Stora ord om hållbarhet – har miljonskulder hos Kronofogden

Entreprenörsstiftelsen använder stora ord om att skapa en hållbar värld. Men Kronofogden jagar den skuldsatta stiftelsen.

”Jag vill varna andra för att samarbeta med dem”, säger Helena Lindemark, vd för Hållbar Utveckling Sverige till Aktuell Hållbarhet.

Foto:Skärmdump

Från ett kontor på Ideon Science Park i Malmö har Entreprenörsstiftelsen på två år skaffat sig en miljonskuld till bland annat hållbarhetsaktörer runt om i Sverige. Samtidigt listar stiftelsen flera stora aktörer som sina samarbetspartners, trots att något samarbete aldrig skett. 

Därför varnar nu flera aktörer för Entreprenörsstiftelsen som bland annat driver portalen Hållbart 2030.

Aktuell Hållbarhets kartläggning av stiftelsen visar att de ekonomiska problemen uppstod tidigt. Enligt hemsidan handlar verksamheten om att stötta olika affärsidéer med vägledning, marknadsföring, nätverk och upplysning. 

Bakom stiftelsen står Tobjörn Friede. Enligt honom blev en inställd konferens i Malmö början till problemen.

”Malmö stad gick in med en garanti men gav avslag på vår ansökan om pengar för konferensen. Det är den främsta anledningen till vår svåra ekonomiska situation i dag. Sedan lämnade två personer stiftelsen, varav en som lämnade både sina ansvarsuppgifter och uppdrag på kort varsel och utan förvarning, och nu kämpar jag själv för att få skeppet på rätt kurs”, säger han till Aktuell Hållbarhet.

Entprenörsstiftelsen tycks inte gjort något olagligt.

”Den som inte har några pengar borde kanske förstå att den inte kan betala, men det är inte förbjudet att vara en dålig affärsman”, säger Pia Bergman, expert på ekonomisk brottslighet på Skatteverket till Aktuell Hållbarhet.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?