1515
Annons

Stora ord om hållbarhet – har miljonskulder hos Kronofogden

Entreprenörsstiftelsen använder stora ord om att skapa en hållbar värld. Men Kronofogden jagar den skuldsatta stiftelsen.

”Jag vill varna andra för att samarbeta med dem”, säger Helena Lindemark, vd för Hållbar Utveckling Sverige till Aktuell Hållbarhet.

Foto:Skärmdump

Från ett kontor på Ideon Science Park i Malmö har Entreprenörsstiftelsen på två år skaffat sig en miljonskuld till bland annat hållbarhetsaktörer runt om i Sverige. Samtidigt listar stiftelsen flera stora aktörer som sina samarbetspartners, trots att något samarbete aldrig skett. 

Därför varnar nu flera aktörer för Entreprenörsstiftelsen som bland annat driver portalen Hållbart 2030.

Aktuell Hållbarhets kartläggning av stiftelsen visar att de ekonomiska problemen uppstod tidigt. Enligt hemsidan handlar verksamheten om att stötta olika affärsidéer med vägledning, marknadsföring, nätverk och upplysning. 

Bakom stiftelsen står Tobjörn Friede. Enligt honom blev en inställd konferens i Malmö början till problemen.

”Malmö stad gick in med en garanti men gav avslag på vår ansökan om pengar för konferensen. Det är den främsta anledningen till vår svåra ekonomiska situation i dag. Sedan lämnade två personer stiftelsen, varav en som lämnade både sina ansvarsuppgifter och uppdrag på kort varsel och utan förvarning, och nu kämpar jag själv för att få skeppet på rätt kurs”, säger han till Aktuell Hållbarhet.

Entprenörsstiftelsen tycks inte gjort något olagligt.

”Den som inte har några pengar borde kanske förstå att den inte kan betala, men det är inte förbjudet att vara en dålig affärsman”, säger Pia Bergman, expert på ekonomisk brottslighet på Skatteverket till Aktuell Hållbarhet.

De får leverera bil- och cykelpool i Malmös nya stadsdel

Mobilitetsoperatören Ourgreencar har fått uppdraget att förse boende i Malmö- stadsdelen Sege Park med en miljömärkt bil- och cykelpoolslösning. I området kommer nästan 1.000 bostäder att byggas.

Ourgreencars grundare Kenneth Falk, Thomas Droben och Magnus Jönsson.
Ourgreencars grundare Kenneth Falk, Thomas Droben och Magnus Jönsson.Foto:Jack Mikrut & Ourgreencar

Sege Park är en ny framväxande stadsdel i nordöstra Malmö där tio byggherrar sammanlagt bygger 964 lägenheter. Här har stort fokus lagts på energieffektivitet och delningsekonomiska lösningar, bland annat delad mobilitet. I praktiken betyder det att samtliga boende i området kommer att få tillgång till en gemensam bil- och cykelpool.

På måndagen stod det klart att det blir Ourgreencar som kommer att utföra tjänsten sedan bolaget skrivit avtal med fastighetsaktörerna som bygger i området.  Mobilitetslösningen kommer att bestå av ett trettiotal cykelfordon – lådcyklar, flakcyklar och cykelkärror – och upp till 15 bilpoolsbilar som mot en kostnad kan nyttjas av de som bor i fastigheterna i stadsdelen.  På området kommer det också finnas utrymmen där man kan serva cykeln samt en så kallad delningsvärd. 

”Det är en person som kommer att finnas i området för att hjälpa människor att komma igång med en beteendeförändring som syftar till att faktiskt bruka den här typen av lösningar som ett verkligt substitut till den egenägda bilen eller cykeln”, berättar Kenneth Falk, försäljningschef och medgrundare av Ourgreencar. 

Tio byggherrar bygger tillsammans det uppmärksammade kvarteret Sege Park i nordöstra Malmö.
Tio byggherrar bygger tillsammans det uppmärksammade kvarteret Sege Park i nordöstra Malmö.Foto:Kjellander Sjöberg

Kenneth Falk beskriver Sege Park som ett spektakulärt byggprojekt som kommer att ge ringar på vattnet. 

”Det kommer miljödelegater från hela världen för att titta på hur vi jobbat med olika lösningar här. Vi vet också att det är många andra nyexploateringsområden som tittar på oss och utfallet av våra delningstjänster i området”, säger han.

Han säger att omvärldsfaktorer som hög inflation, stigande räntor och allmän osäkerhet har ökat intresset för delningslösningar. 

”Om vi tittar på uthyrningsfrekvens och antalet medlemmar så ser vi att de hårda tiderna främjar och ökar användningen av våra lösningar. Vi har till och med kunder som sålt sin andrabil eller sin enda bil. Genom att gå med i en pool kan man frigöra kapital till annat”, säger Falk.

Att slippa det ansvar det innebär att äga en bil är också en anledning att fler väljer en mer flexibel lösning.

”Vi har användare som är väldigt frekventa och betalar så pass höga belopp att det förmodligen skulle var billigare att äga en egen bil, men som ändå valt att använda den här typen av lösning för enkelhetens skull, för att kunna sluta tänka på saker som hjulskifte, service, tvätt med mera”, säger Falk.

Ourgreencar har funnits sedan 2018 har sedan tidigare ramavtal med flera aktörer såsom Studentbostäder, Riksbyggen, HSB, Lansa Fastigheter och Heimstaden. Bolaget har sin bas i Malmö och har i dag en eller flera bil- och cykelpooler i 28 städer – från Skellefteå i norr till Malmö i söder.  Till skillnad från konkurrenterna – däribland Elbilio och Moveabout – är Ourgreencars fordonspooler märkta med Naturskyddsföreningens miljömärkning ”Bra Miljöval”.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera