Annons

Storbankens nya hållbarhetschef räknar med gröna lån

Handelsbankens nya hållbarhetschef har impactinvesteringar som hobby och tror att en ny generation gröna företagslån är en viktig nyckel för att vända klimatkrisen.

 ”Små och medelstora företag måste också kunna finansiera sin omställning”. 

Handelsbankens nya hållbarhetschef Catharina Belfrage Sahlstrand.
Handelsbankens nya hållbarhetschef Catharina Belfrage Sahlstrand.Foto:Joey Abrait

Catharina Belfrage Sahlstrand landade mitt i händelsernas centrum när hon tillträdde rollen som hållbarhetschef på Handelsbanken SHB A -2,12% Dagens utveckling den 1 september. Bankvärlden håller på att ställa om och de senaste åren har en rad nya regelverk och initiativ rullats ut för att guida finansbranschens aktörer på hållbarhetsområdet.

”Ingen hållbarhetsfråga är egentligen viktigare än de andra, men som bank vill vi fokusera på de områden där vi har störst påverkan och de närmaste åren är det klimatet, inte minst eftersom EU satt en tydlig grön agenda mot finanssektorn”, säger Catharina Belfrage Sahlstrand.

Det affärsområde där hon tror att den gröna omställningen kommer att göra störst avtryck de kommande åren är utlåning och finansiering.

Gröna bolån, med en ränterabatt kopplad till hur energisnål bostaden är, blir allt mer populära. Många banker erbjuder också gröna lån, med ränterabatt knuten till hållbarhetsmål, till satsningar på förnybar energi eller klimatsmart fastighetsutveckling.

Enligt Catharina Belfrage Sahlstrand arbetar Handelsbanken just nu med en rad produkter för att göra grön finansiering tillgänglig för fler.

”Gröna lån får så mycket större genomslag när även mindre företagskunder kan ta del av dem. Bostadsrättsföreningar och små- och medelstora företag är Handelsbankens kärnkunder. Jag tror att vi, när vi om några år utvärderar en bredare satsning på gröna lån, kommer se att det är mycket vunnet”.

Handelsbanken har lanserat ett grönt lån för bostadsrättsföreningar. Näst på tur står ett lån för mindre fastighetsbolag och därefter arbetet med att göra fler kategorier av gröna lån tillgängliga för små- och medelstora företag.

”Kriterierna för gröna lån är till sin natur ganska tekniska och komplexa. Vår utmaning är att göra de gröna lånen mer användarvänliga och inte skapa en administrativ börda för låntagarna. Det arbetet pågår och vi har kommit en bit på väg”, säger Catharina Belfrage Sahlstrand.

Vilka är utmaningarna med att utveckla gröna finansiella produkter?
”Arbetet innebär ofta målkonflikter då ett hållbarhetsmål kanske inte främjar ett annat. Det kan exempelvis handla om att ett projekt för energieffektivisering hotar biologisk mångfald, men också att vissa tekniker vi betraktar som klimatvänliga just nu inte kommer att ses på samma sätt om fem år”, säger Catharina Belfrage Sahlstrand.

Ett regelverk som ska hjälpa finansmarknadens aktörer att definiera vad som utgör en grön investering är den så kallade EU-taxonomin, som presenterades i uppdaterad form i mars 2020. 

Vad kommer taxonomin innebära för svenska bankkunder?
”Det vet vi inte riktigt ännu, men allt annat lika kommer den att främja jämförbarhet, tydlighet och transparens. Jag hoppas dock att taxonomins stora gärning inte bara blir som begreppsapparat utan att den också blir en plattform för att utveckla EU:s hållbarhetsarbete”.

Catharina Belfrage Sahlstrand tror att tillgången på kapital är centralt för att stötta en positiv utveckling globalt. Vid sidan av arbetet på Handelsbanken sitter hon sedan 2017 i styrelsen för Optimizer Foundation, en stiftelse grundad av miljardärerna bakom börssuccén Catena Media. 

”Optimizer Foundation är en impactinvesterare som investerar i lokala lösningar på sociala utmaningar, främst inom utbildning och hälsa i östra Afrika. Vi stöttar entreprenörer genom investeringar och genom att hjälpa dom att skala upp sin verksamhet”.

Man har bland annat investerat i ett bolag som distribuerar hygienartiklar och familjeplaneringsartiklar i svårtillgängliga områden, något som kan vara avgörande för att stödja kvinnor och flickor i att kunna gå i skolan eller förvärvsarbeta.

”Banksektorns roll är att finansiera företag som redan går och står. Vid sidan av det har vi startups som är beroende av såddfinansiering. Det är en viktig plats att fylla, att tillgängliggöra kapital för att det som är litet ska kunna växa och bli stort”.

 


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?