skalbara kostnader, ökad säkerhet och centralstyrda tillgångar. Virtuella skrivbord har även en positiv påverkan på verksamheters hållbarhetsarbete, dels genom molnbaserade lösningar, och dels genom att livslängden på enheterna förlängs med upp till 40%, fortsätter Linus Lindström, vd på Xenit.

Xenit är guldpartner till Microsoft som erbjuder en flexibel Virtual Desktop Infrastructure plattform i molnet. En plattform som ska kunna tillgodose så gått som alla användarscenarion.

– I Sverige bygger vi världens mest hållbara datacenters, det gör vi för att med rätt teknik kan vi tillsammans accelerera omställningen till en mer hållbar framtid. Med Microsoft som din molnpartner är du säker på att ditt val är hållbart, därför gläder det mig att Xenit är en samarbetspartner som nyttjar Microsofts molnplattform för att skapa nya affärsmöjligheter för svenska företag, säger Therése Treutiger, Director Global Partner Solutions & Innovation

Gratis guide: Så löser du 6 IT-utmaningar för morgondagens flexibla arbetsplats

 

Mer från Xenit

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Xenit och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?