1515
Annons

Största utsläppsbovarna ökar utsläppen igen

Utsläppsminskningarna 2020 blev bara tillfälliga. Istället vände kurvan uppåt för majoriteten av landets största utsläppare i fjol, visar nya siffror från Naturvårdsverket.

Foto:Michael Sohn

Utsläppsminskningarna som skedde 2020 är de största Naturvårdsverket någonsin uppmätt, och nu står det klart att förändringen bara var tillfällig. I fjol ökade istället utsläppen från anläggningarna inom EU:s utsläppshandel med 10,6 procent. Allra störst var ökningen för raffinaderier och bolag inom järn- och stålindustrin.

”Den ekonomiska återhämtningen innebar en återgång och ledde som vi befarat till att utsläppen ökade igen”, säger Fredrik Hannerz, chef för utsläppshandelsenheten på Naturvårdsverket i ett uttalande.

Följ börsbolagens utsläpp via Di:s klimatindex 

Sedan Parisavtalet slöts 2015 har flera av landets tyngsta utsläppare, däribland SSAB SSAB A 0,00% Dagens utveckling , LKAB och Borealis, ökat koldioxidavtrycket från de svenska anläggningarna. Preem ligger kvar på ungefär samma nivå, medan Cementa minskat utsläppen med 20 procent. Det beror delvis på bränslebyte, men främst på att cementjätten stängde ned sin produktion på Öland 2019, som var en av tre anläggningar.

”Det var en äldre fabrik med sämre klimatprestanda. Det betyder att genomsnittet för Sverige också förbättrades då”, säger Karin Comstedt Webb, hållbarhetschef på Heidelberg Cement, där Cementa ingår.

LKAB och SSAB har också strävat efter att byta ut delar av det fossila bränsle som driver verksamheterna, men förändringarna blir marginella eftersom det främst är produktionsnivå och antal start och stopp som styr utsläppsnivåerna. 

”Det är därför vi har tagit beslutet om ett teknikskifte till vätgasbaserad produktion, till Hybrit. För det är så vi kan göra skillnad”, säger Jonas Larsson, miljöchef på SSAB Sverige.

Även Cementa har tagit ett steg mot nollutsläpp. I fjol inledde cementjätten en förstudie om koldioxidinfångning, som bekräftar att satsningen är genomförbar, så länge förutsättningar som tillstånd och elförsörjning går att lösa.

”Nu förbereder vi för nästa steg, som är en förberedandestudie. Ambitionen om att ta den i bruk till 2030 ligger helt fast”, säger Karin Comstedt Webb.

Preem satsar främst på att minska utsläppen i det som kallas scope tre, eftersom användningen av deras produkter står för 85 procent av utsläppen över hela värdekedjan. De tre senaste åren har bolaget också testat koldioxidinfångning i liten skala, och planerar kunna använda det storskaligt senast 2027.

 


Innehåll från StaplesAnnons

Staples: Det är smart att betala frakt

Vem betalar för transporten när frakten ingår i priset? Förmodligen både du och miljön. Men genom att visa och debitera transportkostnaden separat istället för att baka in den i produkternas pris vill Staples ge sina kunder större möjlighet att göra både ekonomiska och klimatsmarta val.

– Fraktfritt är sällan fraktfritt på riktigt. Vi tycker det är mycket bättre att redovisa transportkostnaderna tydligt och transparent, samtidigt som vi berättar för kunderna hur de kan minska dem. Med smartare beställningsrutiner kan antalet leveranser och därmed också både kostnader och klimatutsläpp kapas rejält, säger Fredrik Marcus, som är Sales Director för Staples i Sverige.  

Vad kan man då själv påverka som avtalskund? 

– Att samla ihop sina beställningar till större men färre order är en väldigt effektiv åtgärd. Och om en produkt skulle saknas hos oss och behovet inte är akut, så kanske man kan vänta någon extra dag så att allt kan levereras vid ett och samma tillfälle. En så enkel sak som att vara noga med att ange korrekt leveransinformation är också viktigt för att minska antalet transporter, säger Fredrik Marcus. 

Som ett led i Staples totala klimatarbete fokuserar man nu på att optimera alla delar av transportkedjan, från leverantörer via lager och hela vägen till kund. 

– Ja, även om transporterna bara står för cirka tre procent av vår totala klimatpåverkan, så är det en av de delar som faktiskt är enklast att påverka. Genom att öppet redovisa fraktens pris ger vi våra kunder ett starkt incitament att bidra till förändringen, säger Fredrik Marcus. 

Kort om Staples
Som ledande leverantör av kontorsmaterial och integrerade lösningar för små, medelstora och stora företag har Staples gedigen kunskap om arbetsplatser. Med ett brett utbud av produkter och lösningar som kan skräddarsys samarbetar våra experter med dig för att säkerställa att din arbetsplats har allt som behövs för att användas optimalt – when your space works, everything works.

www.staples.se

Mer från Staples

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Staples och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?