1515

Supergasellen trotsar coronan: Växer rejält och gör storköp

En stark start för samarbetet med Ikea bidrar till att supergasellen Svea Solar fortsätter slå försäljningsrekord. Efter en injektion på 100 mkr från nya storägaren Axel Johnson gör solbolaget ett stort utlandsförvärv och siktar trots coronautbrottet på att fördubbla omsättningen till 1 miljard kronor under 2020.

Svea Solar siktar på fortsatt tillväxt i gasellfart. Från vänster syns Björn Lind (medgrundare och operativ chef,) Erik Martinson (medgrundare och vd) och Nolan Gray (marknadschef).
Svea Solar siktar på fortsatt tillväxt i gasellfart. Från vänster syns Björn Lind (medgrundare och operativ chef,) Erik Martinson (medgrundare och vd) och Nolan Gray (marknadschef).Foto:Jesper Frisk, Jesper Frisk, Jesper Frisk
Festligt. Snabbväxaren Svea Solar blev gasellvinnare i Stockholm och hela Sveriges supergasell 2019.
Festligt. Snabbväxaren Svea Solar blev gasellvinnare i Stockholm och hela Sveriges supergasell 2019.Foto:Jesper Frisk

”Det är klart att coronapandemin påverkar även oss och vår bransch. Men hittills är inbromsningen betydligt mindre än i många andra sektorer. Och vi ser just nu en fortsatt mycket stark utveckling och tror på ett mycket starkt helår för vår del”, säger Erik Martinson, vd och medgrundare till Svea Solar. 

Bolaget har sedan det grundades 2014 haft en raketartad utveckling och på bara några år blivit största solpanelinstallatören i Sverige. Efter att ha ökat försäljningen med 2 279 procent mellan 2015 och 2018 utsågs Svea Solar i fjol till Supergasell, alltså det mest snabbväxande av alla företag i Di:s gaselltävling.

”Det priset betyder jättemycket och har sannolikt också varit väldigt betydelsefullt som kvalitetsstämpel både när vi fortsatt att rekrytera ny personal och genomfört en ägarbreddning och fått in nytt kapital”, säger Erik Martinson. 

Och den snabba tillväxten fortsätter. 2019 blev ett nytt rekordår då omsättningen lyfte till 482 Mkr. Det var en ökning med drygt 98 procent jämfört med 243 Mkr 2018. Resultatet uppges dock ha fallit till minus 3 Mkr från ca 10 Mkr. 

”Det beror främst på att vi valt att investera tungt i fortsatt tillväxt, bland annat genom att vi i fjärde kvartalet etablerade oss i Spanien. Den underliggande verksamheten visar god lönsamhet”, säger Erik Martinson, och tillägger att försäljningen i Spanien fortsätter att växa trots att landet infört hårda restriktioner efter att drabbats hårt av corona. 

Som Di berättat startade Svea Solar i september i fjol ett nytt samarbete med Ikea i Sverige, i samband med att världens största heminredningskedja började sälja solpaneler även här. Samarbetet innebär att Ikea mot en ersättning förmedlar kundernas intresseanmälningar till Svea Solar.

”Det har gått jättebra. Och tack vare samarbetet med Ikea har vi nu en mycket stor orderstock som bidrar till att vi kan fortsätta växa fastän även solmarknaden i stort börjat bromsa in på grund av corona”, säger Erik Martinson. 

Och mitt i coronapandemin går nu Svea Solar på offensiven efter att nyligen ha stärkt sin finansiella ställning ordentligt. I mars fick bolaget in 100 Mkr i en nyemission då familjeägda Axel Johnson via sitt nya bolag för solinvesteringar, Axsol, blev storägare. 

”Det är oerhört betydelsefullt att få in en så kapitalstark ägare. Och deras tydliga signal är att vara en långsiktig ägare som kommer att kunna stödja vår vision att bli ledande inom solenergiinstallationer i Europa”, säger Erik Martinson. 

Förutom det nya egna kapitalet har Svea Solar nyligen säkrat ytterligare 100 mkr i utvidgad bankfinansiering. 

Och nu har företaget slagit till med sitt första stora förvärv. Den 1 april slutfördes köpet, för en hemlig summa, av den bostadsinriktade verksamheten hos brittiska Solarcentury, en av Europas största solcellsinstallatörer.

”Det är en extremt viktig milstolpe som gör vi faktiskt i ett slag blir nummer två i Europa bland solpanelsinstallatörer inriktade mot privatpersoner”, säger Erik Martinson.

Bland annat innebär förvärvet att Svea Solar nu etablerar sig även i Nederländerna, Belgien och på Europas största marknad, Tyskland. 

”Samtidigt utvidgar vi det långsiktiga samarbetet med Ikea även på de viktiga marknaderna. Tillsammans med etableringen i Spanien så har vi nu en plattform för att kunna nå våra tillväxtmål under flera år framåt”, säger Erik Martinson. 

Och målen förutsätter fortsatt tillväxt i gasellfart.

”Redan i år ska vi mer än fördubbla omsättning och för första gången omsätta över 1 miljard kronor. Men det är bara början. 2024 ska vi ha nått 7 miljarder kronor”, säger Erik Martinson. 

Hur ska ni lyckas med det?
”Det kan låta ambitiöst, och coronakrisen kan självklart påverka negativt. Men vi har ett lysande utgångsläge med starka ägare och samarbetspartners och en bevisad affärsmodell på en marknad som är i början av sitt globala genombrott. Solenergi är nu ekonomiskt konkurrenskraftig samtidigt som den kommer att krävas för att många länder ska klara sina klimatåtaganden.”

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?