Stora Ensos vd ryter till: "Skogsindustrin ska inte misshandlas av lagstiftarna"

Trots att Stora Enso på några få år har gått från ett skandalbolag till att prisas för sitt hållbarhetsarbete går omställningen för långsamt, enligt vd:n Karl-Henrik Sundström.

”Min stora utmaning är att få organisationen att vilja förändras snabbare”, säger han.

Stora Enso, med vd:n Karl-Henrik Sundström, är nummer ett i rankningen Hållbara bolag 2018, kategorin Material.
Stora Enso, med vd:n Karl-Henrik Sundström, är nummer ett i rankningen Hållbara bolag 2018, kategorin Material.Foto:Banfa Jawla

”Det går jag bara inte med på!”

Fotograferingen vid Stora Enso STERV -2,59% Dagens utveckling s huvudkontor i Stockholm börjar minst sagt utmanande. Karl-Henrik Sundström reagerar omedelbart när han får se att Di:s utsända har med sig en ballong som symbol för att skogsbolaget är en vinnare i rankningen Hållbara bolag 2018.

”Det här är ju värsta sortens material. Ni kan inte fota mig med den här” fortsätter Stora Ensos vd innan han motvilligt ställer upp.

Det ska visa sig att aversionen mot ballongen har sina randiga skäl:

”Vi sitter i en bra sits i omställningen till en hållbar tillväxt. Eftersom vi har en råvara som är förnybar, går att återanvända och är fossilfri ger det oss fler affärsmöjligheter. Men det är kopplat till ökade investeringar för att ta fram de nya material av fiber som kan ersätta fossilbaserade material”, förklarar Karl-Henrik Sundström under intervjun med Di.

Stora Enso är det bolag som får högst poäng av alla när Dagens industri, Aktuell Hållbarhet och Ekonomihögskolan vid Lunds universitet rankar 109 börsbolag. Genom åren har dock Stora Enso fått utstå skarp kritik ur flera hållbarhetsperspektiv. Det har handlat om barnarbete i Pakistan, landägarfrågor runt om i världen och dubbel bokföring i USA.

”Det här ligger i vår närhistoria och runt 2013 och 2014 var vi verkligen en strykpojke när det gäller de här frågorna. Att vi nu har vänt det till en konkurrensmässig fördel är väldigt roligt för organisationen”, säger Karl-Henrik Sundström.

Trots utvecklingen önskar Stora Ensos vd att omställningen till en hållbar affärsmodell skulle gå snabbare.

”Som vanligt i stora företag är förändringshastigheten inte vad man skulle önska och min stora utmaning är att få organisationen att vilja förändras snabbare”, säger han.

Hur minimerar du risken att det inte dyker upp fler missförhållanden på era anläggningar runt om i världen?
”Den enda försäkring du har som företagsledning i dag är transparens, att organisationen känner att om någonting inte står rätt till kan man skicka det uppåt och vara säker på att det hanteras. Träning är också viktigt, om alla vet vart bolaget är på väg ställer man frågorna en extra gång.”

Som skogsbolag har Stora Enso ett extra stort ansvar för den biologiska mångfalden, enligt Karl-Henrik Sundström. Samtidigt vill bolaget leda omställningen till en cirkulär ekonomi baserad på bioekonomi, det vill säga att skogen ska användas som råvara till allt fler produkter – byggnader, förpackningar, lim och förnybar kolfiber är bara några exempel.

Nyligen varnade dock 120 organisationer från 40 länder för att bioekonomin inte utgör de klimatfördelar som ofta utlovas och att den slår hårt mot den biologiska mångfalden.

Karl-Henrik Sundström svarar med att världen borde blicka mot Nordens hållbara skogsbruk. Den svenska skogen har fördubblats på 90 år, med en ökande biologisk mångfald, hävdar Karl-Henrik Sundström.

”Det är ovanligt i världen och det är en stor utmaning för oss att få andra länder att förstå hur ett hållbart skogsbruk fungerar. Det är någonting vi måste jobba med i Bryssel varje vecka”, säger han

Det finns ju de som anser att svenskt skogsbruk hotar den biologiska mångfalden, bland annat då blandskog ersätts av monokulturer.
”Jag tycker att debatten kan bli lite konstig. Sverige har en växande skog, ökande biologisk mångfald och den största andelen certifierad skog i hela Europa.”

Klimatutmaningen kallar Karl-Henrik Sundström existentiell. Sommarens torka och skogsbränder förde inte bara den globala uppvärmningen in i det svenska medvetandet utan slog också mot virkesförsörjningen och därmed skogsbolagens resultaträkning.

”Jag tror att den här sommaren har fått många att inse att vi måste ta tag i uppvärmningen nu, att det inte går att vänta på enkla lösningar”, säger Karl-Henrik Sundström.

Stora Enso har anslutit sig till så kallade Science Based Targets med målet att göra sin del för att den globala uppvärmningen ska stanna vid två grader. Till 2030 ska bolaget minska sina koldioxidutsläpp med 31 procent per producerat ton jämfört med 2010.

I FN:s senaste klimatrapport slog man fast att vi behöver nå 1,5-gradsmålet, ska ni revidera era mål för att möta det?
”Nej, vi håller fast vid det här målet och känner oss trygga i att vi kan klara det. Vi behöver snarare fler bolag som ansluter sig till den här typen av utsläppsmål och för oss är nästa steg att jobba mer aktivt med leverantörer och kunder. I synnerhet när det gäller transporter kommer vi att behöva hjälp av våra partner.”

Är er affärsmodell förenlig med Agenda 2030, till exempel målet att växa snabbare än marknaden?
”Vi måste klara 2030-målen så det kommer vi att göra. Men det är en resa och handlar om att ta små steg varje dag. Kan vi få ut fler produkter och ersätta fossila ämnen med vår råvara drar det ned utsläppen av växthusgaser och gynnar samtidigt oss på sista raden. Det samma gäller utsläppen, ju mer vi minskar dem desto konkurrenskraftigare blir vi.”

Vad tycker du om rankningar?
”Det avgörande är att våra intressenter tycker att vi är på en resa mot hållbar tillväxt. Rankningar visar att man adresserar frågorna och är en indikation på att man är på rätt väg.”

Största utmaningen kommande året?
”En ständig utmaning för oss är att skogsindustrin inte ska misshandlas av lagstiftarna. Det är inte många i Bryssel som förstår hur ett hållbart skogsbruk av nordisk modell fungerar och det är inte bra för planeten.”

Hur är era finansiella mål förenliga med ett hållbart samhälle enligt Agenda 2030?
”Det ena är att både våra gröna obligationer och lånefacilitet är kopplad till utsläppsmålen. Om vi levererar på våra utsläppsmål får vi mindre avgifter. Det andra är att de nya produkter vi tar fram ska ersätta fossila ämnen med fiber.”

Vilka förebilder finns på området?
”Den brittiska seglaren Ellen MacArthur har verkligen förstått hur den cirkulära ekonomin hänger ihop. Under sina världsomseglingar upptäckte hon hur mycket plast det finns i haven och grundade en stiftelse. Nu är hon en av de främsta tänkarna inom den cirkulära ekonomin.”

 

 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?