ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med:

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

Utsläpp från industrin

Ny rapport: Ta med klimatkrisen i beräkningarna – eller betala priset

  • Foto: TT

En ny rapport från Citibank pekar mot att klimatkrisen kan leda till en serie ekonomiska chocker – något världens centralbanker och privata investerare måste ta på allvar.

Stora belopp står på spel för företagen, skriver bland annat tunga ekonomen Willem Buiter. 

”Agera nu eller betala priset senare”, så avslutar Citigroups tunga ekonomiska rådgivare Willem Buiter och chefen för bankens makroavdelning Benjamin Nabarro sin rapport om behoven av att agera mot, och anpassa sig för, klimatförändringarna. 

Rapporten, som heter ”Hanterande av riskerna med klimatförändringar” (Managing the Financial Risks of Climate Change), slår fast att kostnaderna för ett uppvärmt klimat antingen kommer i form av minskande vinster till följd av politiska beslut som gör att utsläppen begränsas: exempelvis skatter, begränsningar på fossila energikällor och andra insatser för att gå över till en utsläppsfri ekonomi. 

Alternativet är kostnader för de effekter som ett varmare klimat leder till: bland annat fler och värre naturkatastrofer, stigande havsnivåer och minskad biologisk mångfald. 

”Båda dessa risker kommer i någon mån att förverkligas. Desto längre vi väntar desto högre och värre kommer de riskerna och kostnaderna som är förknippade med dessa att bli”, skriver de i rapporten. 

Willem Buiter och Benjamin Nabarro poängterar att det är svårt att beräkna exakt hur hårt nya regler kommer att slå mot bolag, då det inte går att vara säker på hur mycket marknaden redan har prisat in. Det är också svårt att beräkna den exakta skadan som ett varmare klimat kommer att göra på företagens egendomar. Men det finns risk för att världens ekonomier hamnar i en serie av stagflationschocker som en följd av klimatförändringar. 

Därför måste både finansiella myndigheter, så som centralbanker, och privata investerare tänka om i den nya verklighet som klimatförändringarna skapar, slår de fast. 

”Finansiella risker som en följd av klimatförändringar är här för att stanna”, skriver de. 

De två ekonomerna ser dock tecken på att saker håller på att hända i frågan från centralbankernas sida.

”Det kan vara så att den här nya riskkategorin erkänns och hanteras innan den blir ett fullsakligt hot”, skriver de. 

Men de ser inte samma trend hos den privata sektorn. De skriver att det inte är troligt att storbolag kommer att börja se risken med klimatförändringar som en separat sådan. Snarare kommer det att ses som något som förstärker andra hot, vilket gör att de inte kommer att agera i klimatfrågan på en daglig basis.

”Det är en anledning till oro”, skriver de. 

Klimat och hållbarhet hör till vår tids absoluta ödesfrågor. Hållbart näringsliv är en gemensam satsning från Dagens industri och systertidningen Aktuell Hållbarhet, där du som läsare får de senaste nyheterna. För att inte missa det viktigaste – anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies