Hoppa till innehållet

Annons

Stor ökning av solceller

Lägre kostnader och ökad miljömedvetenhet — att installera solceller blir allt hetare i Sverige.

På ett år har antalet installationer ökat med 67 procent, visar statistik från Energimyndigheten.

Foto:Fredrik Sandberg/TT

 

Det blir alltmer populärt att installera solceller. Under förra året installerades det drygt 10 000 nätanslutna solcellsanläggningar, och totalt finns det nu strax över 25 000.

Det har skett en ökning på drygt 67 procent mellan 2017 och 2018, enligt siffror från Energimyndigheten.

Johan Lindahl, talesperson för branschföreningen Svensk Solenergi tror att ökningen beror på flera faktorer.

”Priserna för att installera har gått ner. Det i kombination med en allt större miljömedvetenhet, samtidigt som man ser fler och fler solceller i sin omgivning.”

Trots att priserna för att installera solceller har sjunkit innebär de fortfarande en kostnad som inte alla har råd med. Ett villasystem kan till exempel ligga på mellan 60 000 och 100 000 kronor, uppskattar han.

”Det är pengar som inte alla har. Samtidigt, när folk som har det bättre ställt gör dessa investeringar så innebär det ett bättre klimat och möjligheter till en bättre hälsa även för de som inte har råd. Detta eftersom vi behöver bränna mindre fossilt och få mindre luftföroreningar.”

Sedan 2009 har det funnits ett statligt stöd för installation av solceller. Även där märker man att intresset har ökat.

Under tio år har nästan 50 000 ansökt om stöd varav hälften har fått beviljat sina ansökningar. Hittills har nästan 1,7 miljarder kronor delats ut i stöd, visar Boverkets statistik.

Det senaste året har över 20 000 ansökt om investeringsstöd, en fördubbling från året innan. Enligt Jeffrey Berard, statistiker på Energimyndigheten, kan det bero på en ändring i investeringsstödet. I januari 2018 höjdes stödnivån från 20 till 30 procent. I maj i år sänktes den till 20 procent igen.

”Men vad vi ser har hänt är att trots att det har sjunkit så har inte intresset för solcellsanläggningar ändrats. Folk bygger fortfarande, men man bygger kanske mindre anläggningar utifrån vad man har råd med”, säger Jeffrey Berard.

I bostadsrättsföreningen Malmöhus 24 i Malmö satsas det för fullt på solenergi. Där har tre av föreningens flerfamiljshus fått solceller på taket och ett fjärde hus är på gång. Det gör de för att återinvestera i framtiden, berättar Ernad Habibovic, ledamot i föreningen.

”Vi gör detta främst för våra medlemmars skuld. Vi vill säkra upp energiåtgången”, säger han.

Att det är en mindre miljöbelastning anses också som ett stort plus. Det mesta av elen solcellerna producerar använder de själva i husen. Ibland, särskilt när vädret är på deras sida, händer det att de får sålt överskott av energin till Eon.

”Lite grann har vi sålt, men målet är inte att sälja. I slutändan vill vi bli helt självförsörjande.”

Innehåll från LexusAnnons

Nu lanseras helelektriska Lexus RZ

Ny teknik, snabbladdning – och japansk gästfrihet.

Det var receptet när Lexus ville skapa en unik helelektrisk bil.

Nu lanseras modellen i Sverige och tillverkaren har höga förväntningar.

Extern länk: Läs mer om nya elbilen Lexus RZ 

Omotenashi, det japanska ordet för gästfrihet som fokuserar på att uppfylla alla tänkbara behov, har i decennier varit ett ledord för biltillverkaren Lexus.

Och när företaget tog fram skisserna på den nya interiören i den helelektriska modellen RZ 450e var just gästfrihet en av de viktigaste ingredienserna.

Detaljer som ett panoramatak med dimmer, Dimoramatak, som anpassar ljuset efter förarens (eller passagerarnas) önskningar och ger bättre takhöjd är ett exempel. Värmaren som håller kupén varm utan att ta kraft från batteriet, vilket garanterar komfort under hela resan, är ett annat.

Inuti bilen dominerar en stor pekskärm på 14 tum, och instrumentpanelens element med infravärme ger snabb och energieffektiv värme.

Teknik möter komfort

Lexus RZ 450e är byggd på en ny elbilsplattform som siktar på att maximera potentialen för nästa generations elektrifierade modeller. Den använder BEV-plattformen (e-TNGA) med integrerat litiumjonbatteri och är utrustad med Lexus intelligenta fyrhjulsdriftsystem.

Denna teknik ger en rad fördelar i allt från vridmoment, väghållning till chassikonstruktion.

Komfort och bekvämlighet är högprioriterat i kupén. Och den nya multimediaplattformen Lexus Link erbjuder utökade funktioner för uppkoppling, reseplanering och information.

Säkerhetssystemet Lexus Safety System+ ger avancerade funktioner för att upptäcka fler faror och undvika kollisioner.

Säkrare körning

Förutom det traditionella japanska hantverket förknippas Lexus ofta med ny teknik, något som också utlovas i Lexus RZ 450e. När Lexus utvecklade nya RZ skapade de även ett nytt revolutionerande styrsystem med en Yoke-ratt. Detta system med steer-by-wire-teknik – ”One Motion Grip” – kommer att fortsätta utvecklas och går att välja som extrautrustning till Lexus RZ från våren 2025.

Steer-by-wire innebär att det inte finns någon mekanisk koppling mellan ratten och hjulen, utan information skickas elektroniskt från ratten till däcken. Detta ger säkrare och mer behaglig körning.

Körglädje och snabbladdning

Målet med Lexus RZ 450e har varit att erbjuda en elbil som kombinerar komfort, teknik och prestanda.

Takashi Watanabe, chefsingenjör för RZ 450e har haft en tydlig målbild:

– RZ 450e har utvecklats med syftet att skapa en unik elbil som känns säker att åka i, behaglig att befinna sig i och är spännande att köra.

Extern länk: Läs mer om nya elbilen Lexus RZ  

 

Mer från Lexus

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Lexus och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera