1515

Straffavgift för plast ska finansiera Brexit

Sverige tvingas betala 1,3 miljarder kronor till EU – för plastförpackningar som inte återvunnits.

Som en del i EU-kommissionens ekonomiska överenskommelse i somras ska alla medlemsländer betala drygt 8 000 kronor per ton på plastförpackningar som inte materialåtervinns. 

Redan den 1 januari 2021 ska den nya avgiften börja tas ut, som en del i medlemsavgiften. Mängden plastförpackningar i restavfallet i Sverige beräknas enligt Avfall Sverige till 160 000 ton, vilket skulle betyda nära 1,3 miljarder kronor från svensk sida. 

Många frågetecken kvarstår att räta ut innan det går att säga vad det här beslutet kan få för effekter, bland annat hur avgiften ska införas i Sverige. I Österrike har regeringen redan sagt att avgiften ska tas ut över statsbudget.

På Avfall Sverige bevakas frågan noga och Tony Clark, vd Avfall Sverige, är tydlig med att det inte finns något utrymme för att lägga kostnaden på förbränningsanläggningarna. 

”Vi vill ju egentligen inte bränna den här plasten. Om regeringen inte tar det över statsbudgeten är det rimliga för dem att hitta ekonomiska incitament kopplade till producenter så att de väljer andra förpackningslösningar”, säger Tony Clark till aktuell hållbarhet. 

EU kan inte beskatta medlemsländerna, därför sker pålagan i form av en avgift. Förslaget att använda icke återvunna plastförpackningar som en inkomstkälla kommer ursprungligen från EU:s förre budgetkommissionär Günter Oettinger, som såg det som ett sätt att fylla det ekonomiska hålet efter Brexit. Det som då, 2018, inte ansågs vara en hållbar idé ska nu införas.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?