Hoppa till innehållet

Annons

Storbankerna ställer krav kring levnadslöner – ”Vill att H&M ökar takten”

Fem av sju storbanker vill se mer tydlighet från H&M kring lönerna i produktionsledet. Det framkommer i en ny rapport där bankerna själva får kritik för hur de bedriver sitt påverkansarbete.

”Ingen har satt ett tydligt tidsbundet mål”, säger Maria Sjödin, sakkunnig på föreningen Fair Action.

En genrebild på en sömmerska i Indien till höger.
En genrebild på en sömmerska i Indien till höger.Foto:Amanda Lindgren/Leif R Jansson / TT

H&M HM B +0,08% Dagens utveckling lanserade 2013 ”Fair Living Wage Strategy” för att tydliggöra hur bolaget skulle jobba med att få upp lönerna i produktionsledet till en acceptabel nivå. Sedan dess har lönerna på de fabriker där H&M arbetat med frågorna stigit med 2 till 2,8 procent mer än andra fabriker, enligt bolagets hållbarhetsrapport. 

Men enligt en ny rapport från Fair Action och Fair Finance Guide behöver lönerna i Bangladesh och Indien stiga med 70 procent för att täcka grundläggande kostnader för mat, boende, sjukvård och skolgång för barnen.

”Trycket på H&M behöver öka från flera håll, inte minst från stora investerare som bankerna. Vad vi saknar är en deadline för hur mycket lönerna måste öka till när”, säger Maria Sjödin.

Enligt rapporten har nu samtliga storbanker, Nordea, Skandia, Swedbank, Danske Bank, Länsförsäkringar, Handelsbanken och SEB, en dialog med klädjätten om frågan. En förbättring jämfört med 2019. De flesta, förutom de två sistnämnda, begär numera också en högre grad av mätbarhet. 

”Vi har tydligt signalerat att Nordea vill att H&M ökar takten i sitt arbete med att säkerställa bättre löner, samt att bolaget har större transparens kring lönedata”, säger Katarina Hammar, chef för ansvarsfulla investeringar på Nordea.

I rapporten har bankerna rankats i hur bra de bedriver påverkansarbete mot H&M baserat på parametrar som exempelvis transparens, hur tydliga kraven är och om dialogen sker direkt eller via mellanhand.

Nordea får högst betyg i den rakningen, men saknar precis som alla andra tidsbegränsade mål. 

”Många av målen kopplade till löner kräver att en lång rad intressenter involveras och löpande anpassning till ny politisk, ekonomisk och social utveckling. Att sätta ett specifikt datum skulle därmed kunna begränsa omfattningen av arbetet på ett onödigt sätt”, säger Katarina Hammar. 

En viktig aspekt är att flera av leverantörerna till H&M också har avtal med andra varumärken. Bankerna, vars sammanlagda innehav i H&M uppstiger till över 20 miljarder kronor, behöver därför jobba på bred front, enligt Fair Action. 

”Det handlar om att samarbeta med andra investerare och prata med hela klädbranschen. Man kan lägga aktieägarförslag. Vad gäller fossilbolag säger bankerna att de kan lämna om inte åtgärder vidtas. Det finns en rad olika verktyg att ta till om man ska vara ansvarsfulla investerare”, säger Maria Sjödin.

SEB, som får näst sämst betyg i rankningen, skriver i ett mejl till Di att bolaget kräver att företag de investerar i ”följer internationella normer och standarder och i de fall företag inte gör det kan vi agera genom att exkludera bolagen”.

H&M-gruppen uppger själva att de står ut från resten av sin bransch vad gäller transparens kring lönestatistik i produktionsledet.

”Vi försöker att publicera alla data vi har kring löner. Jag upplever att vi får positiv feedback från investerarna om att vi kan vara transparenta kring det och att vi är måna om att ha samtal med dem om de har frågor”, säger Klara Helmbold, hållbarhetsansvarig för produktion på H&M-gruppen. 

Bolaget uppger också att de arbetar med olika initiativ för att stärka arbetarnas röst i de länder där de är verksamma. Men att jobba med ett tidsbundet mål kopplat till en viss lönenivå är inte ett alternativ. 

”Vi kan inte säga när lönerna är tillräckliga. Det är inte rollen vi ska spela i det här, något fackförbunden är tydliga med. Och vi har absolut inte det inflytandet. Vi kan inte säga till våra leverantörer vad de ska sätta för löner”, säger Klara Helmbold.

H&M menar att frågan löses bäst på politisk nivå med höjda minimilöner i de länder och regioner där leverantörerna finns. 

”Vi är måna om att minimilönerna går upp.”, säger Klara Helmbold.

Innehåll från Wise ConsultingAnnons

”Förbättrade resultat handlar inte om resultatet”

Alla organisationer sitter på en enorm outnyttjad potential – och den finns i medarbetarna och deras vilja att skapa kraft och marknadsfördelar. Genom ett strukturerat arbete med beteendeförändringar frigörs den kraften, menar Tobias Berglund som är vd på Wise Consulting.

Ledare vill vara framgångsrika och nå resultat. De behöver per definition nå det resultatet genom sina medarbetare. Förbättrade resultat handlar därför inte om resultat, utan om beteenden och beteendeförändring. Anders Klevard, ansvarig för Strategic Services på Wise Consulting, förklarar.

– Varje organisation är perfekt designad för att skapa exakt det resultat som den får. Medarbetarnas beteenden, i det sammanhang de befinner sig i, skapar ett visst resultat.

Vill man förbättra det resultatet, vare sig resultatet handlar om intäkter, kundnöjdhet eller medarbetarengagemang, gäller det att människorna i organisationen gör något annorlunda, säger han. 

Så hur får vi till beteendeförändringen? Både forskning och Wise Consultings erfarenhet visar att vi tenderar att underskatta utmaningen det innebär att driva förändring. Därför misslyckas vi med förflyttningen. 

– En viktig anledning till att vi misslyckas är att vi sätter fokus på fel del av förändringen. Vi kan antingen sätta fokus på insatser som ska starta ett visst beteende, eller på det som ska hända efter att vi utfört ett beteende. 80 procent av insatserna brukar läggas på det förstnämnda, i form av policys, instruktioner och utbildningar. Men det som driver ett beteende är till 80 procent konsekvenserna av utförandet. Och nyckeln här är att identifiera positiva konsekvenser som förstärker det önskade beteendet, säger Anders Klevard.

Omvandlar visioner till verklighet

¬Tobias Berglund, vd på Wise Consulting, menar att det inom alla organisationer finns outnyttjad kraft att dra nytta av här.

– Lyckas man som ledare bygga en struktur och kultur av positiv förstärkning, där medarbetare inte blir straffade om de testar något nytt och misslyckas, har man goda möjligheter att frigöra den kraften, säger han.

Wise Consulting hjälper företag i Norden att göra just detta. Företaget samlar ett 100-tal konsulter med bakgrund inom HR, som kan bistå företagsledningar i arbetet med att omvandla visioner till beteendeförändringar och faktiska resultat. 

– Många vd:ar underskattar hur mycket som krävs för att lyckas med förändring. Världen utvecklas så snabbt i dag att beteendeförändringar måste ske kontinuerligt. Vi kan snitsla upp en bana mot vd:ns tänkta mål, och hjälpa till att frigöra potentialen och kompetensen som krävs för att företaget ska nå dit, säger Tobias Berglund. 

Nyfiken på Wise Consulting? Läs mer här.  

Om Wise Consulting 

Wise Consulting är Nordens ledande konsultföretag inom HR. Med passionerade och affärsdrivna konsulter inom HR, ledarskap och organisationsutveckling skapar Wise Consulting lönsamhet för sina kunder.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wise Consulting och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera