ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med:

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

Hållbart näringsliv

Stora Enso vinnare i Hållbara Bolag igen

  • GRÖN RÅVARA. Stora Ensos vd Karl-Henrik Sundström menar att träfiber kommer kunna ersätta fossila material. Foto: Miikka Pirinen

Allt som i dag görs av fossilbaserade material kan imorgon göras av träfiber. Det är grunden i Stora Ensos hållbarhetsarbete – och hela deras affärsstrategi.

Ständiga förbättringar är Stora Ensos framgångsrecept och enligt vd Karl-Henrik Sundström det som gör att bolaget behåller sin förstaplats från förra året i årets rankning Hållbara Bolag 2019 i kategorin ”Material”. Enligt Karl-Henrik Sundström är det också tydligt att ett proaktivt hållbarhetsarbete ger konkurrensfördelar för företag som producerar material. 

”Vi har som inställning att man aldrig är färdig. Det är ingen skillnad från en sport: Den som tror att den är bra – den blir inte alltid bra. Men måste hela tiden fokusera på ständiga förbättringar. När man fokuserar på något som blir man bättre och lär sig mer. Vi vill hävda att vi jobbar aktivt med de här frågorna. Men vi tycker fortfarande att omställningen går för långsamt”.

Karl-Henrik Sundström menar att Stora Enso har en råvara som är förnybar, går att återanvända och är fossilfri. Trots det anser han att det är viktigt att fortsätta arbeta med innovation. Inte minst då världen står inför en stor övergång från en omfattande plastanvändning mot förnybara material. Karl-Henrik Sundström berättar att Stora Ensos vision och innovationsagenda säger att allt som i dag görs av fossilbaserade material kan imorgon göras av träfiber. 

”Det kommer flera nya regleringar som gör att man måste byta plast mot förnybara material, och där vill många bolag vara ute innan lagstiftningen. Genom att vi är först med produkter kan vi erbjuda kunderna dem innan konkurrenterna”.

Under det kommande året ska Stora Enso fortsätta minska utsläppen i leverantörskedjan. Målet är en minskning med 35 procent år 2025 jämfört med 2006. Enligt Karl-Henrik Sundström finns det tre stora hållbarhetsutmaningar för skogsindustrin att komma till rätta med. Den första handlar om att sänka utsläppen från industrins transporter. Den andra är att säkerställa fossilfri el också utanför Sverige. 

”Ett tredje problem för oss är vatten som allt mer blir en resurs som inte är lika tillgänglig som förut och som vi behöver i vår produktion. Vi har tvingats stänga anläggningar på grund av vattenbrist. Där handlar det för oss om att hitta material som inte använder lika mycket vatten som fossilindustrin eller bomullsindustrin använder”.

 

Klimat och hållbarhet hör till vår tids absoluta ödesfrågor. Hållbart näringsliv är en gemensam satsning från Dagens industri och systertidningen Aktuell Hållbarhet, där du som läsare får de senaste nyheterna. För att inte missa det viktigaste – anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer