1515
Annons

Storbolag kräver CO2-budget av EU

Näringslivet behöver långsiktiga styrmedel. I ett brev till EU:s alla stats- och regeringschefer går 86 nordiska bolag nu samman och kräver en koldioxidbudget för den icke handlande sektorn. 

Foto:Henrik Montgomery/TT
Foto:Finnair
Foto:Vidar Ruud

Europeiska rådet träffas i Bryssel och inför mötet höjer nu nordiskt näringsliv sina röster. Ett antal organisationer från Sverige, Norge och Finland har gått samman för att kräva ökad tydlighet och mer handling på klimat- och miljöområdet. 

Organisationerna – som representerar fackförbund i Norge, universitet i Finland och totalt 86 företag – kräver att EU årligen ökar investeringarna för att klara 2030 års utsläppsmål med 350 miljarder euro jämfört med föregående tioårsperiod.

”Då den största delen kommer att komma från den privata sektorn behövs långsiktiga spelregler från EU”, säger Nina Ekelund, generalsekreterare för Hagainitiativet vars samtliga företag står bakom kraven. 

Andra företag som deltar i uppropet är ABB, Fazer, IBM, Finnair, Neste, ST1, Stora Enso och Nordea.

Bolagen vill också att EU inrättar en koldioxidbudget för den icke handlande sektorn och att den utsläppshandel som finns i dag vässas. Nina Ekelund framhåller att Europaparlamentets miljökommitté stöder idén om en CO2-budget. 

”En sådan skulle skapa en tydlighet gentemot näringslivet och ge bolagen de långsiktiga spelregler som behövs. Dessutom är det här vad forskningen säger att vi behöver göra.”

Den här typen av upprop kommer med jämna mellanrum. Gör det nån skillnad?

”Här är 86 företag som vill se en skarp koldioxidbudget. Vi backar upp miljörörelsen. Det här är på riktigt. Det är superviktigt det vi gör nu”, säger Nina Ekelund. 

Hon framhåller att det efter Brexit är extra betydelsefullt att nordiskt näringsliv går samman. ”Det är viktigt för att skapa ett tryck i EU. Vi visar att företagen kan samarbeta. Nu är det viktigt att även politiken kan driva en gemensam linje.”


Innehåll från South PoleAnnons

Klimatkompensation är inte att köpa sig fri från sitt klimatansvar

Klimatkompensation är en del i utvecklingen mot hållbara lösningar för framtiden. Med hjälp av finansieringen som klimatkompensering innebär kan nya klimatprojekt utvecklas för att minska klimatpåverkan. Jens Olejak, VD för South Pole Sweden och Head Climate Solutions Nordics, menar på vikten av att inte se klimatkompensation som en pappersprodukt utan som vad det är – ett medel för att finansiera projekt för att minska eller binda koldioxid.

– Det finns en felaktig uppfattning om att klimatkompensation betyder att man köper sig fri från sitt klimatansvar. Men det kunde inte vara längre från sanningen, säger Jens. Rätterna som köps vid klimatkompensation möjliggör utvecklingen av klimatprojekt för att öka omställningen mot ett koldioxidsnålt samhälle.

För att nå NettoNoll som företag är det viktigt att ha med klimatkompensation som en del av sin klimatstrategi. Oavsett vilken verksamhet man verkar inom kommer företagens utsläppsreduktioner inte vara tillräckliga för att nå NettoNoll i linje med SBT och Parisavtalet. 

– Våra kunder har väldigt ambitiösa målsättningar kopplade till sin klimatstrategi. För att nå sina mål behöver de även klimatkompensera. Oavsett verksamhet kommer ett visst utsläpp att ske, även om man är duktig på att minska dessa. Men målsättningen är såklart att behovet av klimatkompensering ska minska över tid.

Tack vare klimatkompensering kan utvecklingsländer vara med på resan mot ett koldioxidsnålt samhälle och bidra till klimatomställningen. South Pole har utvecklat över 800 projekt sedan starten 2006, där projekt kopplade till bindning av koldioxid via naturbaserade lösningar, men även tekniska innovationer, just nu har stort fokus. Det är även viktigt att undvika framtida utsläpp genom exempelvis projekt för förnybar energi, i vilket South Pole har spelat en stor roll de senaste 15 åren.

Som den enda aktiva projektutvecklaren i Norden har South Pole möjlighet att ta ett helhetsgrepp åt sina kunder i deras klimatstrategiarbete. Med kompetens inom både strategiskt stöd och utveckling av hållbara projekt som gör skillnad för klimatet och projektets närområde ger South Pole tydliga resultat för sina kunder.

– Vi ser att efterfrågan på våra tjänster ständigt ökar, för att möta marknadens behov utökar vi nu därför organisationen med nya kompetenser. Klimat och hållbarhet är en av de viktigaste frågorna vi har framför oss, och vi har betydligt mindre tid på oss än vi räknat med för att göra de klimatförbättringar som krävs för att nå målen i Parisavtalet. Det är dags att agera!

South Poles uppdrag
South Pole effektiviserar och driver på omställningen till ett klimatsmart samhälle. Med ett globalt team, med över 800 sociala entreprenörer, utvecklas innovativa skräddarsydda lösningar för att möta organisationers och samhällsstrukturens behov. South Pole är experter inom den snabbt föränderliga klimatpolitiken och dess regelverk. 

Till South Pole Swedens erbjudande

Mer från South Pole

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med South Pole och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?