Annons

Storbolag saknar hållbara pensionslösningar

En majoritet av svenskarna vill pensionsspara hållbart. Trots det har inte ens vart tredje storbolag en strategi för hållbara tjänstepensioner, enligt en färsk rapport från SPP.  

Staffan Hansén vd för SPP.
Staffan Hansén vd för SPP.Foto: , Jack Mikrut

Det finns ett tydligt glapp mellan anställdas önskemål för sina pensioner och företagens faktiska lösningar. Det konstaterar SPP, som i en ny rapport skriver att endast 8 av 29 svenska storbolag har strategier för hållbara tjänstepensioner. 

”Svenska företag är bra på hållbarhet. Många integrerar det i sin affärsmodell och har järnkoll på sina leverantörer. Men trots att vi som tjänstepensionsbolag är en leverantör till företagen så försvinner tjänstepensionen utanför det man normalt tänker på”, säger Staffan Hansén, vd för SPP. 

Tjänstepensionen är inte sällan den näst största kostnaden för bolag efter lönerna, enligt Staffan Hansén. Totalt lägger svenska företag 500 miljoner kronor om dagen på den så viktiga, men i mångas ögon osynliga, posten. 

”Pengar är ansiktslösa. Jag tror inte att man betraktar tjänstepensionen på samma sätt som andra saker man köper in. Det faller mellan stolarna. Och det är synd, för man kan verkligen påverka med sina pengar.”

Bland de 29 noterade bolagen på OMXS30 som hållbarhetsredovisar är det bara bankerna som ställer krav på hållbarhet i pensionsupphandlingar och kapitalplaceringar, enligt SPP.

”Åtta av tio anställda vill att pensionen ska placeras hållbart. Men man ser det som att man lägger ansvaret på pensionsbolagen, snarare än på sig själv. Och så utgår man från att det är hållbart placerat – men det är ju inte alltid det”, säger Staffan Hansén. 

Av de pengar som betalas in till pensionen i Sverige går cirka 60 procent via kollektivavtal medan 40 procent ligger utanför, enligt SPP:s vd.

8 av 29 storbolag uppger att de har en strategi för hållbar tjänstepension. Om siffran skulle vara 29 av 29 bolag – vilken skulle skillnaden bli för miljön och klimatet?
”Pensionspengarna kan placeras i bolag som producerar kol, utvinner palmolja eller bryter mot mänskliga rättigheter. Eller så kan pengarna placeras i bolag som driver de globala utvecklingsmålen. Om man tänker vad man kan göra med 500 miljoner kronor så blir det självklart att göra ett aktivt val för att styra dem i rätt riktning.”

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?