Hoppa till innehållet

Annons

Studie: Fisk- och skaldjursaktier skuttar uppåt efter miljömärkning

Fisk– eller skaldjursbolag som erhåller en miljömärkning överavkastar därefter på börsen. Det konstaterar en färsk studie publicerad i tidskriften Marine Resource Economics.

Linnéa Engström, programdirektör på Marine Stewardship Council (MSC) i Östersjöregionen och Skandinavien, och fiske efter torsk vid norska Gryllefjord.
Linnéa Engström, programdirektör på Marine Stewardship Council (MSC) i Östersjöregionen och Skandinavien, och fiske efter torsk vid norska Gryllefjord.Bild: MSC/TT

Studien kommer fram till att bolag som erhållit en miljömärkning i snitt överavkastar 1,08 procent – jämfört med ett index över omkring 300 fiskebolag – den första veckan efter att nyheten tillkännagivits. Efter 20 dagar är överavkastningen i snitt 2,64 procent och effekten ökar med bolagets storlek och lönsamhet.

Studien som är gjord av forskare vid spanska University of Cantabria innefattar totalt 435 bolag världen över som på något sätt befinner sig fiskeindustrins värdekedja. Av dessa bolag var 58 stycken miljöcertifierade och börsnoterade. 

Datan över certifieringar kommer från Marine Stewardship Council (MSC), som är en icke-vinstdrivande miljöcertifieringsorganisation, medan börsdatan kommer från Thomson Reuters databas Eikon. Märkningen som studien tittar på gäller spårbarhet – vilket innebär att produkten ska kunna kartläggas hela vägen från fisket till konsumenten.

Studien slår inte fast orsaken till att investerare värdesätter miljömärkningen, men lyfter fram att en faktor kan vara att konsumenter ser ett större värde i en mer hållbart framtagen produkt.

Linnéa Engström, som är programdirektör på MSC i Östersjöregionen och Skandinavien, illustrerar med tonfisk som exempel.

”Det är en högriskart som omgärdas av problem som slaveri, illegalt fiske och organiserad brottslighet. Det påverkar såklart marknaden. En certifiering löser inte mirakulöst alla problem. Men genom obligatoriska observationsprogram blir det mycket svårare att exempelvis hålla slavar ute till havs under långa perioder”, säger hon.

Hon tycker att studien stärker tesen att det lönar sig att vara grön.

”En trovärdig miljömärkning fungerar som en försäkring mot risker och dålig publicitet. Det tror jag värdesätts av branschen”, säger hon.

För en enskild koncern kostar en certifiering omkring 200.000 kronor enligt Linnéa Engström. Till det tillkommer eventuella kostnader som krävs för att ställa om verksamheten så att den faktiskt kan bli miljömärkt.

Spårbarhetsstandarden som används i studien ägs och utvecklas av MSC. Själva efterlevnaden kontrolleras dock av revisionsbyråer och består av en årlig genomgång av dokumentation och stickprov. 

”Det här är en enskild studie och det behöver komma fler. Men greenwashing är en stor risk när vi pratar om att driva finansbranschen mot ökad hållbarhet. Många konsumenter är förvirrade och vill ha hållbarhetspåståenden verifierade. Det kommer att driva på för trovärdiga miljömärkningar, alltså att någon utifrån tittar på det som påstås vara hållbart”, säger hon.

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera