Nio bolag inom sex olika sektorer av det svenska näringslivet kan titulera sig vinnare i årets upplaga av rankningen Hållbara bolag. Rankningen – som är framtagen av Dagens industri och Aktuell Hållbarhet i samarbete med Ekonomihögskolan vid Lunds universitet – tar för tredje året i rad tempen på börsnoterade bolags hållbarhetsarbete. Rankningen inkluderar börsbolag inom sektorerna konsumtionsvaror, kapitalvaror, material, investmentbolag, banker och dagligvaror.
Vinnarna är Kinnevik KINV B -0,68% Dagens utveckling , H&M HM B +2,20% Dagens utveckling , Stora Enso STE R -0,59% Dagens utveckling , AB Volvo VOLV B +0,04% Dagens utveckling och Handelsbanken SHB A -0,85% Dagens utveckling . I kategorin konsumtionsvaror delar Essity, Axfood och Midsona på vinsten.
I år 2020 har bolagen bedömts särskilt utifrån sin förmåga att kartlägga och hantera risker, något som aktualiserats i och med coronapandemin. Några exempel på risker som bolagen brottas med är risker i värdekedjan, klimatrisker, risker relaterade till korruption, jämlikhet och brott mot mänskliga rättigheter samt risker som har att göra med förändrade konsumentpreferenser.
Samtliga bolags rapporter och hemsidor har granskats, dessutom har alla bolag fått svara på en enkät där de själva skattat sitt arbete med hållbarhetskommunikation och riskhantering.
AB Volvo rankas högst i kategorin kapitalvaror.
Läs vinnarintervjun med AB Volvo här.
Årets vinnare inom kategorin Investmentbolag är Kinnevik. Bolagets vd Georgi Ganev menar att det är investerarnas ökade krav på hållbarhet och transparens som driver på utvecklingen hos Kinnevik.
”Investerarna pushar oss, och vi gör det samma för våra portföljbolag”, säger han.
Läs vinnarintervjun med Kinnevik här.
Den bank som på det mest uttömmande sätt redovisar sitt hållbarhetsarbete och -risker är Handelsbanken. Just banksektorn står inför en rad nya klimatregelverk, inte minst då det kommer till att hantera risk och kunna identifiera gröna respektive ”smutsiga” investeringar.
”Vad gäller fysisk klimatrisk får man jobba med många olika scenarier av hur mycket uppvärmning vi har vid seklets slut. Sen kan man titta på omställningsrisken; vilken sektor drabbas hårdast av ett förändrat kundsentiment eller av nya regelverk?”, säger hållbarhetschefen Catharina Belfrage Sahlstrand.
Läs vinnarintervjun med Handelsbanken här.
I kategorin material är Stora Enso vinnare för tredje året i rad. Klimatomställningen bär med sig risker, men också möjligheter, menar bolagets vd Annica Bresky.
”Det som är avgörande är ett bolags förmåga att anpassa sig till förändring”, säger hon.
Läs vinnarintervjun med Stora Enso här.
Även vinnaren i kategorin konsumtionsvaror, H&M, har vunnit tidigare. Klädjätten har haft ett tufft år i pandemins spår, och frågan om risk och hållbarhet har aldrig varit mer aktuell, enligt hållbarhetschef Anna Gedda.
”Frågan om social hållbarhet har blivit otroligt aktualiserad utifrån pandemin, både då det handlar om våra egna anställda och de som arbetar hos våra leverantörer. Vi har jobbat mycket med att motverka de risker som finns hos underleverantörer, bland annat när det handlar om mänskliga rättigheter, arbetsvillkor och arbetarnas möjlighet till försörjning”, säger hon.
Läs vinnarintervjun med H&M här.
Axfood, Essity och Midsona delar förstaplatsen i kategorin dagligvaror i Di:s rankning Hållbara bolag. Läs intervjuerna med bolagen här.