Hoppa till innehållet

Annons

Storbolag kräver CO2-budget av EU

Näringslivet behöver långsiktiga styrmedel. I ett brev till EU:s alla stats- och regeringschefer går 86 nordiska bolag nu samman och kräver en koldioxidbudget för den icke handlande sektorn. 

Foto:Henrik Montgomery/TT
Foto:Finnair
Foto:Vidar Ruud

Europeiska rådet träffas i Bryssel och inför mötet höjer nu nordiskt näringsliv sina röster. Ett antal organisationer från Sverige, Norge och Finland har gått samman för att kräva ökad tydlighet och mer handling på klimat- och miljöområdet. 

Organisationerna – som representerar fackförbund i Norge, universitet i Finland och totalt 86 företag – kräver att EU årligen ökar investeringarna för att klara 2030 års utsläppsmål med 350 miljarder euro jämfört med föregående tioårsperiod.

”Då den största delen kommer att komma från den privata sektorn behövs långsiktiga spelregler från EU”, säger Nina Ekelund, generalsekreterare för Hagainitiativet vars samtliga företag står bakom kraven. 

Andra företag som deltar i uppropet är ABB, Fazer, IBM, Finnair, Neste, ST1, Stora Enso och Nordea.

Bolagen vill också att EU inrättar en koldioxidbudget för den icke handlande sektorn och att den utsläppshandel som finns i dag vässas. Nina Ekelund framhåller att Europaparlamentets miljökommitté stöder idén om en CO2-budget. 

”En sådan skulle skapa en tydlighet gentemot näringslivet och ge bolagen de långsiktiga spelregler som behövs. Dessutom är det här vad forskningen säger att vi behöver göra.”

Den här typen av upprop kommer med jämna mellanrum. Gör det nån skillnad?

”Här är 86 företag som vill se en skarp koldioxidbudget. Vi backar upp miljörörelsen. Det här är på riktigt. Det är superviktigt det vi gör nu”, säger Nina Ekelund. 

Hon framhåller att det efter Brexit är extra betydelsefullt att nordiskt näringsliv går samman. ”Det är viktigt för att skapa ett tryck i EU. Vi visar att företagen kan samarbeta. Nu är det viktigt att även politiken kan driva en gemensam linje.”

Innehåll från McDonald'sAnnons

McDonald’s vd: ”Nu satsar vi på ytterligare 50 år i Sverige”

McDonald’s firar 50 år i Sverige med att satsa på nya etableringar och ett huvudkontor mitt i city.

Strategin är långsiktig, menar vd:n Joachim Knudsen.

– Det går bra för McDonald’s. Nu kör vi för 50 nya år i Sverige, säger han.

Så ansöker du om att bli franchisetagare

1973 etablerades McDonald’s i Sverige. Exakt 50 år senare skriver Sveriges största restaurangkedja in sig i ett nytt kapitel. Och man gör det genom att flytta huvudkontoret från Skärholmen till Waterfront Building, så centralt i Stockholm man kan komma. Satsningen är lika strategisk som symbolisk.

– McDonald’s mår bra. Vi har gjort affärer i Sverige i 50 år. Vi är en enda stor familj av franchisetagare och svenska McDonald’s. Vi är hela Sveriges Donken, säger Joachim Knudsen, vd för McDonald’s Sverige.

43 nya McDonald’s-restauranger

Sedan år 2017 har McDonald’s gjort en omarbetning och städat i sin strategi. Där ingår att stänga ett antal restauranger på grund av att gästernas beteenden har förändrats, för att i stället erbjuda framtidens McDonald’s genom att öppna på nya adresser.

– Efter sex år har vi nu slutfört den processen. Det innebär också att vi har öppnat 23 nya restauranger sedan 2019, med ambitionen att öppna ytterligare 20 inom de kommande tre åren – från Kristianstad till Skellefteå.

– Vi och våra franchisetagare har gjort gigantiska investeringar i Sverige, både för att stänga, återinvestera och öppna nya restauranger. På så vis har vi även ökat vår marknadsandel. Kommersiellt står vi starka, och strategin fungerar.

13 000 medarbetare

Bakom framgången står inte minst de 27 franchisetagare, kvinnor och män, som investerar över hela landet. Med sammanlagt 200 restauranger från norr till söder har McDonald’s idag cirka 13 000 medarbetare - genom åren har över 220 000 medarbetare anställts, vilket bland annat gjort McDonald’s till en av Sveriges största privata ungdomsarbetsgivare.

– Det är våra franchisetagare som anställer och utbildar våra medarbetare, och de spelar en enorm roll för hur McDonald’s uppfattas som arbetsgivare. På så sätt är vi ett mycket lokalt representerat företag.

McDonald’s letar kontinuerligt efter nya, hungriga franchisetagare.

– Gärna personer som trivs med att vara entreprenörer och som är bra på att jobba med och utveckla människor. Men det är fortfarande människor som tycker det är roligt och trivs med att vara del av ett större sammanhang. Vi arbetar även aktivt för att få med oss fler kvinnliga franchisetagare.

Vad kommer att känneteckna framtidens McDonald’s?

– Vi är ett urstarkt varumärke med nöjda gäster, men sättet vi säljer vår mat och dryck på idag är helt annorlunda - med digitala försäljningskanaler och en kontemporär känsla. Konsten att förstå ett varumärke är ju att alltid vara relevant och samtida, som en spegel av samhället.

Spetsigare satsningar

En del av att servera en allt spetsigare upplevelse är satsningen på McCafé. Kaffe är och kommer att spela en allt större roll på McDonald’s restauranger framöver.

– Där finns en stor marknadspotential, inte minst att servera fint kaffe till bra pris genom vår McDrive. Vi jobbar hela tiden på att utveckla vårt erbjudande till gästerna.

Sund expansion

Här vävs också flytten till city och Waterfront Buildning in i strategin på ett självklart sätt.

– Det är ett tecken på att vi är ett sunt företag, och på att vi investerar – inte bara i restauranger utan genom att vi expanderar med ett nytt huvudkontor där vi kan attrahera ännu fler anställda.

I det högt miljöcertifierade glashuset i huvudstaden väntar stora resurser, bland annat kring internutbildning, marknad och affärsutveckling.

– Vi tror på en lång framtid i Sverige. I höst är det 50 år sedan vi introducerade hamburgare i det svenska samhället. Nu tänker vi utvecklas i 50 år till. Inför denna framtid finns det stora möjligheter för både nya medarbetare som vill växa med oss och nya drivna franchisetagare.

Så fungerar McDonald’s franchisemodell 

Mer från McDonald's

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med McDonald's och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera