Storbanken vägrar finansiera oljeprojekt i Arktis

Amerikanska JP Morgan Chase stoppar finansieringen av nya gas- och oljeprojekt i Arktis. Kolindustrin har inte heller något att hämta hos bankjätten. 

JP Morgan Chase har länge haft täta band med de största oljeproducerande bolagen och anklagats av miljörörelsen för att vara den bank i världen som lånat ut mest pengar till fossilindustrin. Men byter banken fot, precis som andra stora investerare gjort de senaste åren. 

JP Morgan Chase presenterade i veckan nya riktlinjer för bankens ambitioner på hållbarhetsområdet. Bland har affärsbanken reserverat 200 miljarder dollar för investeringar som bidrar till att nå FN:s globala hållbarhetsmål, Agenda 2030. 

Investeringarna ska ske i en blandning av lån, investeringar och rådgivning och fokusera på tre områden:

Grönt: Stöd till klimatåtgärder, rent vatten och avfallshantering

Socialt: Öka tillgången till bostäder, utbildning och hälsovård

Ekonomisk utveckling: främja infrastruktur, innovation och tillväxt. 

Banken slutar också med rådgivning, utlåning och kapitalanskaffning till bolag som får huvuddelen av sina intäkter från att utvinna och sälja kol. Senast 2024 ska JP Morgan Chase inte ha någon exponering mot kolbolag.

Det är även slut med finansiering av koleldade kraftverk, och pengar till nya olje- och gasprojekt i Arktis.

JP Morgan Chase ska också ansluta sig till Climate Action 100+, ett globalt initiativ där över 350 investerare, bland andra SEB och Alecta, arbetar för att få världens största utsläppande bolag att bidra till klimatomställningen.

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?