Hoppa till innehållet

Annons

Storspelarna tvärvänder – satsar på mikrofabriker

Massproduktion, stordriftsfördelar och offshoring är inte längre allenarådande mantran i industrin. I spåren på klimatkrisens krav på minskade transporter och pandemins erfarenheter av sårbara försörjningskedjor gör nu mikrofabrikerna sitt intåg.

Catarina Berglund, processledare på Automation Region, och Håkan Lundstedt, vd för Synsam.
Catarina Berglund, processledare på Automation Region, och Håkan Lundstedt, vd för Synsam.

Klimatkrisen har satt ljuset på de globala transporterna och de långa leveranskedjorna tvärs över klotet och pandemin har lärt oss att det kan visa sig bli mycket sårbart i tider av oro eller kris att utlokalisera produktion till fjärran lågkostnadsländer. Samtidigt blir allt mer av vår konsumtion mer personlig och snabbt föränderlig vilket ger kortare produktcykler och krav på snabbrörlig produktion. I pandemins spår har vi dessutom fått allt mer av arbetskraftsbrist i många länder vilket ökar efterfrågan på automatiserade processer.

”Svenska industriföretag behöver säkra tillverkning på nya platser i världen för att möta lokal efterfrågan på anpassningsbar, snabb och hållbar produktion”, konstaterade nyligen Business Sweden i rapporten ”Rätt plats för produktion”.

Ett av flera företag som går i den här riktningen är börsnykomlingen Synsam SYNSAM +1,15% Dagens utveckling som just nu tar ett stort steg och flyttar hem sin glasögontillverkning från Asien till Jämtland och Frösön.

”Vi vill ta ansvar för hela flödet med hållbar produktion och konsumtion. Genom denna satsning minskar vi vårt klimatavtryck avsevärt”, kommenterar Synsams vd Håkan Lundstedt.

Anläggningen byggs just nu precis utanför Östersund, i Jämtlands före detta flygflottilj Hangar 90 på Frösö Park. 

”En viktig faktor är återanvändandet av en befintlig lokal, då detta är fördelaktigt ur ett hållbarhetsperspektiv”, förklarar Håkan Lundstedt vidare.

Automation, robotisering, internet of things och 3D-printing är bara några tekniska lösningar som banar vägen för reshoring och för trenden med mikrofabriker. Alltså motsatsen till det Elon Musk lanserat som gigafactories, få produktionsanläggningar så stora som möjligt. Nu är det istället många små, lokalt placerade mikrofabriker som börjar göra sitt intåg i allt från mat och mode till fordonsindustrin.

Ett mikrofabriksprojekt drivs just nu av Borås Smart Textiles och Automation Region som tillsammans med en rad bolag som ABB ABB -0,54% Dagens utveckling , Atea, Gina Tricot, H&M HM B -0,79% Dagens utveckling Lab och Houdini ska utreda och utveckla tekniska förutsättningar för en mer lokal produktion. Målet är att ta fram teknik och tillverkningsprocesser för cirkulära och hållbara flöden och produktionskoncept.

”Textilindustrin globalt är jättestor, som vi nu behöver se över utifrån inte minst hållbarhetsaspekten där vi i Sverige ligger långt fram, men där vi behöver se över våra produktionskedjor”, säger Catarina Berglund, processledare på Automation Region som organiserar svenska företag inom automationsbranschen.

Textilindustrin är en bransch med många företag kvar i Sverige men i dag är i princip all produktion förlagd utomlands. 

”Men företagen vill mer och mer hämta hem produktionen, av flera anledningar. En viktig är miljöaspekten och utvecklingen mot det cirkulära. Transparens blir också en allt viktigare konkurrensfaktor i textilindustrin”, menar Catarina Berglund.

I projektet arbetar till exempel Gina Tricot med idén om att med hjälp av automation kunna skapa en helt transparent modekollektion med blockchain-teknologi som gör det möjligt att spåra alla moment i klädproduktionen. Via ett chip, som sätts i ”hang-tagen” på plagget, kan kunderna se exakt hur mycket energi som gått åt för att tillverka just det plagget tillsammans med information från bomullsfältet, tillverkningen av tyget, frakt och alltså produktionen i Sverige. Kollektionen tillverkas nämligen hos XV Production i Borås, en sömnadsfabrik med inriktning på cirkulära och hållbara modeplagg.

”Vi hoppas kunna vara banbrytande med detta projekt. Vi har en jätteviktig prototyp som också är kommersialiserbar och som möjliggör nya affärsmodeller. Det är en sak att plocka hem produktionen, men för att kunna göra det framgångsrikt krävs väldigt mycket information till slutkonsumenterna för att de ska förstå att detta är viktigt”, menar Catarina Berglund.

Just för textilindustrin handlar det också mycket om mer grundläggande automationsutveckling. 

”Om du tänker dig ett tyg är det inte alldeles enkelt att sätta en robot på att hantera det eftersom det inte är så stabilt och en robotarm har svårt att greppa ibland. Så här måste vi hitta nya, stabila lösningar. Det finns väldigt spännande idéer på det området som inte är långt bort.”

Catarina Berglund tror inte att mikrofabriker bara kommer att vara intressant för textilindustrin.

”Vi ser att det generellt i industrin går mot flexibel automation, från stora serier mot mycket mer specialdesignat och anpassat i mindre serier. Fler och fler företag pratar nu därför om att plocka hem värdekedjorna”, konstaterar hon.

 

 

 

 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera