Denna text publiceras i samarbete med Aktuell Hållbarhet. Aktuell Hållbarhet

Stora konflikter om utsläppsrapportering på klimatmötet

Klockan var över halv tre i Madrid i natt när Paul Watkinson, ordförande för tjänstemannaförhandlingarna vid Cop 25, stängde alla förhandlingsprotokoll för att lämna över utestående frågor till de ministrar som anlände under gårdagen. Misslyckandet är större än befarat.

Foto:Fredrik Sandberg/TT

Under natten och de sena morgontimmarna blossade en politisk strid upp om hur reglerna för rapportering av utsläpp egentligen ska se ut. Kina ledde en grupp av länder, Indien och många afrikanska stater, som inte var nöjda med regelverket på den punkten och vill stänga förhandlingen utan beslut om rapporteringsreglerna. 

USA, EU, Kanada, Australien, Japan, små östater och Latinamerika vädjade till presidiet att inte stänga texterna förrän den här frågan var löst och ville ha mer förhandlingstid, där och då mitt i natten.

”Det här kan vi inte förklara för världen, att vi inte ens är överens om ryggraden i Parisavtalet”, sade en EU-diplomat i plenum mitt i natten.

Resultat var att Kina och dess allierade den här gången vann, vilket försvagar Parisavtalet. Nu dröjer det troligen till 2020 innan rapporteringsregler som alla är överens kan vara på plats. När Cop 26 öppnar den frågan igen finns inte USA med i rummet, som alltid anklagar Kina för att mörka hur mycket de egentligen släpper ut.

När Paul Watkinson slutligen avslutade och stängde förhandlingarna uttryckte han en stor besvikelse över att man inte kommit längre. Det finns enligt honom inte en chans att ministrarna som nu träder in kommer att lösa allt som lämnats kvar på bordet i oenighet.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?