1515
Annons

Storägarna om Roburs vd-markering – ”Inget vi tar strid för”

Fler svenska storägare medger att det finns problem med att vd också sitter i styrelsen - men avser inte göra som Swedbank Robur och helt sluta rösta på såna förslag. 

”Det är inte ett ämne som är värt att ha som stridsfråga och skapa konfrontation kring”, säger Anders Oscarsson, aktiechef och ägaransvarig på AMF.

Anders Oscarsson, Carina Silberg och Johannes Wingborg kommer inte att ta rygg på Swedbank Robur.
Anders Oscarsson, Carina Silberg och Johannes Wingborg kommer inte att ta rygg på Swedbank Robur.Foto:Hanna Franzén/Jack Mikrut

Swedbank Robur kommer i höst att införa en policy om att rösta mot förslag på att en sittande vd också ska få ta plats i styrelsen. Fondjätten anser att det finns en bolagsstyrningsproblematik kring att toppchefen är med i det organ vars viktigaste uppgift är att utvärdera ens arbete samt av- och tillsätta personen på posten.

Men initiativet får inte uppbackning av andra svenska storägare på börsen. AMF instämmer med Robur om att det finns en problematik i att ha dubbla roller, men inte en så stort att det motiverar en policyändring.

”Jag tycker inte att det är det största problemet på Stockholmsbörsen i dag. Det är inget vi tar strid för, så vi kommer inte att sätta det som villkor eller rösta emot såna förslag kommande säsong. Det är bättre att ta en diskussion med respektive valberedning om vad som är bäst för företaget”, säger Anders Oscarsson.

AMF, vars börsinnehav i svenska bolag är 210 miljarder kronor enligt databastjänsten Holdings, har varit med i ett par valberedningar som sett till att ny vd inte kommer in i styrelsen i samband med chefsbyte, enligt Anders Oscarsson. Men han anser att det skiljer från fall till fall när det kan vara lämpligt.

”I till exempel banker kan styrelsen bötfällas för vissa förseelser. Därför kan det vara extra viktigt att vd:n är med där och delar ansvaret för de beslut som fattas”, säger Anders Oscarsson.  

Även Länsförsäkringar Fondförvaltning anser att det finns fall där det kan vara motiverat med en vd som styrelseledamot. Detta trots att bank- och försäkringsbolaget generellt verkar mot konceptet när de har representanter i valberedningen. 

”Undantaget är om vd:n har ett väsentligt ägande i bolaget. I exempelvis Fastpartner och Castellum tycker vi att det funnits särskilda skäl för vd:n att sitta i styrelsen”, säger Johannes Wingborg, ägaransvarig på Länsförsäkringars fondförvaltning.

Länsförsäkringar Fondförvaltning, vars publika innehav på Stockholmsbörsen uppgår till över 70 miljarder kronor, har vid olika tillfällen tagit strid i frågan och sett till att vd inte har dubbla roller, enligt Johannes Wingborg. Men fondförvaltaren röstar inte aktivt mot såna förslag på årsstämmor. Förväntan är att antalet ändå kommer att minska allteftersom. 

”Jag tror att vi kanske kan få till en förändrad syn på det här i Sverige. Men det kommer nog vara svårare utanför gränserna där det finns andra rådande normer.”

Alecta, som har ett innehav på 185 miljarder kronor på den svenska börsen, tar inte heller rygg på Robur. Men bolaget välkomnar debatten.

”Governance-frågor och den svenska ägarstyrningsmodellen har under senare år fått större utrymme i debatten, och givet att praxis kontinuerligt utvecklas är det bra att frågeställningen diskuteras. Självklart finns det en governence-problematik i detta, även om det för oss hittills inte har varit en stor fråga”, säger Carina Silberg, chef för ägarstyrning och hållbarhet på Alecta.


Innehåll från Float LendingAnnons

Så enkelt kan SaaS-bolag finansiera sin tillväxtresa – utan att spä ut ägarskapet

Jannis Koehn, CFO, Shraddha Chouhan, CMO, och Cedric Notz, CEO, på Float.
Jannis Koehn, CFO, Shraddha Chouhan, CMO, och Cedric Notz, CEO, på Float.

Unga tech-företag kan ha svårt att finansiera sin tillväxt då banker kräver garantier och riskkapitalister vill ha en del av företaget.

Float erbjuder istället CaaS – Capital-as-a-Service – för enkel och snabb finansiering till prenumerationsbaserade företag som behöver kapital för att växa.

– Vi kan ge SaaS-företag snabb och enkel tillgång till icke-utspädande tillväxtkapital med total flexibilitet, där grundarna kan ta ut det kapital de behöver, när de behöver det, säger Cedric Notz, grundare och vd för Float.

Många tech-företag har det ofta svårt i början, inte minst att få tillgång till kapital. Inkomsterna är osäkra, det finns sällan några tillgångar i företaget att använda som säkerhet för lån och grundarna sliter ofta dygnet runt med att utveckla sin affärsidé och kan inte lägga tid på att jaga kapital. 

Riskkapital är fantastiskt för att finansiera nya idéer och verksamheter. Men befintliga aktieägare måste ge ut nya aktier – och därmed ge upp en del av kontrollen och den ekonomiska uppsidan. Om ett företag har hittat en produktmarknad som passar och vill accelerera är också lån fantastiska. Alla tidiga aktieägare – grundare, ängelinvesterare, anställda och riskkapitalister – gynnas.

Float erbjuder Capital-as-a-Service till bolag inom den prenumerationsbaserade ekonomin, alltså SaaS-företag. 

Kreditgränsen är kopplad till ARR, Annual Recurring Revenue, ett begrepp inom prenumerationsekonomin som visar hur stora de årligen återkommande intäkterna är under prenumerationernas livslängd.

Float ger krediter utan säkerhet

Float tar en ränta på lånet, men kräver ingen säkerhet. För att minimera kreditrisken görs istället en noggrann riskanalys baserad på stora mängder data. 

– Vår process är helt digital och automatiserad. Kunden registrerar sig enkelt på vår plattform. Genom Bank-ID får vi sedan tillgång till information om företagets bankkonton, bokföringsuppgifter och mjukvaran för prenumerationshanteringen. Våra algoritmer analyserar denna data och får fram de KPI:er som vi behöver för att göra en riskbedömning. Beroende på risken så kan vi erbjuda en kredit på mellan 30 och 70 procent av ARR, förklarar Cedric Notz.

I takt med att företagets ARR ökar, ökar också kreditgränsen.

– Det är ett väldigt flexibel lösning, där företaget kan använda så mycket de vill av de krediter vi erbjuder till vad de själva vill, när de så önskar, säger han.

Float Ledning vill maximerar kundupplevelsen

Processen går väldigt snabbt. Inom några dagar kan SaaS-företaget få tillgång till krediten.

– Kundupplevelsen ska vara så snabb, enkel och effektiv som möjligt för de som söker kapital av oss, säger Cedric Notz.

Floats affärsidé bygger på grundarnas egna erfarenheter av att skapa och driva växande SaaS-företag. Jannis Koehn är CFO och medgrundare av Float. 

– Som tidigare VD och CFO på ett B2B-prenumerationsföretag har jag personligen upplevt hur svårt det är för nya företag som vill växa att få kredit från bankerna. Det tog oändligt med tid. Marknaden fungerar inte, och det vill vi göra något åt, säger han, och avslutar:

– Finansiering för entreprenörer har sett likadant ut i årtionden. Låt oss ändra på det. Float kommer att revolutionera finansieringen för prenumerationsbaserade företag.

Läs mer på www.gofloat.io/sv/

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Float Lending och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?