ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med:

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

Stora ord om hållbarhet – har miljonskulder hos Kronofogden

  • Foto: Skärmdump

Entreprenörsstiftelsen använder stora ord om att skapa en hållbar värld. Men Kronofogden jagar den skuldsatta stiftelsen.

”Jag vill varna andra för att samarbeta med dem”, säger Helena Lindemark, vd för Hållbar Utveckling Sverige till Aktuell Hållbarhet.

Från ett kontor på Ideon Science Park i Malmö har Entreprenörsstiftelsen på två år skaffat sig en miljonskuld till bland annat hållbarhetsaktörer runt om i Sverige. Samtidigt listar stiftelsen flera stora aktörer som sina samarbetspartners, trots att något samarbete aldrig skett. 

Därför varnar nu flera aktörer för Entreprenörsstiftelsen som bland annat driver portalen Hållbart 2030.

Aktuell Hållbarhets kartläggning av stiftelsen visar att de ekonomiska problemen uppstod tidigt. Enligt hemsidan handlar verksamheten om att stötta olika affärsidéer med vägledning, marknadsföring, nätverk och upplysning. 

Bakom stiftelsen står Tobjörn Friede. Enligt honom blev en inställd konferens i Malmö början till problemen.

”Malmö stad gick in med en garanti men gav avslag på vår ansökan om pengar för konferensen. Det är den främsta anledningen till vår svåra ekonomiska situation i dag. Sedan lämnade två personer stiftelsen, varav en som lämnade både sina ansvarsuppgifter och uppdrag på kort varsel och utan förvarning, och nu kämpar jag själv för att få skeppet på rätt kurs”, säger han till Aktuell Hållbarhet.

Entprenörsstiftelsen tycks inte gjort något olagligt.

”Den som inte har några pengar borde kanske förstå att den inte kan betala, men det är inte förbjudet att vara en dålig affärsman”, säger Pia Bergman, expert på ekonomisk brottslighet på Skatteverket till Aktuell Hållbarhet.

Klimat och hållbarhet hör till vår tids absoluta ödesfrågor. Hållbart näringsliv är en gemensam satsning från Dagens industri och systertidningen Aktuell Hållbarhet, där du som läsare får de senaste nyheterna. För att inte missa det viktigaste – anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer