ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med:

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

Storbolagens hållbarhet rankas

  • Susanne Arvidsson är docent vid Ekonomihögskolan i Lund och har forskat om stora företags hållbarhetsarbete i över 20 år. Hon är ordförande i den rådgivande kommitté som ska arbeta fram metodiken för Di:s och AH:s rankning. Foto: Apelöga/Fredrik Sandberg

Dagens Industri och systertidningen Aktuell Hållbarhet presenterar en ny rankning av de svenska storbolagens hållbarhetsarbete. 

"Tiden är mogen", säger Susanne Arvidsson, ordförande i den rådgivande kommitté som ska arbeta fram metodiken.

På tisdagen lanserade Di och Aktuell Hållbarhet den nya sajten Hållbart näringsliv. Nu påbörjas också arbetet med en rankning av de stora företagens hållbarhetsarbete. 

Bolagen ska utvärderas utifrån ett antal kriterier som exempelvis arbete med klimat, social hållbarhet, mänskliga rättigheter, miljöpåverkan, jämställdhet, mångfald och antikorruption.

"Det är viktigt att öka tillförlitligheten i företagens hållbarhetsinformation. Särskilt den information som visar på prestationer i företagens hållbarhetsarbete. Den här typen av jämförelser är förstås väldigt komplex, men vi menar att tiden är mogen för en rankning", säger Susanne Arvidsson, som är metodikansvarig för rankningen.

Susanne Arvidsson är docent vid Ekonomihögskolan i Lund och har forskat om stora företags hållbarhetsarbete i över 20 år. 

Nyligen genomförde hon en studie som visar hur svenska börsbolag har redovisat sitt hållbarhetsarbete sedan 2008.

"Vi vill identifiera vilka företag som är duktiga och inte minst jämföra bolagens hållbarhetsarbete med varandra. Precis som vi sedan länge kunnat jämföra vanlig finansiell information från företagen. Det är betydelsefullt att lyfta goda exempel som kan motivera branschkolleger. Det handlar inte om att utse förlorare. Detta är en lärprocess."

I sammanhanget nämner Susanne Arvidsson EU:s högnivåexpertgrupp för hållbara finanser som i sin slutrapport i januari tydligt fokuserar på att jämförbarheten i företagens hållbarhetsarbete måste bli bättre.

Susanne Arvidsson erkänner att det på många sätt är utmanande att mäta progression och prestationer inom hållbarhetsområde. 

Ändå anser hon att det är fullt möjligt att på ett rättvisande sätt göra en rankning.

"Det är klart att det är komplext och relativt svårt. Hur mäter man till exempel vem som är duktig på mänskliga rättigheter? Hur excellerar ett företag inom anitkorruption? Samtidigt ska man inte vara rädd att försöka."

Exakt hur metodiken kommer att se ut vill Susanne Arvidsson vänta med att säga. 

"Men nu sätter vi ihop en rådgivande kommitté som ska ta fram en modell. Den här modellen, precis som processen, ska vara helt transparent, något som är mycket viktigt. Det är också viktigt att modellen ska kunna revideras."

Rankningen ska vara klar i höst och presenteras på konferensen Hållbart näringsliv i november. Di:s chefredaktör Lotta Edling ser fram emot resultatet.

”Att ranka bolag efter hållbarhet handlar självklart om hårda fakta och nyckeltal men också om att beskriva och spegla den resa som bolag, branscher och industrier genomgår vad gäller hållbarhetsarbete. Vi kommer att sätta upp ett advisory board som följer rankningen på nära håll just för att säkra att den blir riktigt rättvisande”, säger Lotta Edling.

Klimat och hållbarhet hör till vår tids absoluta ödesfrågor. Hållbart näringsliv är en gemensam satsning från Dagens industri och systertidningen Aktuell Hållbarhet, där du som läsare får de senaste nyheterna. För att inte missa det viktigaste – anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer