ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med:

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

Stora konflikter om utsläppsrapportering på klimatmötet

  • Foto: Fredrik Sandberg/TT

Klockan var över halv tre i Madrid i natt när Paul Watkinson, ordförande för tjänstemannaförhandlingarna vid Cop 25, stängde alla förhandlingsprotokoll för att lämna över utestående frågor till de ministrar som anlände under gårdagen. Misslyckandet är större än befarat.

Under natten och de sena morgontimmarna blossade en politisk strid upp om hur reglerna för rapportering av utsläpp egentligen ska se ut. Kina ledde en grupp av länder, Indien och många afrikanska stater, som inte var nöjda med regelverket på den punkten och vill stänga förhandlingen utan beslut om rapporteringsreglerna. 

USA, EU, Kanada, Australien, Japan, små östater och Latinamerika vädjade till presidiet att inte stänga texterna förrän den här frågan var löst och ville ha mer förhandlingstid, där och då mitt i natten.

”Det här kan vi inte förklara för världen, att vi inte ens är överens om ryggraden i Parisavtalet”, sade en EU-diplomat i plenum mitt i natten.

Resultat var att Kina och dess allierade den här gången vann, vilket försvagar Parisavtalet. Nu dröjer det troligen till 2020 innan rapporteringsregler som alla är överens kan vara på plats. När Cop 26 öppnar den frågan igen finns inte USA med i rummet, som alltid anklagar Kina för att mörka hur mycket de egentligen släpper ut.

När Paul Watkinson slutligen avslutade och stängde förhandlingarna uttryckte han en stor besvikelse över att man inte kommit längre. Det finns enligt honom inte en chans att ministrarna som nu träder in kommer att lösa allt som lämnats kvar på bordet i oenighet.

Klimat och hållbarhet hör till vår tids absoluta ödesfrågor. Hållbart näringsliv är en gemensam satsning från Dagens industri och systertidningen Aktuell Hållbarhet, där du som läsare får de senaste nyheterna. För att inte missa det viktigaste – anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer