ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med:

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

Stora risker när industrin ska ställa om: ”Enorm utmaning”

Svensk industri är generellt positiv till att ställa om sin verksamhet för klimatets skull. Men riskerna är omfattande och politiken måste underlätta skiftet. 

Det är budskapet i en färsk rapport från Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA. 

Klimathotet är akut och på tå för att bidra till omställningen står stora delar av svensk industri. Åtskilliga initiativ och pilotprojekt pågår i syfte att hitta lösningar som kan minska utsläppen av växthusgaser. 

Klart är dock att mycket arbete återstår. 

För svensk del ligger stort fokus på elektrifiering och biobränsle – enligt rapporten från IVA är samtliga branscher beroende av teknikutveckling inom de här områdena. 

* Biobränsle: IVA ser i runda slängar en 50-procentig ökning av dagens nivåer inom industrin (från 56 TWh 2017 till 74–87 TWh 2045). 

* El: Här ser IVA att en dubblering av dagens nivåer kan komma att krävas (från 50 TWh 2017 till 80–100 TWh 2045). 

Mest energiintensiv är utan tvekan järn- och stålindustrin, i synnerhet på elsidan. Osäkerheten inom kemi bedöms dock vara stor vad gäller det ökade elbehovet. 

På biobränslesidan väntas cement- samt järn- och stålindustrin kräva stora volymer. 

Karin Byman, energiexpert på IVA och projektledare för projektet ”Vägval för klimatet”, pekar också på att CCS/CCU – infångning av koldioxid för lagring eller användning – kommer att krävas inom ett flertal branscher, som gruv-, mineral-, cement- och kemiindustrierna. 

”Det här blir nödvändigt eftersom inte alla branscher kommer att nå hela vägen endast med lösningar för förnybar energi. Vi ser att omställningen är en enorm utmaning, men också att det finns tekniska lösningar på det mesta.”

Hon poängterar att här finns enorma möjligheter, men också att riskerna är stora för berörda företag.

”Det krävs väldigt stora investeringar i ny teknik, i vissa fall under stor osäkerhet. Omställningen är därför också förknippad med en stor ekonomisk risk för företagen. Fattar man fel beslut och satsar stora pengar på något som inte fungerar så kan man riskera hela verksamheten.”

Flera av de industrier som ska ställa om är exportberoende, påminner Karin Byman om. 

”Stora investeringar ger de här bolagen andra förutsättningar än sina konkurrenter. Men går det väl blir det en fördel då de kan erbjuda nya klimatsmarta produkter som kunder kan komma att efterfråga.”

Rapporten framhåller att statligt stöd krävs i hela kedjan – forskning, utveckling, uppskalning och kommersialisering – för att industrins omställning ska kunna bli verklighet.

Karin Byman ser att politik och styrmedel måste underlätta omställningen för industrin. Samma sak säger Mikael Dahlgren, ordförande för rapportens arbetsgrupp på IVA och forskningsdirektör på svenska ABB. 

”Det är viktigt att våra politiker förstår det globala perspektivet. Att man försöker påverka den inre marknaden i EU är centralt.”

Gör man inte det redan?
”Politikerna gör mycket, men de kan göra mycket mer. De behöver argumentera kraftfullt för att klimatvänliga produkter är bra för Europa. De behöver vara ännu mer involverade i att sätta agendan.”

Han fortsätter: 

”Vi kan inte förlita oss bara på statligt stöd. Varje investering måste bära sig. Industrin måste kunna leva på sin egen konkurrenskraft.”

Klimat och hållbarhet hör till vår tids absoluta ödesfrågor. Hållbart näringsliv är en gemensam satsning från Dagens industri och systertidningen Aktuell Hållbarhet, där du som läsare får de senaste nyheterna. För att inte missa det viktigaste – anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer