1515

Storbankens nya hållbarhetschef räknar med gröna lån

Handelsbankens nya hållbarhetschef har impactinvesteringar som hobby och tror att en ny generation gröna företagslån är en viktig nyckel för att vända klimatkrisen.

 ”Små och medelstora företag måste också kunna finansiera sin omställning”. 

Handelsbankens nya hållbarhetschef Catharina Belfrage Sahlstrand.
Handelsbankens nya hållbarhetschef Catharina Belfrage Sahlstrand.Foto:Joey Abrait

Catharina Belfrage Sahlstrand landade mitt i händelsernas centrum när hon tillträdde rollen som hållbarhetschef på Handelsbanken SHB A -0,37% Dagens utveckling den 1 september. Bankvärlden håller på att ställa om och de senaste åren har en rad nya regelverk och initiativ rullats ut för att guida finansbranschens aktörer på hållbarhetsområdet.

”Ingen hållbarhetsfråga är egentligen viktigare än de andra, men som bank vill vi fokusera på de områden där vi har störst påverkan och de närmaste åren är det klimatet, inte minst eftersom EU satt en tydlig grön agenda mot finanssektorn”, säger Catharina Belfrage Sahlstrand.

Det affärsområde där hon tror att den gröna omställningen kommer att göra störst avtryck de kommande åren är utlåning och finansiering.

Gröna bolån, med en ränterabatt kopplad till hur energisnål bostaden är, blir allt mer populära. Många banker erbjuder också gröna lån, med ränterabatt knuten till hållbarhetsmål, till satsningar på förnybar energi eller klimatsmart fastighetsutveckling.

Enligt Catharina Belfrage Sahlstrand arbetar Handelsbanken just nu med en rad produkter för att göra grön finansiering tillgänglig för fler.

”Gröna lån får så mycket större genomslag när även mindre företagskunder kan ta del av dem. Bostadsrättsföreningar och små- och medelstora företag är Handelsbankens kärnkunder. Jag tror att vi, när vi om några år utvärderar en bredare satsning på gröna lån, kommer se att det är mycket vunnet”.

Handelsbanken har lanserat ett grönt lån för bostadsrättsföreningar. Näst på tur står ett lån för mindre fastighetsbolag och därefter arbetet med att göra fler kategorier av gröna lån tillgängliga för små- och medelstora företag.

”Kriterierna för gröna lån är till sin natur ganska tekniska och komplexa. Vår utmaning är att göra de gröna lånen mer användarvänliga och inte skapa en administrativ börda för låntagarna. Det arbetet pågår och vi har kommit en bit på väg”, säger Catharina Belfrage Sahlstrand.

Vilka är utmaningarna med att utveckla gröna finansiella produkter?
”Arbetet innebär ofta målkonflikter då ett hållbarhetsmål kanske inte främjar ett annat. Det kan exempelvis handla om att ett projekt för energieffektivisering hotar biologisk mångfald, men också att vissa tekniker vi betraktar som klimatvänliga just nu inte kommer att ses på samma sätt om fem år”, säger Catharina Belfrage Sahlstrand.

Ett regelverk som ska hjälpa finansmarknadens aktörer att definiera vad som utgör en grön investering är den så kallade EU-taxonomin, som presenterades i uppdaterad form i mars 2020. 

Vad kommer taxonomin innebära för svenska bankkunder?
”Det vet vi inte riktigt ännu, men allt annat lika kommer den att främja jämförbarhet, tydlighet och transparens. Jag hoppas dock att taxonomins stora gärning inte bara blir som begreppsapparat utan att den också blir en plattform för att utveckla EU:s hållbarhetsarbete”.

Catharina Belfrage Sahlstrand tror att tillgången på kapital är centralt för att stötta en positiv utveckling globalt. Vid sidan av arbetet på Handelsbanken sitter hon sedan 2017 i styrelsen för Optimizer Foundation, en stiftelse grundad av miljardärerna bakom börssuccén Catena Media. 

”Optimizer Foundation är en impactinvesterare som investerar i lokala lösningar på sociala utmaningar, främst inom utbildning och hälsa i östra Afrika. Vi stöttar entreprenörer genom investeringar och genom att hjälpa dom att skala upp sin verksamhet”.

Man har bland annat investerat i ett bolag som distribuerar hygienartiklar och familjeplaneringsartiklar i svårtillgängliga områden, något som kan vara avgörande för att stödja kvinnor och flickor i att kunna gå i skolan eller förvärvsarbeta.

”Banksektorns roll är att finansiera företag som redan går och står. Vid sidan av det har vi startups som är beroende av såddfinansiering. Det är en viktig plats att fylla, att tillgängliggöra kapital för att det som är litet ska kunna växa och bli stort”.

Jämför med Expressen Låneguiden innan du lånar pengar (Extern länk)

 


Innehåll från FonditaAnnons

Succéfonden som hittar hållbara vinnare

Genom att investera i bolag vars produkter och tjänster minskar globala koldioxidutsläpp och bidrar till den gröna omställningen har fonden Fondita Sustainable Europe skördat stora framgångar. Under de senaste tre åren har den stigit med över 65 procent. Men enligt förvaltaren Marcus Björkstén har man bara skrapat på ytan på en trend som kommer hålla i sig under många år.

– Regeringar, myndigheter och bolag håller på att strama åt sina mål för att bli koldioxidneutrala och 'miljösmarta'. Den trenden kommer accelerera ytterligare under de kommande fem åren och innebära stora investeringar, säger Marcus och fortsätter:

– Bolag som är väl förberedda inför denna kraftiga våg av investeringar kommer sannolikt att åtnjuta en marknad med strukturell tillväxt.

Det är just denna tillväxt som Fondita Sustainable Europe försöker ta tillvara på. Genom att investera i bolag som har produkter eller tjänster som är en del av lösningen på klimat- och miljörelaterade hot, ska fonden långsiktigt avkasta bättre än marknaden. 

Koncentrerad portfölj av ”klimatkämpar”

Fonden förvaltas aktivt enligt Fonditas förvaltningsfilosofi som bland annat går ut på att identifiera bolag med unik marknadsposition, stark ledning och lönsamma och hållbara affärsmodeller. Varje innehav ska ha ett meningsfullt bidrag till avkastningen, varför portföljen är koncentrerad till ett trettiotal europeiska bolag, med tonvikt på Norden. 

Bland fondens toppositioner märks de danska vindkraftsbolagen Vestas Wind och Orstedt samt den norska solenergiproducenten Scatec. Men även mindre kända bolag som ligger tidigt i sin produktutveckling finns i portföljen. 

Till dessa hör det norska miljöteknikbolaget Aker Carbon Capture, det holländska vattenreningsbolaget Ekopak och den brittiska batteritillverkaren Ilika. 

– Vi har en mindre andel av portföljen i bolag som utvecklar innovativa lösningar för att bekämpa klimathotet, men som har en bit kvar att vandra vad gäller produktutveckling. Ilika är ett typexempel. Bolaget utvecklar så kallade 'fast-fast' batterier som är mindre än traditionella bilbatterier, laddas snabbare och är mindre brandfarliga. En sådan produkt skulle naturligtvis vara revolutionerande för elbilsmarknaden, säger Marcus. 

Hållbarhet i fokus

Med tanke på fondens inriktning är det naturligt att hållbarhet blir en central del när förvaltarna utvärderar bolag. Och enligt Björkstén är Fondita Sustainable Europe en av få fonder som placeras i den mest hållbara kategorin enligt EU:s nya taxonomi.  

– Vi tar hållbarhet på största allvar, inte minst då vi är övertygade om att bolag med stark hållbarhetsprofil också tenderar att överprestera på andra områden och därmed bli bra investeringar på längre sikt. 

– I fallet Fondita Sustainable Europe är miljö och samhällsansvar integrerat i affärsmodellerna hos de bolag vi investerar i. Därför placeras fonden också i den mest ambitiösa kategorin enligt EU:s taxonomi. Det är faktiskt väldigt få fonder som klarat av det trots att hållbarhet har varit på tapeten länge, avslutar förvaltaren.  

Läs mer här

Om Fondita Sustainable Europe

Fondita Sustainable Europe är en aktivt förvaltad fond som investerar i bolag vars produkter och tjänster möjliggör en minskning av globala koldioxidutsläpp och som bidrar till att naturresurser använd på ett mer effektivt sätt. Fonden har belönats med såväl det nordiska miljöcertifikatet Svanen som det österrikiska miljöcertifikatet Ecolable. Dessutom har den fått högsta betyg – fem stjärnor – av Morningstar. 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Fondita och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?