ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med:

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

Hållbart näringsliv

Storbolag saknar hållbara pensionslösningar

  • Staffan Hansén vd för SPP. Foto: , Jack Mikrut

En majoritet av svenskarna vill pensionsspara hållbart. Trots det har inte ens vart tredje storbolag en strategi för hållbara tjänstepensioner, enligt en färsk rapport från SPP.  

Det finns ett tydligt glapp mellan anställdas önskemål för sina pensioner och företagens faktiska lösningar. Det konstaterar SPP, som i en ny rapport skriver att endast 8 av 29 svenska storbolag har strategier för hållbara tjänstepensioner. 

”Svenska företag är bra på hållbarhet. Många integrerar det i sin affärsmodell och har järnkoll på sina leverantörer. Men trots att vi som tjänstepensionsbolag är en leverantör till företagen så försvinner tjänstepensionen utanför det man normalt tänker på”, säger Staffan Hansén, vd för SPP. 

Tjänstepensionen är inte sällan den näst största kostnaden för bolag efter lönerna, enligt Staffan Hansén. Totalt lägger svenska företag 500 miljoner kronor om dagen på den så viktiga, men i mångas ögon osynliga, posten. 

”Pengar är ansiktslösa. Jag tror inte att man betraktar tjänstepensionen på samma sätt som andra saker man köper in. Det faller mellan stolarna. Och det är synd, för man kan verkligen påverka med sina pengar.”

Bland de 29 noterade bolagen på OMXS30 som hållbarhetsredovisar är det bara bankerna som ställer krav på hållbarhet i pensionsupphandlingar och kapitalplaceringar, enligt SPP.

”Åtta av tio anställda vill att pensionen ska placeras hållbart. Men man ser det som att man lägger ansvaret på pensionsbolagen, snarare än på sig själv. Och så utgår man från att det är hållbart placerat – men det är ju inte alltid det”, säger Staffan Hansén. 

Av de pengar som betalas in till pensionen i Sverige går cirka 60 procent via kollektivavtal medan 40 procent ligger utanför, enligt SPP:s vd.

8 av 29 storbolag uppger att de har en strategi för hållbar tjänstepension. Om siffran skulle vara 29 av 29 bolag – vilken skulle skillnaden bli för miljön och klimatet?
”Pensionspengarna kan placeras i bolag som producerar kol, utvinner palmolja eller bryter mot mänskliga rättigheter. Eller så kan pengarna placeras i bolag som driver de globala utvecklingsmålen. Om man tänker vad man kan göra med 500 miljoner kronor så blir det självklart att göra ett aktivt val för att styra dem i rätt riktning.”

Klimat och hållbarhet hör till vår tids absoluta ödesfrågor. Hållbart näringsliv är en gemensam satsning från Dagens industri och systertidningen Aktuell Hållbarhet, där du som läsare får de senaste nyheterna. För att inte missa det viktigaste – anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer