ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med:

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

Storbanken vägrar finansiera oljeprojekt i Arktis

Amerikanska JP Morgan Chase stoppar finansieringen av nya gas- och oljeprojekt i Arktis. Kolindustrin har inte heller något att hämta hos bankjätten. 

JP Morgan Chase har länge haft täta band med de största oljeproducerande bolagen och anklagats av miljörörelsen för att vara den bank i världen som lånat ut mest pengar till fossilindustrin. Men byter banken fot, precis som andra stora investerare gjort de senaste åren. 

JP Morgan Chase presenterade i veckan nya riktlinjer för bankens ambitioner på hållbarhetsområdet. Bland har affärsbanken reserverat 200 miljarder dollar för investeringar som bidrar till att nå FN:s globala hållbarhetsmål, Agenda 2030. 

Investeringarna ska ske i en blandning av lån, investeringar och rådgivning och fokusera på tre områden:

• Grönt: Stöd till klimatåtgärder, rent vatten och avfallshantering

• Socialt: Öka tillgången till bostäder, utbildning och hälsovård

• Ekonomisk utveckling: främja infrastruktur, innovation och tillväxt. 

Banken slutar också med rådgivning, utlåning och kapitalanskaffning till bolag som får huvuddelen av sina intäkter från att utvinna och sälja kol. Senast 2024 ska JP Morgan Chase inte ha någon exponering mot kolbolag.

Det är även slut med finansiering av koleldade kraftverk, och pengar till nya olje- och gasprojekt i Arktis.

JP Morgan Chase ska också ansluta sig till Climate Action 100+, ett globalt initiativ där över 350 investerare, bland andra SEB och Alecta, arbetar för att få världens största utsläppande bolag att bidra till klimatomställningen.

Hållbart näringsliv är en gemensam satsning från Dagens industri och systertidningen Aktuell Hållbarhet, där du som läsare får de senaste nyheterna. För att inte missa det viktigaste – anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer